Σάββατο 27 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟΪΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΚΟΣΣΟΒΟ
Τη διγλωσσία προτιμά η κυβέρνηση
  • Δε συμμετέχει η χώρα μας σε ΝΑΤΟική επέμβαση στο Κόσσοβο, ισχυρίστηκε στη Βουλή ο Α. Τσοχατζόπουλος
  • Μπ. Αγγουράκης: Το ΝΑΤΟ προωθεί αλλαγή των συνόρων και εμπλέκει τη χώρα μας
  • Την ίδια στιγμή που περιοχές της Βόρειας Ελλάδας έχουν μετατραπεί σε ΝΑΤΟικό στρατόπεδο και η χώρα μας σε ορμητήριο κατά των γειτονικών λαών, ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος εμφανίστηκε στη Βουλή, ισχυριζόμενος, ούτε ούτε λίγο - ούτε πολύ, ότι η χώρα μας δεν έχει καμία εμπλοκή στην απειλούμενη επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο.

    Απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκη, είπε ότι η Ελλάδα "ουδεμία συγκατάθεση έχει δώσει για την επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο και, απεναντίας, έχει κάνει σαφές ότι η υπόθεση απαιτεί πολιτική λύση και δεν πρόκειται να λυθεί στρατιωτικά".

    Ομως, στη συνέχεια, έσπευσε να παραδεχτεί την εμπλοκή της χώρας μας, λέγοντας ότι στο "όνομα της ειρήνης" η Ελλάδα θα συμβάλει στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου, το ίδιο αποτελεσματικά, όπως "συνέβαλε στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Αλβανία, όπως συμβάλλουμε στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας με συμμετοχή 44 χωρών για να αντιμετωπιστεί το θέμα της Βοσνίας".

    Κατά τον υπουργό Αμυνας, οι στρατιωτικές δυνάμεις που κινήθηκαν μέσω Θεσσαλονίκης το έκαναν στα πλαίσια συμφωνίας του ΟΑΣΕ, πηγαίνοντας στα Σκόπια και αποτελώντας δύναμη "περιφρούρησης" των άοπλων στρατιωτών του ΟΑΣΕ που βρίσκονται στο Κόσσοβο. Η Ελλάδα, συνέχισε ο Α. Τσοχατζόπουλος, δε συμμετέχει "σε περίπτωση κατάτην οποία το ΝΑΤΟ αποφασίσει μαζί με άλλες χώρες για μία δυναμική στρατιωτική παρουσία στο Κόσσοβο". Ομως, η χώρα μας "συμφωνεί να χρησιμοποιηθεί το ΝΑΤΟ ως μέσο πίεσης με σκοπό τη διπλωματική πολιτική λύση".

    Ο υπουργός είπε ότι πέρασαν από τη Θεσσαλονίκη 1.500 άτομα για τα Σκόπια, που "καμία σχέση δεν έχουν με τις 30.000 που λέτε ότι σκέπτεται το ΝΑΤΟ να στείλει, εάν φτάσουμε στο στάδιο να επέμβει στο Κόσσοβο".

    "Στο Κόσσοβο έχουμε σε εξέλιξη μία διαδικασία, που, κάτω από ορισμένες συνθήκες, μπορεί να οδηγήσει σε αποσχιστικές ενέργειες και σε αλλαγή των συνόρων", τόνισε στην παρέμβασή του ο Μπ. Αγγουράκης και υπογράμμισε:

    "Γίνεται λόγος - οι συνομιλίες στο Ραμπουγέ είναι σαφέστατες στην κατεύθυνση αυτή - και για ενδεχόμενη ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ ή όχι του ΝΑΤΟ, που να εγγυηθούν την όποια ειρήνη, η οποία στο βάθος του ορίζοντα έχει και αυτό το ενδεχόμενο. Εμείς επιμένουμε ότι το ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια προωθεί μία πολιτική αλλαγής των συνόρων, προκειμένου να υλοποιηθούν σχέδια των Αμερικανών, σε ανταγωνισμό με τη Γερμανία και εμπλέκει τη χώρα μας".

    Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Α. Τσοχατζόπουλος, ότι η χώρα μας δε συμφωνεί στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ όσον αφορά το Κόσσοβο, τόνισε:

    "Συμφωνεί η χώρα μας στις απειλές που κάθε τόσο και λιγάκι εκτοξεύει μία ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, μία διάφοροι Αμερικάνοι, ότι αν οι Σέρβοι δε συμμορφωθούν θα βομβαρδιστεί το Κόσσοβο; Και νομίζω ότι συμμετέχει. Αλλιώς, αν δε συμμετέχει σε αυτήν την απόφαση, πρέπει να βγει και να διαφοροποιηθεί".

    Δε μας πείθετε, είπε, ότι αυτή η μαζική μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων μέσω Θεσσαλονίκης στην ΠΓΔΜ είναι για τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ. "Δεν μπορεί για 3.000 παρατηρητές να γίνεται λόγος για ένα σώμα που μπορεί να φτάσει μέχρι τις 30.000, όπως δείχνουν διάφορα στοιχεία", είπε ο βουλευτής και κατέληξε:

    "Πού θα οδηγηθούμε; Υπάρχουν ήδη στη Βοσνία 30.000 στρατιώτες, οι οποίοι θα έφευγαν σε έξι μήνες και έχουν περάσει πέντε χρόνια. Είναι άλλοι 30. 000 στην ΠΓΔΜ. Τι θα γίνει τελικά στα Βαλκάνια";


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ