Σάββατο 27 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φωνές αλληλεγγύης και ειρήνης

Τη Δευτέρα, στις 6.00 το απόγευμα, στην πλατεία Συντάγματος η μεγάλη μαραθώνια συναυλία συμπαράστασης στον αγώνα του κουρδικού λαού

Θα σταθούν ο ένας δίπλα στον άλλο για να τραγουδήσουν για την ειρήνη, για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για το δικαίωμα του κουρδικού λαού να αποφασίσει για τη μοίρα του και να μπορεί να ονειρεύεται το μέλλον του. Περισσότεροι από 80 καλλιτέχνες έχουν δηλώσει συμμετοχή στο μουσικό συλλαλητήριο αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο κουρδικό λαό, που διοργανώνει τη Δευτέρα, στις 6μμ, στην πλατεία Συντάγματος η Επιτροπή Διανοουμένων - Καλλιτεχνών. Στη μαραθώνια συναυλία έχουν δηλώσει συμμετοχή οι "Active Member", Χάρις Αλεξίου, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Γιώργος Ανδρέου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Νένα Βενετσάνου, Καλλιόπη Βέτα, Παντελής Βούλγαρης, Δήμητρα Γαλάνη, Βαγγέλης Γερμανός, Γλυκερία, Φοίβος Δεληβοριάς, Γ. Δημητριάδης και "Μικροί Ηρωες", "Διάφανα Κρίνα", "Ενδελέχεια", "Ενοχο Λα", Δημήτρης Ζερβουδάκης, Νίκος Ζιώγαλας, Πέμη Ζούνη, Μίκης Θεοδωράκης, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Ειρήνη Ιγγλέση, Αλίκη Καγιαλόγλου, Αντώνης Καλογιάννης, Βασίλης Καζούλης, Μελίνα Κανά, Πάνος Κατσιμίχας, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Γιώργος Κιμούλης, Μίμης Κουγιουμτζής, Νίκος Κούνδουρος, Γιάννης Κότσιρας, Μαρίζα Κωχ, Κρητικό Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα "Τσόντος", Κωνσταντίνα, Λάκης Λαζόπουλος, "Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης" (Αλέξια, Σωτηρία Λεονάρδου, Κώστας Θωμαϊδης), Μανώλης Λιδάκης, Λουδοβίκος των Ανωγείων, Ντέιβιντ Λιντς, Νίκος Λαρυγγάκης, Κώστας Μακεδόνας, Σωκράτης Μάλαμας, Κώστας Μάντζιος, Βίκυ Μοσχολιού, Μπέμπα Μπλανς, Νότης Μαυρουδής, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Δημήτρης Μητροπάνος, Μανώλης Μητσιάς, Θάνος Μικρούτσικος, Αναστασία Μουτσάτσου, Θέμις Μπαζάκα, Γιάννης Νικολάου, Γιώργος Νταλάρας, Νίκος Ξυδάκης, "Ξύλινα Σπαθιά", "Οπισθοδρομικοί", Αννα Παναγιωτοπούλου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Σταύρος Παράβας, Ελλη Πασπαλά, Μίλτος Πασχαλίδης, Ορφέας Περίδης, Νίκος Πιπινέλης, Ρένη Πιττακή, Αλκηστις Πρωτοψάλτη, "Πυξ Λαξ", "Συνήθεις Υποπτοι", Μάριος Τόκας, "Τρύπες", Διονύσης Τσακνής, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Τάνια Τσανακλίδου, "Υπόγεια Ρεύματα", Μαρία Φαραντούρη.

"Ξαναβγαίνουμε στο δρόμο για όλα εκείνα που μας ενώνουν, για όλα εκείνα που μας πληγώνουν", αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα - κάλεσμα της Επιτροπής που διαβάστηκε από τον Σταύρο Παράβα,κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου. "Για μας είναι πρωταρχικό δικαίωμα ενός λαού να γνωρίζει την αλήθεια. Ολη την αλήθεια. Απαιτούμε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας να δείξουν το ανθρώπινο πρόσωπό τους, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη λειτουργία των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να πάρουν θέση ουσίας και όχι υποκρισίας πάνω στη σύλληψη και τα βασανιστήρια που υφίσταται ο Οτσαλάν, πάνω στην ωμή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πάνω στα βίντεο της ντροπής που προβάλλονται στο τέλος του 20ού αιώνα... Πιστεύουμε στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών και αγωνιζόμαστε για τη διευθέτηση όλων των προβλημάτων στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου". Στο ψήφισμα τονίζεται ότι "η Επιτροπή δε θα διαλυθεί την επομένη της συναυλίας. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού που θα δημιουργήσει ένα ευρύτερο καλλιτεχνικό γεγονός με συμμετοχή καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, με σκοπό τη διεθνοποίηση του κουρδικού ζητήματος".

Οι καλλιτέχνες, που θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση, αποφάσισαν να συνδράμουν και οικονομικά, καταβάλλοντας το ποσό (το λιγότερο) των 40.000 δραχμών ο καθένας. Πριν και κατά τη διάρκεια της συναυλίας στην πλατεία Συντάγματος και στο κέντρο της πόλης θα υπάρχουν και εικαστικές παρεμβάσεις. Ομάδες, αποτελούμενες από εικαστικούς και φοιτητές της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, θα κυκλώσουν το χώρο της πλατείας Συντάγματος με μεγάλα ρολά από χαρτί και πλαστικό στα οποία θα προτρέπεται ο κόσμος να "υπογράψει" όπως θέλει. Μετά το τέλος του συλλαλητηρίου τα ρολά θα συγκεντρωθούν και θ' αποσταλούν μαζί με το ψήφισμα διαμαρτυρίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ενα αερόστατο με τα χρώματα του Κουρδιστάν θα υψωθεί από την εξέδρα, ενώ τα μάτια των αγαλμάτων στο κέντρο της Αθήνας θα είναι καλυμμένα με μαύρα μαντίλια.

"Ζητάμε την άμεση απελευθέρωση του Οτσαλάν"

"Ο πνευματικός κόσμος είναι η συνείδηση, η οργή του λαού και είναι μια μεγάλη δύναμη" είπε κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου ο Αλή Καρδούχος,εκ μέρους του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου Κουρδιστάν. Αναφερόμενος στον όρο "δίκαιη δίκη" είπε χαρακτηριστικά: "Το να ζητάς δίκαιη δίκη από το Κεμαλικό καθεστώς της Τουρκίας είναι σα να ζητάς από ένα βόδι να σου δώσει γάλα. Δεν μπορεί να δικάζεται ο ηγέτης ενός εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Ζητάμε την άμεση απελευθέρωση του Οτσαλάν. Αν η Τουρκία δεν το κάνει, τότε νομιμοποιείται κάθε αντίστασή μας και ας το λάβει αυτό ως απειλή".

Η Τάνια Τσανακλίδου,απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις "ξεχωριστές εκδηλώσεις συμπαράστασης", είπε ότι "η χτεσινή (σ. σ. προχτεσινή) συναυλία είχε τη μορφή συλλαλητηρίου, το οποίο συνδιοργάνωσαν οι συνδικαλιστικοί φορείς μας. Η συναυλία της Δευτέρας είναι φυσικών προσώπων. Οσο πιο πολλές εκδηλώσεις συμπαράστασης και αντίστασης υπάρχουν είναι καλοδεχούμενες". "Είναι χαρά για μας", είπε ο Στάθης Σταυρόπουλος,"να υπάρχουν διάφορες εστίες πολιτισμού και πολιτών. Είναι θετικό ότι ο πολίτης από αντικείμενο πολιτικής γίνεται υποκείμενο".

Τη συμμετοχή της ΕΣΗΕΑ στην εκδήλωση, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ενωσης, Αριστείδης Μανωλάκος,ο οποίος ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια κινητοποίησης των δημοσιογραφικών ενώσεων για το κουρδικό πρόβλημα. Εκκληση για τον ίδιο σκοπό έχει γίνει και από τον συγγραφέα - δημοσιογράφο Βαγγέλη Σακκάτο,που με επιστολή του προς το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο του Συνδικάτου Τύπου και Χάρτου Δημοσιογραφίας και Τεχνών ζητά τη συμβολή του για την κινητοποίηση των πνευματικών ανθρώπων της Γερμανίας.

Στην εκδήλωση θα συγκεντρωθούν και θα εκτεθούν έργα καλλιτεχνών, τα οποία θα διατεθούν προς πώληση για οικονομική συνεισφορά στον αγώνα του κουρδικού λαού. Για τον ίδιο σκοπό έχουν ανοιχτεί δύο λογαριασμοί στην Εθνική Τράπεζα: "Κουρδική Ερυθρά Ημισέληνος" με αριθμό 129/62953126 και "Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Κουρδιστάν" με αριθμό 129/350681 - 92.

Το μουσικό συλλαλητήριο θα μεταδοθεί ζωντανά από την τηλεόραση του "Σκάι" και το "Mad TV", ενώ από τις 4μμ, μέσω του "Σκάι", θα πραγματοποιηθεί "τηλεοπτικός αγώνας δρόμου", με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για την ενίσχυση των Κούρδων προσφύγων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ