Σάββατο 27 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
"Τρομοκράτης είναι ο ιμπεριαλισμός"

Μεγάλο συλλαλητήριο συμπαράστασης στον κουρδικό λαό από τις Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας και φοιτητικούς συλλόγους

Την παραίτηση της κυβέρνησης και την άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών απαίτησαν χτες εκατοντάδες φοιτητές που διαδήλωσαν στη Θεσσαλονίκη, καταγγέλλοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης που είχαν ως αποτέλεσμα την παράδοση του Κούρδου ηγέτη στις τουρκικές αρχές, αλλά και την εμπλοκή της στη σχεδιαζόμενη ΝΑΤΟική επέμβαση στο Κόσσοβο.

Το συλλαλητήριο αλληλεγγύης στον κουρδικό λαό, που οργάνωσαν οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας και οι φοιτητικοί σύλλογοι ΠΑΜΚ, Ιατρικής, Φυσικού, Ψυχολογικού και Εστιών του ΑΠΘ ξεκίνησε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα στο χώρο της Καμάρας. Από εκεί ξεκίνησε μαχητική πορεία στο κέντρο της πόλης, η οποία κατέληξε έξω από το Αμερικάνικο Προξενείο, αφού προηγουμένως οι διαδηλωτές έκαναν μια ενδιάμεση στάση έξω από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης καταγγέλλοντας τη μετατροπή του σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο.

Στην κεφαλή της πορείας μπήκε η αντιπροσωπεία των Κούρδων που ζουν στη Θεσσαλονίκη. Ακολουθούσε το πανό των φοιτητικών συλλόγων που κατήγγειλε πως"Τρομοκράτης δεν είναι ο κουρδικός λαός, τρομοκράτης είναι ο ιμπεριαλισμός". Από πίσω εκατοντάδες νεολαίοι ακολουθούσαν φωνάζοντας ασταμάτητα συνθήματα:"Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ", "Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών". Σε όλη τη διάρκεια της πορείας αντηχούσε το αίτημα για "Λευτεριά στον Οτσαλάν". Ιδιαίτερα έντονη ήταν η παρουσία της Αστυνομίας σε όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης, αλλά και έξω από το Αμερικάνικο Προξενείο όπου κατέληξε η πορεία.

Εξω από το Προξενείο, Κούρδοι και Ελληνες έκαψαν μια αμερικάνικη σημαία, ενώ ταυτόχρονα το σύνθημα "φονιάδες των λαών Αμερικάνοι" κυριαρχούσε στον αέρα, καταδεικνύοντας το ρόλο των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών που ως επικυρίαρχοι του κόσμου πυροδοτούν πολέμους, όπου γης, ματοκυλίζοντας τους λαού και καταδικάζουν σε γενοκτονία τον Κουρδικό λαό.

Οι φοιτητές έχοντας στον πλευρό τους το σύνολο του ελληνικού λαού απαιτούν να αποδοθεί στον Οτσαλάν η ιδιότητα του πολιτικού κρατούμενου, την άμεση απελευθέρωση του, τη σύγκληση Διεθνούς Συνδιάσκεψης με θέμα την πολιτική επίλυση του Κουρδικού, ενώ ως τότε απαιτούν τη συγκρότηση διεθνούς αντιπροσωπείας που θα εποπτεύει τις συνθήκες κράτησης του Οτσαλάν.

Εξάλλου, συλλαλητήριο συμπαράστασης στον αγώνα των Κούρδων θα πραγματοποιήσει την επόμενη Δευτέρα, 1 Μάρτη στις 7μ.μ., το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νάουσας. Στη συγκέντρωση που θα γίνει στην πλατεία Καρατάσου θα χαιρετίσει εκπρόσωπος του εθνικού απελευθερωτικού μετώπου των Κούρδων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ