Σάββατο 27 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μυστήριο με την αναβολή της συνέντευξης

Δεν επιθυμεί η κυβέρνηση να βγει στη δημοσιότητα το ημερολόγιο που κρατούσαν οι τρεις συνεργάτριες του Οτσαλάν

Υπό αυστηρότατη αστυνομική φρούρηση βρίσκονται οι τρεις Κούρδες συνεργάτριες του Α. Οτσαλάν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, όπου τις μετέφεραν μετά την άφιξή τους από την Κένυα, ενώ δεν επιτρέπεται από τις αστυνομικές δυνάμεις σε κανένα δημοσιογράφο να εισέλθει στο εσωτερικό του ξενοδοχείου.

H προγραμματισμένη συνέντευξη για τις 12.30 χτες το μεσημέρι από τις τρεις Κούρδες αναβλήθηκε και η επίσημη εκδοχή που δόθηκε διά του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Δ. Ευσταθιάδη ήταν ότι η ματαίωση έγινε με απόφαση των τριών γυναικών, κατόπιν συνεννόησης με τις οργανώσεις τους. Τελικά, η συνέντευξη αναμένεται να δοθεί σήμερα στις 4.00 το απόγευμα.

Η πραγματική αιτία για την αναβολή της συνέντευξης, προφανώς, βρίσκεται αλλού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να "ακουστούν" όσα έχουν να διηγηθούν οι τρεις γυναίκες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι τρεις γυναίκες έχουν να παρουσιάσουν προς τον Τύπο ένα ημερολόγιο που περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια την περιπέτεια του Οτσαλάν, από τη στιγμή που πάτησε το πόδι του στην Ευρώπη, μέχρι τη σύλληψή του στην Κένυα. Το πνεύμα του ημερολογίου είναι ήδη γνωστό, από όσα έχουν δηλώσει οι τρεις γυναίκες αλλά και ο Ττγματάρχης της ΕΥΠ, και αποδίδει σοβαρότατες κατηγορίες στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς μιλάει για "παράδοση" του Οτσαλάν. Η συνέντευξη χτες, λοιπόν, αναβλήθηκε, σε μια προσπάθεια να "αμβλυνθούν" και να "στρογγυλευτούν" τα όσα περιέχει αυτό το ημερολόγιο και ενοχλούν την ελληνική κυβέρνηση.

Στο μεταξύ χτες το μεσημέρι συνέβησαν και διάφορα ευτράπελα στην είσοδο του ξενοδοχείο, όπου βρίσκονται οι τρεις συνεργάτριες του Α. Οτσαλάν. Στην αρχή ο Αν. Ναξάκης ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι οι τρεις Κούρδες δεν επιθυμούν να δώσουν συνέντευξη. Λίγο αργότερα εκπρόσωπος του ξενοδοχείου δήλωνε τα ίδια στους δημοσιογράφους και τελικά ήρθε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Δ. Ευσταθιάδης να επιβεβαιώσει την αναβολή της συνέντευξης.

Οσο αφορά την παραμονή στο ξενοδοχείο των τριών γυναικών, ο Δ. Ευσταθιάδης είπε ότι με απόφασή τους θα παραμείνουν ακόμη δύο - τρεις ημέρες εκεί και ότι η ελληνική κυβέρνηση θα τους παράσχει την προστασία τους. Διευκρίνισε ότι δεν είναι κρατούμενες και πως οι ίδιες ζητήσανε την προστασία της χώρας μας.

Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις του εκτελούντος χρέη εκπροσώπου Τύπου Ν. Αθανασάκη, ο οποίος δήλωσε ότι για λόγους προστασίας κρίθηκε σκόπιμο να φιλοξενηθούν σε κάποιο ξενοδοχείο. "Η εγγύηση για την προστασία τους, συνέχισε, θα σήμαινε και την παραμονή τους σ' ένα συγκεκριμένο χώρο. Δεν είναι κρατούμενες, δεν έχουν συλληφθεί".

Σε ερώτηση αν οι ίδιες δε θέλουν να επικοινωνήσουν με τους δημοσιογράφους, ο Ν. Αθανασάκης απάντησε ότι δεν οργανώνει ούτε αποδιοργανώνει τη συνέντευξη η κυβέρνηση και δεν έχει απαγορευτεί καμιά συνέντευξη από ελληνικής πλευράς.

Τέλος, σχετικά με το πολιτικό άσυλο στις τρεις γυναίκες ο Ν. Αθανασάκης και ο Δ. Ευσταθιάδης είπαν ότι στις δύο Κούρδες έχει παραχωρηθεί πολιτικό άσυλο, ενώ η τρίτη επιθυμεί να επιστρέψει στο Βέλγιο και ότι η ελληνική πλευρά θα τη βοηθήσει σ' αυτή την κατεύθυνση, παραχωρώντας της τα σχετικά ταξιδιωτικά έγγραφα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ