Κυριακή 14 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
"Η ενότητά μας είναι η μόνη απάντηση στην αντιμετώπιση της κρίσης"

Στις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη νέου Εθνικού Εκτελεστικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ενωσης Εργαζομένων της Χιλής, το Κομμουνιστικό Κόμμα αναδείχτηκε πρώτη δύναμη, μετά από 25 χρόνια, με ποσοστό 35,5% των ψήφων και εκλέγει πρόεδρο και 17 από τα 45 μέλη της νέας διοίκησης

Μετά από είκοσι πέντε χρόνια, ένα μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Χιλής επανεκλέγεται στην προεδρία της Κεντρικής Ενωσης Εργαζομένων (CUT), της μοναδικής στη χώρα. Η λίστα των κομμουνιστών πέτυχε την πλειοψηφία στις εκλογές, που πραγματοποιήθηκαν στις 3 Δεκεμβρίου του περασμένου χρόνου, για την ανάδειξη του νέου Εθνικού Εκτελεστικού Συμβουλίου. Το Κομμουνιστικό Κόμμα έλαβε το 35,5% των ψήφων και 17 από τα 45 μέλη του Συμβουλίου. Από την επανίδρυσή της, το 1988, η CUT διοικούνταν από μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού της "Συναίνεσης". Ο Ετιέλ Μοράγα είναι ο νέος πρόεδρος της CUT. Μπροστά σ' αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα, τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού της "Συναίνεσης" - με την αξιοθρήνητη "σοδειά" του 17,4% και 8 μέλη στο Εθνικό Εκτελεστικό Συμβούλιο που "έδρεψε" το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το 8,8% και 4 συμβούλους που πέτυχε το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, συνολικά τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού έλαβαν 15 συμβούλους - απαίτησαν να επαναληφθούν οι εκλογές. Ακόμα, πολιτικά και συνδικαλιστικά στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού της "Συναίνεσης" αναφέρθηκαν στη δυνατότητα να διασπάσουν την ενότητα του χιλιανού εργατικού κινήματος - που είχε επιτευχθεί το Φεβρουάριο του 1953 - καθώς και στη δημιουργία μιας νέας οργάνωσης, εφόσον το Κομμουνιστικό Κόμμα επιμείνει να αναγνωριστεί μια νίκη που χαρακτηρίζουν "αμφίβολη", μια και είχαν καταγγελθεί "ανωμαλίες".

Η κομμουνιστική λίστα απαίτησε σεβασμό στη θέληση που εκφράστηκε στις κάλπες από 7.226 συνδικαλιστικά στελέχη 2.113 οργανώσεων σε εκπροσώπευση των σχεδόν 500.000 μελών της Κεντρικής Ενωσης Εργαζομένων (CUT), το 12% των Χιλιανών εργαζομένων. Ο Χοσέ Ορτίς, μέλος του ΚΚ Χιλής - μέχρι πριν τις εκλογές της 3ης Δεκεμβρίου, αντιπρόεδρος της CUT και υπεύθυνος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας για τη Λατινική Αμερική - κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να "μποϊκοτάρει τη διαδικασία" και συμπλήρωσε ότι "όταν χάνεται μια εκλογική μάχη θα πρέπει να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία των ψηφοφόρων". Κατά την άποψή του "υπήρχε μια συμμετοχή γύρω στο 80% και θα πρέπει να σεβαστούμε την προσπάθεια των εργαζομένων για προσέλευση στις κάλπες".

Ακόμα, ο Γκιγιέρμο Σαλίνας, υπεύθυνος για εθνικά συνδικαλιστικά ζητήματα του Κομμουνιστικού Κόμματος, τόνισε ότι η επιδίωξη του Κομμουνιστικού Κόμματος να βρεθεί στην προεδρία της CUT είναι "νόμιμη γιατί ανταποκρίνεται στην εκλογική στήριξη που έλαβε". Η νίκη του ταξικού συνδικαλισμού εκφράστηκε και με τον θρίαμβο του Χοσέ Ορτίς - όπως προαναφέραμε, υπεύθυνος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας για τη Λατινική Αμερική - στην επαρχία της Κονσεπσιόν, περιοχή μεγάλης εργατικής παράδοσης, απέναντι στον απερχόμενο πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Εργαζομένων, τον σοσιαλιστή Ρομπέρτο Αλαρκόν.

Μ' αυτήν την επιτυχία, οι Χιλιανοί κομμουνιστές συνεχίζουν να επεκτείνουν την παρουσία τους στα σημαντικότερα κοινωνικά κινήματα: τον Οκτώβριο κέρδισαν τις εκλογές στο Σύλλογο των Καθηγητών με ποσοστό 64% και η Κομμουνιστική Νεολαία πέτυχε, για τρίτη συνεχή φορά, την πλειοψηφία στην Ενωση Φοιτητών του Πανεπιστημίου της Χιλής. Τελικά, απ' ό,τι φαίνεται μόνο ο ληστρικός εκλογικός νόμος, που επέβαλε το δικτατορικό καθεστώς του Πινοτσέτ, κρατάει κλειστές τις πόρτες του Κοινοβουλίου στους κομμουνιστές. Να σημειώσουμε εδώ, ότι σ' αυτήν τη χώρα,που "απολαμβάνει" μια οικονομική ανάπτυξη πάνω από 6%, εδώ και μια δεκαετία, τα δικαιώματα και οι συνθήκες ζωής χιλιάδων μισθωτών έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα που υπήρχαν στις αρχές του αιώνα. 1,5 εκατομμύριο εργαζομένων απασχολείται σε ανεπίσημες εργασίες (κυρίως πλανόδιοι πωλητές), ενώ η παιδική εργασία είναι ένα όλο και πιο ανησυχητικό φαινόμενο, παρά το γεγονός ότι η Χιλή έχει υπογράψει το 1992 τη Σύμβαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εργασίας με την οποία απαγορεύεται η παιδική εργασία. Το επίδομα ανεργίας είναι κάτω των 10.000 δρχ. το μήνα και ο μέσος όρος εργατικών ωρών ετησίως είναι 2.400 (1.900 στη Δυτική Ευρώπη), ενώ σε μερικές εργασίες φτάνει τις 16 ώρες ημερησίως.

Ακόμα, 6.500.000 εργαζόμενοι λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό, που τους καταδικάζει στην εξαθλίωση, ένα εκατομμύριο έχει προσωρινή σύμβαση, το 20% των μισθωτών δεν έχουν καν σύμβαση, ενώ το 22% δεν έχει κοινωνική ασφάλιση. Αντίθετα, το 2% των Χιλιανών επιχειρήσεων ελέγχει το 76% των πωλήσεων της χώρας και υπάρχουν επιχειρηματίες που κερδίζουν 70.000.000 δρχ. ημερησίως (!)

Πανηγυρική εκδήλωση για την 46η επέτειο της CUT

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου και κοινωνικών οργανώσεων, γιορτάστηκε, στις 12 Φεβρουαρίου, η 46η επέτειος της ίδρυσης της Κεντρικής Ενωσης των Εργαζομένων, όπου παρουσιάστηκε και η "Καντάτα της CUT, ιστορία των Χιλιανών εργαζομένων", έργο των Οσκαρ Αγκιλέρα και Μανουέλ Λόπες, ως φόρος τιμής στη συνδικαλιστική οργάνωση, φυσική κληρονόμο των αγωνιστικών παραδόσεων της Εργατικής Ομοσπονδίας της Χιλής, που είχε ιδρύσει ο Λουίς Εμίλιο Ρεκαμπάρεν και της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων της Χιλής (CTCH).

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό διάφορες κοινωνικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων, η Εθνική Συνομοσπονδία Οικοδόμων, το Διοικητικό Εθνικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης των Συνταξιούχων, η Εθνοσυνέλευση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Χιλιανό Παράρτημα της Διεθνούς Αμνηστίας, συγγενείς των πολιτικών κρατουμένων, ο πρώην διευθυντής της Κεντρικής Ενωσης Εργατών Βολιβίας, Εντγκαρ Ταπία, ο υπεύθυνος του τμήματος πολιτισμού του υπουργείου Παιδείας, Κλαούντιο Ντι Χιρόλαμο, καθώς και η υποψήφια της Αριστεράς για τις προεδρικές εκλογές και Γενική Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Χιλής, Γκλάντις Μαρίν.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της CUT, Ετιέλ Μοράγα, ο οποίος τόνισε μεταξύ των άλλων: "... Η ίδρυση της CUT αποτελεί ένα γεγονός ιστορικής σημασίας για όλους τους Χιλιανούς εργαζόμενους, καθώς και για το σύνολο της κοινωνίας...".

"... Μιλώντας για την CUT, μιλάμε για μια ιστορία αγώνων των εργατικών οργανώσεων - για τις εκατοντάδες άντρες και γυναίκες που οικοδόμησαν το χιλιανό συνδικαλιστικό κίνημα, που έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για την οργάνωση των εργαζομένων - αγώνες που μας κάνουν περήφανους για την Ενωσή μας. Σήμερα, αν και το πεδίο δράσης είναι διαφορετικό, τα προβλήματα παραμένουν τα ίδια. Αυτή η επέτειος αποκτά μεγάλη σημασία μπροστά στην κρίση που περνούν οι παγκόσμιες οικονομίες, που η κυβέρνηση προσπαθεί να φορτώσει στους εργαζόμενους μέσω ιδιωτικοποιήσεων και απολύσεων. Μπροστά σε αυτή την αστάθεια, η Ενωσή μας έχει μια και μόνο θέση: δεν πρέπει να πληρώσουμε εμείς τα λάθη του οικονομικού μοντέλου που επέβαλε ο κυβερνητικός συνασπισμός της "Συναίνεσης". Η ενότητά μας και η αδελφοσύνη είναι η μόνη απάντηση στην κρίση...".

Κλείνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος της CUT απευθυνόμενος στους εργαζόμενους της χώρας, είπε: "Χαιρετώ όλους τους Χιλιανούς εργαζόμενους και τους λέω με μεγάλη πεποίθηση ότι πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στην Ενωση και στη διοίκησή της, γιατί θα ξέρουμε να αξιοποιήσουμε την ιστορική κληρονομιά που οδήγησε στην ίδρυση της CUT, να θέσουμε, πέρα από οποιαδήποτε διαφορά, τα μεγάλα προβλήματα της εργατικής τάξης και του λαού, καθώς και να ανοίξουμε τις πύλες μας σε όλους τους δημοκρατικούς κοινωνικούς τομείς που είναι υπέρ της αλλαγής της σημερινής κατάστασης της χώρας".

Γ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ