Κυριακή 14 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
Κυριακάτικο ΝΑΤΟϊκή κατοχή στα Βαλκάνια - - - - - -

ΝΑΤΟϊκή κατοχή στα Βαλκάνια

Εξασφαλίζουν άλλοθι στο μακελειό

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ανταπόκριση). -

"JOINT GUARDIAN": κοινός φύλακας άγγελος, κοινός εγγυητής, κοινός θεματοφύλακας. Ανάλογα με ποιον συζητάς, δίνει και μια διαφορετική ερμηνεία στον όρο, όχι απαντώντας στο ετυμολογικό του πράγματος, αλλά στην ουσία αυτής της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης που έχουν χρεωθεί να εκτελέσουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Για τον Ελληνα ταγματάρχη που έχει αναλάβει τις δημόσιες σχέσεις της επιχείρησης, ισχύει ο όρος "κοινός εγγυητής". Μιλά για την επιχείρηση με περηφάνια: "Ανατέθηκε σε μας"! Μόλις γύρισε μετά από 13 μήνες στη Βοσνία και θεωρεί αυτονόητο να μετέχει ως Ελληνας σε μια ακόμα ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση. Ενα χιλιόμετρο πιο πέρα από την έδρα του Γ Σώματος, στο λιμάνι, ένας άλλος επίσης Ελληνας αξιωματικός, προτιμά το "κοινός φύλακας άγγελος". Κι αυτός έχει άποψη: "Επιβολή της ειρήνης διά του πολέμου". Ακούσαμε και μια ακόμα εκδοχή: Πάμε εκεί (σ. σ. στη Γιουγκοσλαβία) γιατί είμαστε μια χώρα με δημοκρατική παράδοση και έχουν να μάθουν πολλά από εμάς!

Πλήρης παράνοια. Η εισβολή ενός ξένου στρατού σε μία κυρίαρχη - τυπικά ακόμα - χώρα, τη Γιουγκοσλαβία, αποκτά νομιμοποιητικά χαρτιά μέσα από διάφορους δρόμους. Ο πιο επικίνδυνος, ίσως, αυτός της ιδεολογικής ταύτισης του στρατιώτη της κατοχικής ξένης δύναμης με τα οικονομικά αφεντικά του ΝΑΤΟ που διατάσσουν την εισβολή. Κι αυτό είναι που συμβαίνει σήμερα, τουλάχιστον σε επιτελικό επίπεδο στη Βόρεια Ελλάδα.

Στο χάρτη της περιοχής, στο χώρο του επιτελείου, ξεχωρίζουν μερικά σημάδια: Τρεις μεγάλοι κόκκινοι σταυροί σε Θεσσαλονίκη, Ημαθία και Κιλκίς δηλώνουν τα νοσοκομεία που είναι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν όταν αρχίσει το μακελειό. Ενα μικρότερο σημάδι στα σύνορα των Νομών Θεσσαλονίκης - Ημαθίας, δίνει το στίγμα της βάσης ελικοπτέρων που θα χρησιμοποιηθεί όταν χρειαστεί να παρασχεθεί άμεση από αέρος υποστήριξη. Δύο ακόμα μικρότερα σημάδια δείχνουν το λιμάνι και το αεροδρόμιο όπου φτάνουν καθημερινά όλο και περισσότεροι ξένοι φαντάροι για να προωθηθούν με ελληνική υποστήριξη στο μέτωπο.

"Αυτοί θα εγκατασταθούν"

Από το χάρτη απουσιάζει κάθε σήμανση στην παραλία του Λιτοχώρου. Κι αυτή η απουσία έχει τη σημασία της. Η παραλία έχει δεσμευτεί για την απόβαση των Αμερικανών. Είναι κοινό μυστικό. Αλλά ουδείς επισήμως στο επιτελείο των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, γνωρίζει το πότε και πώς θα γίνει αυτό. Δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφισβητούμε την αλήθεια των διαβεβαιώσεων που μας δίνουν οι Ελληνες αξιωματικοί. Γίναμε, τουλάχιστον δύο φορές, μάρτυρες του ανεξέλεγκτου της δράσης των Αμερικανών. Οι ρόλοι είναι μοιρασμένοι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Δημόσια εμφανίζονται να κάνουν παιχνίδι αυτή την περίοδο ως ΝΑΤΟ μόνο Γάλλοι, Γερμανοί, Αγγλοι, Ιταλοί και Ελληνες. Τα σήματα για τις κινήσεις των Αμερικανών φτάνουν στις ελληνικές υπηρεσίες 12 ώρες πριν από κάθε κίνηση. Τα σήματα δεν αναφέρουν τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί. Ζητούν μόνο τον αποκλεισμό της περιοχής σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου και την εξασφάλιση ετοιμότητας αποκλεισμού κατά μήκος του οδικού - σιδηροδρομικού άξονα προς τα σύνορα. Οι Αμερικάνοι κρατούν για τον εαυτό τους το προνόμιο του αιφνιδιασμού. Αλλο κοινό μυστικό: Εμείς προετοιμάζουμε την μπουγάδα, αυτοί θα καθαρίσουν με αεροπορικούς βομβαρδισμούς, εμείς θα μαζέψουμε τα πτώματα κι αυτοί θα έρθουν μετά να εγκατασταθούν! Ο συνομιλητής μας, ένας Ελληνας αξιωματικός, που δε βάζει σε αμφισβήτηση τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, νοιάζεται περισσότερο για το γεγονός ότι "η Αγγλίδα απέναντι παίρνει τριπλάσιο μισθό από μένα, αλλά εγώ κάνω διπλοβάρδιες", παρά για το πόσους νεκρούς θα αφήσει πίσω της αυτή η επέμβαση.

Η ιδεολογική ταύτιση αυτών που σχεδιάζουν το σφαγιασμό χιλιάδων ανθρώπων κι αυτών που θα εκτελέσουν την αποστολή, είναι σχεδόν απόλυτη και έχει πίσω της βάθος χρόνου. Οι διαφορές τους, δυστυχώς, είναι μόνο "εργασιακές". Ολο αυτό το καιρό, από τις 24 Φλεβάρη που άρχισε η ελληνική εμπλοκή, συναντήσαμε μόνο πολύ ψηλά στο χώρο της ελληνικής αστυνομίας - κι αυτό για λόγους άνεσης που δίνει η επετηρίδα κοντά στο χρόνο αποστράτευσης - και πολύ χαμηλά - ανάμεσα στους Ελληνες φαντάρους - φωνές που να λένε έστω: "άστα φίλε, μπλέξαμε. Οι Αμερικάνοι κάνουν κουμάντο κι όλοι καθόμαστε σούζα".

"Εμπόρευμα" ο όλεθρος

Οι δύο κατά βάση εμπλεκόμενες ελληνικές δημόσιες επιχειρήσεις, ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης και ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας, εμφανίζονται δημόσια να αντιμετωπίζουν τα φορτία του πολέμου ως "εμπορεύματα". Η τεχνική συμφωνία μεταξύ ΝΑΤΟ και ελληνικής κυβέρνησης προβλέπει ακριβώς αυτό: "Κάποια" εμπορεύματα θα διέλθουν. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να εξασφαλίσουν τη διέλευσή τους. Τα υπόλοιπα έχουν αφεθεί σε ρυθμίσεις του εμπορικού δικαίου. Ετσι παρακάμπτεται - τυπικά - και το συνταγματικό πρόβλημα καθώς οι δυνάμεις κατοχής στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης δε θεωρούνται στρατιωτικές δυνάμεις άλλης χώρας, αλλά εμπορεύματα, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν απλά νοικιάσει χώρους επί τελωνειακά ελεγχόμενου από την Ελλάδα εδάφους. Στο αποκορύφωμα αυτής της αντίληψης, ακούσαμε Ελληνα αξιωματικό να λέει: "ο απολογισμός τελικά θα είναι θετικός για τη χώρα μας. Το χρήμα που πέφτει τονώνει την αγορά"!

Αύριο θα 'ναι πολύ αργά

Το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος, αφήνει την υπεράσπισή του στον πατριωτισμό των Ελλήνων. Με δεδομένα: την ευρώδουλη αντίληψη για το ρόλο της ελληνικής οικονομίας "εμπορεύματα να περνούν - χρήμα να αφήνουν" και τη ΝΑΤΟϊκή ιδεολογική κυριαρχία "στρατιώτες του ΝΑΤΟ είμαστε", οι πρωτοβουλίες για την οργάνωση της αντίστασης που παίρνουν αυτή την περίοδο οι κομμουνιστές στην περιοχή, αποκτούν κι έναν ξεχωριστό πατριωτικό χαρακτήρα. Αν κάτι μένει να σημειώσουμε, ως εξ επαγγέλματος παρατηρητές, είναι πως εδώ που βρίσκονται σήμερα τα πράγματα, δε φτάνουν πια οι κρυφές χειραψίες και τα "μπράβο που σταματήσατε το τρένο των Γερμανών". Τα Βαλκάνια φλέγονται ξανά και ουδείς δικαιούται να πει αύριο, "δε γνώριζα". Οι κομμουνιστές έχουν χτυπήσει την καμπάνα. Οσοι ορθοί, οφείλουν να βγουν τώρα στο δρόμο. "JOINT GUARDIAN" δε σημαίνει "κοινός θεματοφύλακας", μετάφραση που αποδέχονται οι της αγγλικής φιλολογίας, σημαίνει ωμά κι ας ακουστεί χυδαία: Συνεργαζόμενοι φονιάδες των λαών! Και το αίμα δε θα στάζει μόνο απ' το μαχαίρι του εξ επαγγέλματος φονιά στρατηγού τάδε.

Θ. Λ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η κυβέρνηση, «πρωταγωνιστής» στον στρατιωτικό σχεδιασμό ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ (2021-05-15 00:00:00.0)
Ασκηση συνεκπαίδευσης στο Μεγάλο Πεύκο (2012-02-11 00:00:00.0)
«Φίλοι», οι «κατακτητές» (2000-06-07 00:00:00.0)
Οι "αγάπες" του ανθύπατου Μπερνς (1999-04-14 00:00:00.0)
Ασκήσεις αποσταθεροποίησης και επεμβάσεων (1998-08-23 00:00:00.0)
Εξαπάτηση της κοινής γνώμης (1996-10-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ