Σάββατο 27 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Προβοκατόρικα σενάρια σε εξέλιξη

Νέα προβοκατόρικα σενάρια εξυφαίνονται στην Αγκυρα με τη συμβολή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. "Η αμερικανική διοίκηση ξεκίνησε μυστική ανάκριση για τον Ελληνα υπουργό Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλο για να διαπιστώσει αν άφησε να διαρρεύσουν στη Ρωσία στρατιωτικά μυστικά του ΝΑΤΟ", έγραφε χτες η τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ", σε ανταπόκρισή της από την Ουάσιγκτον. Αντικείμενο της "έρευνας" είναι η "επικίνδυνη συνεργασία με τη Ρωσία σε θέματα αεροπορικής άμυνας του ΝΑΤΟ" ισχυρίζεται η εφημερίδα. Η εφημερίδα δεν αναφέρει τις πηγές των πληροφοριών της. Πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας χαρακτηρίζουν αστείους και ανυπόστατους τους ισχυρισμούς της τουρκικής εφημερίδας, που εντάσσονται στην τακτική ψυχολογικού πολέμου της Αγκυρας και στην προσπάθεια να αυξήσει την ένταση με την Ελλάδα.

Το παραπάνω θέμα σχολίασε και ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου γενικός γραμματέας του υπουργείου Τύπου Ν. Αθανασάκης ο οποίος έκανε λόγο για "επιθετική δραστηριότητα στον τομέα της προπαγάνδας εναντίον της χώρας μας". Ο ίδιος ρωτήθηκε για τα δημοσιεύματα της "ΜΙΛΛΙΕΤ" που αναφέρονται σε δήθεν αποκαλύψεις του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, σύμφωνα με τις οποίες η Εκκλησία και Ελληνες επιχειρηματίες χρηματοδοτούν το ΡΚΚ και για το άλλο, την ανταπόκριση της "ΧΟΥΡΙΕΤ", από την Ουάσιγκτον για τον Α. Τσοχατζόπουλο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε "αστειότητες, όσα εμπλέκουν τον υπουργό Εθνικής Αμυνας". Οσο για τα υποτιθέμενα "στρατόπεδα εκπαίδευσης" στην Ελλάδα παρέπεμψε στην πρόσφατη δήλωση από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, της Μάριον Χόφμαν, η οποία ανέφερε ότι υπάρχει διαρκής και μόνιμη επιθεώρηση, από τον Ερυθρό Σταυρό και τη Διεθνή Υπηρεσία Κοινωνικής Αρωγής του ΟΗΕ, στο συγκεκριμένο στρατόπεδο του Λαυρίου.

Στο χορό της τουρκικής κυβέρνησης έχουν μπει και οι Τούρκοι επιχειρηματίες. Επιστολή διαμαρτυρίας για την υποτιθέμενη υποστήριξη που παρείχε η Ελλάδα στους Κούρδους, έστειλε η Ενωση Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών της Τουρκίας (TUSIAD), στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Βιομηχάνων και Εργοδοτών (UNICE) που εκπροσωπεί 25 χώρες. Στην επιστολή τους οι Τούρκοι επιχειρηματίες εκφράζουν την έκπληξή τους για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στο ΡΚΚ.

Χιλιάδες συλλήψεις και νεκροί

Πάνω από 3.300 άτομα έχουν συλληφθεί και κρατούνται τις τελευταίες δέκα μέρες σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που δημοσίευσε η εφημερίδα "Τζουμχουριέτ".

Με βάση τα στοιχεία αυτά, στο διάστημα 14-24 Φλεβάρη, οι αρχές στην Τουρκία συνέλαβαν 1.169 άτομα στο Ντιγιαρμπακίρ, 101 άτομα στο Βαν, 4 άτομα στη Μαλάτια, 188 άτομα στην Ούρφα, 36 άτομα στο Μάρντιν, 18 άτομα στο Ελαζίγ, 313 άτομα στο Μπατμάν, 6 άτομα στην Καισάρεια, 138 άτομα στη Σμύρνη, 190 άτομα στα Αδανα, 62 άτομα στη Μερσίνα, 80 άτομα στο Γκαζίαντεπ, 68 άτομα το Αϊδίνι και 959 άτομα στην Κωνσταντινούπολη.

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν κι άλλοι πέντε τραυματίστηκαν στην Τουρκία σε επίθεση που αποδόθηκε στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) στην επαρχία Μπινγκόλ, στην ανατολική Τουρκία, ανακοίνωσαν χτες οι τουρκικές πηγές ασφαλείας του Ντιγιαρμπακίρ. Τέσσερις άνθρωποι, ύποπτοι ότι ανήκουν στο PKK, άνοιξαν χτες το βράδυ πυρ κατά κτιρίων και οχημάτων σε δρόμο του Γκεντς πριν αρχίσουν να πυροβολούν εναντίον μιας καφετερίας, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους πέντε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Οι δυνάμεις ασφαλείας εξαπέλυσαν επιχείρηση για να συλλάβουν τους δράστες.

Στο μεταξύ ένας αντάρτης του ΡΚΚ σκοτώθηκε στη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών στο Κιζιλτεπέ, στην επαρχία Μαρντίν, στη Νοτιοανατολική Τουρκία, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές. Ο αντάρτης, ένας 26χρονος, αρνήθηκε να παραδοθεί όταν οι δυνάμεις ασφαλείας περικύκλωσαν το σπίτι στο οποίο είχε βρει καταφύγιο.

Στην ετήσια έκθεση για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρ' όλες τις επισημάνσεις που κάνει προσπαθεί εξ απαλών ονύχων να αντιμετωπίσει την Τουρκία. Αναφέρει ότι "υπάρχει μια γενική αναγνώριση, περιλαμβανομένης και της κυβέρνησης, ότι η επίδοση της χώρας αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ανεπαρκής και πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις". Η έκθεση εκτιμά ότι 560.000 χωρικοί αναγκάστηκαν διά της βίας να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αφότου άρχισε η διένεξη, ενώ κάνει αναφορά στις διώξεις σε βάρος ισλαμικών κινημάτων που θεωρούνται από τις ένοπλες δυνάμεις ως απειλή για την εθνική ασφάλεια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνονται οι ενδοαστικές κόντρες (2016-03-05 00:00:00.0)
«Μπίζνες» στις κουρδικές περιοχές (2013-03-12 00:00:00.0)
Πολιτικοί ελιγμοί στο Κουρδικό; (2012-09-28 00:00:00.0)
Σκληρή καταστολή (2005-10-26 00:00:00.0)
Καταδίκες και συλλήψεις (2000-02-25 00:00:00.0)
Απρόβλεπτες οι συνέπειες της εισβολής στο Ιράκ (1997-05-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ