Κυριακή 14 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Ικανοποίηση από την περιοδεία στην Ιταλία

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Ιδιαίτερα ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα της τριήμερης επίσκεψής του στην Ιταλία επέστρεψε στην ιρανική πρωτεύουσα, αργά την Παρασκευή, ο Ιρανός Πρόεδρος Μωχάμαντ Κχαταμί, ο οποίος εκτίμησε, εμμέσως, ότι έχει αρχίσει μια νέα περίοδος στις σχέσεις του Ιράν με τη Δύση.

"Η Δύση έχει, εμφανώς, μεγάλη επιθυμία να επεκτείνει τους οικονομικούς, αλλά και διπλωματικούς της δεσμούς με το Ιράν", φέρεται να δήλωσε κατά την άφιξή του στο ιρανικό αεροδρόμιο ο Μωχάμαντ Κχαταμί, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες. Ο Ιρανός Πρόεδρος, πάντως, φέρεται να έσπευσε να σχολιάσει ότι "κάποιοι κύκλοι και ορισμένες δυνάμεις δε βλέπουν με καθόλου καλό μάτι την προοπτική βελτίωσης των σχέσεων του Ιράν με τη Δύση", χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, αν και πολιτικοί αναλυτές υπογράμμιζαν ότι, προφανώς, αναφερόταν στους σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές του Ιράν και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ίδιοι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι τα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα του τριήμερου ταξιδιού του Κχαταμί στην Ιταλία, που ήταν η πρώτη επίσκεψη στην Ευρώπη Ιρανού Προέδρου, μετά την επικράτηση της ισλαμιστικής επανάστασης το 1979, θα γίνει προσπάθεια να ελαχιστοποιηθούν από τους εσωτερικούς του αντιπάλους, οι οποίοι έχουν, ήδη, δυσαρεστηθεί βαθύτατα από την επικράτηση των υποψηφίων, που πρόσκεινται στον Κχαταμί κατά τις πρόσφατες δημοτικές και κοινοτικές εκλογές. Ιδιαίτερα σημαντική, πάντως, εκτός από τις συναντήσεις με την ιταλική ηγεσία, θεωρείται η συνάντηση του Κχαταμί με τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β, η οποία έγινε, την Πέμπτη, σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα στο Βατικανό και κατά τη διάρκεια της οποίας οι 2 άνδρες υπογράμμισαν την ανάγκη εμβάθυνσης της αλληλοκατανόησης ανάμεσα στο Χριστιανισμό και το Ισλάμ.

Ως δείγμα των "καρπών" της επίσκεψης του Ιρανού Προέδρου στην Ιταλία, ο Ιρανός αναπληρωτής υπουργός Πετρελαίου Μεχντί Χοσεϊνί τόνιζε ότι η ιταλική κρατική εταιρία ενεργείας ΕΝΙ πρότεινε στην ιρανική ηγεσία σύναψη πετρελαϊκών συμφωνιών ύψους 2 - 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση της τιμής του πετρελαίου, φέτος, έχει προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στην ιρανική οικονομία, η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εξαγωγή του "μαύρου χρυσού", με αποτέλεσμα, για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, ο φετινός ιρανικός προϋπολογισμός να έχει έλλειμμα ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ