Σάββατο 27 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Κατατέθηκε η πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή

Κατατέθηκε τελικά χτες στη Βουλή η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, με σκοπό την "πλήρη διερεύνηση των πραγματικών δεδομένων της υπόθεσης Οτσαλάν", όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο της πρότασης.

Την πρόταση υπογράφουν 116 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με πρώτο τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Κ. Σκανδαλίδη, ενώ απουσιάζουν, μεταξύ άλλων, τα ονόματα των λεγόμενων "σκληρών" της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης", όπως του Σ. Παπαθεμελή, Λ. Βερυβάκη και Α. Πεπονή.Αντίθετα, την πρόταση υπογράφουν οι τρεις αποπεμφθέντες υπουργοί Θ. Πάγκαλος, Φ. Πετσάλνικος και Α. Παπαδόπουλος, αλλά κανένας εν ενεργεία υπουργός.

Στο σύντομο κείμενο της πρότασης αναφέρεται ότι η υπόθεση Οτσαλάν "όπως εξελίχθηκε προκάλεσε σοβαρές ανησυχίες στην κοινή γνώμη. Βασική θέση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της κυβέρνησης, ήταν και είναι η εμμονή στην ανάγκη πλήρους διερεύνησης των πραγματικών δεδομένων της υπόθεσης. Στο θεσμικό πλαίσιο ενός κοινοβουλευτικού συστήματος η διερεύνηση αυτή πρέπει κατεξοχήν να γίνει από τη Βουλή μέσω Εξεταστικής Επιτροπής".

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής και τις σχετικές διατάξεις του Συντάγματος η συζήτηση για την πρόταση θα έχει τη μορφή "γενικευμένης Επερώτησης" κάτι που σημαίνει ότι θα τοποθετηθούν οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων της Βουλής. Για τη λήψη απόφασης απαιτούνται 151 τουλάχιστον ψήφοι επειδή, σύμφωνα με τον κανονισμό, πρόκειται για "εθνικού ενδιαφέροντος θέμα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ