Κυριακή 14 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Κλιμακώνονται οι διαμαρτυρίες για την αστυνομική βία

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (του ανταποκριτή μας ΧΡ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ). -

Καθώς εντείνεται η λαϊκή κατακραυγή για την εξόντωση άοπλων πολιτών από αστυνομικούς, τόσο στη Νέα Υόρκη, όσο και στην υπόλοιπη χώρα, το Κέντρο για τα Συνταγματικά Δικαιώματα (CCR) καλεί το λαό να πάρει μέρος σε πορεία διαμαρτυρίας προς την Ουάσιγκτον στις 3 Απρίλη.

"Το θέμα της αστυνομικής κτηνωδίας είναι τόσο επείγον, που μας επιβάλλει να το φέρουμε στην προσοχή του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου", δήλωσε ο διευθυντής του CCR, Ρον Ντάνιελς.

Ο Ντάνιελς ήταν ένας από τους ομιλητές στη διαδήλωση 8.000 πολιτών, που κατέκλυσαν στις 3/3 την Γουόλ Στριτ, μπροστά από την Ομοσπονδιακή Αποθεματική Τράπεζα, διαμαρτυρόμενοι, για άλλη μια φορά, για τη δολοφονία από αστυνομικούς στις 4/2 του άοπλου μετανάστη από τη Γουινέα, Αμαντού Ντιάλο, στην περιοχή Μπρονξ της Νέας Υόρκης. Εξω από το τοπικό δικαστήριο της Κομητείας του Μπρονξ, όπου "διερευνάται" το φοβερό αυτό έγκλημα, συνεχίζεται η καθημερινή επαγρύπνηση πολιτών. Ας σημειωθεί, ότι οι 4 αστυνομικοί, που εξόντωσαν τον Ντιάλο, ακόμα δεν κλήθηκαν για ανάκριση και παραμένουν στα γραφεία του αστυνομικού τους τμήματος. Ενας απ' αυτούς, ο Κενεθ Μπος, είχε σκοτώσει στις 31/10/97 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης τον Πάτρικ Μπέιλι, 22 ετών, μοναδικό γιο των μεταναστών από την Ιαμαϊκή, Λόιντ και Εβανάιν Μπέιλι. Παρότι, όμως, έχουν περάσει από τότε 16 ολόκληροι μήνες, η υπόθεση του δολοφόνου ακόμα εκκρεμεί.

Οι διαδηλωτές είχαν γράψει σε πλακάτ και φώναζαν: "Οχι δικαιοσύνη, όχι ειρήνη", και "41", υποδηλώνοντας τον αριθμό των σφαιρών, που εκτόξευσαν κατά του Ντιάλο οι 4 άνδρες της Αστυνομικής Μονάδας Εγκλημάτων του Δρόμου. Ενας άλλος ομιλητής στην ίδια συγκέντρωση, ο ιερέας Ντέιβιντ Ρίτσαρντσον, τόνισε ότι ο θάνατος του Ντιάλο δεν ήταν μια μεμονωμένη περίπτωση θανάσιμης βίας των τεσσάρων κακοποιών αστυνομικών. "Η ρίζα του κακού είναι ένα σύστημα στην Αμερική, που υποτιμά τη ζωή των απλών ανθρώπων". Και πρόσθεσε: "Είναι σωστό ότι ήρθαμε στη Γουόλ Στριτ γιατί κατανοούμε πως τα οικονομικά συμφέροντα καθορίζουν το τι γίνεται στο Δημαρχείο. Η κτηνωδία έχει κυριεύσει το Δημαρχείο και ερχόμαστε στη Γουόλ Στριτ γιατί ενδιαφέρεται περισσότερο για το χρήμα παρά για το λαό".

Ο γνωστός μαύρος ιερέας Αλ Σάρπτον κατάγγειλε με τη σειρά του: "Πέρασαν 30 μέρες αφότου σκοτώθηκε κτηνωδώς ο Ντιάλο και οι αστυνομικοί δεν έχουν ακόμα ανακριθεί". Εξήγησε και αυτός: "Ηρθαμε στη Γουόλ Στριτ, την πρωτεύουσα του χρήματος... στην οδό όπου εμπορεύονται ζωές για δολάρια και προσπαθούν να δρουν ως επιλήσμονες σχετικά με το τι γίνεται στην υπόλοιπη πόλη".

Ισχυρή αστυνομική δύναμη, με ειδικό εξοπλισμό καταστολής, παρακολουθούσε τη διαδήλωση. Οταν τελείωσε, αστυνομικοί συνέλαβαν τον Σάρπτον και 10 άλλα ηγετικά στελέχη της, τους έβαλαν χειροπέδες και τους μετέφεραν με ημιφορτηγό όχημα στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα, με την κατηγορία ότι παρεμπόδιζαν τη δημόσια κυκλοφορία. Για την "παράβαση" αυτή αντιμετωπίζουν χρηματική ποινή 250 δολαρίων ο καθένας. Παράλληλα, παραπέμπονται σε δίκη στις 7 Απρίλη.

Την πορεία προς την Ουάσιγκτον στις 3/4 υποστηρίζουν πολλοί άλλοι παράγοντες, όπως ο Δημοκρατικός ομοσπονδιακός βουλευτής της Πολιτείας του Ιλινόις, Ντάνι Ντέιβις, ο οποίος δήλωσε ευθέως: "Η αστυνομική κτηνωδία έχει οδηγήσει σε σοβαρή ανησυχία παντού. Είναι ένα εθνικό πρόβλημα, που απαιτεί εθνική λύση. Εχουμε αποφασίσει να το φέρουμε στην πρωτεύουσα του έθνους και να καλέσουμε το Κογκρέσο και τον Πρόεδρο να δράσουν". Και υπενθύμισε ότι και στην πόλη Ριβερσάιντ της Καλιφόρνιας αστυνομικοί σκότωσαν την 19χρονη μαύρη Τίσα Μίλλερ, πυροβολώντας την, ενώ καθόταν στο αυτοκίνητό της.

Επίσης, ο Χιουγκ Πράις, πρόεδρος της ιδιωτικής οργάνωσης "Εθνικός Αστικός Σύνδεσμος", σε συνέντευξη στον Τύπο (25/2), αναφέρθηκε στις ανησυχίες ορισμένων στελεχών του εθνικού κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα και κάλεσε τον Πρόεδρο Κλίντον "να ανέβει στην έδρα του και να προσφέρει ηγεσία". Κατάγγειλε, ότι υπάρχουν λίγες ενδείξεις πως δήμαρχοι και αστυνομικοί διοικητές, οι οποίοι "κατατρύχονται από την ιδέα μείωσης του εγκλήματος, έχουν οποιαδήποτε πρόθεση να κυριαρχήσουν στα γραφεία τους ή να σεβαστούν τις πολιτικές ελευθερίες των μειονοτήτων και των φτωχών".

Ο Πράις κάλεσε, ακόμα, τον Πρόεδρο να συγκαλέσει μια διάσκεψη στο Λευκό Οίκο για να εστιαστεί ο εθνικός προβολέας πάνω στα εγκλήματα της αστυνομικής κτηνωδίας. Να αποστείλει μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων για να διεξαγάγει ακροάσεις, ώστε να αποκαλυφθεί η συμπεριφορά αστυνομικής κτηνωδίας και κακομεταχείρισης και να παρθούν μέτρα για τη διόρθωσή τους. Τέλος, να θέσει τα αστυνομικά τμήματα, που είναι ένοχα επαναλαμβανόμενης κτηνωδίας, υπό ομοσπονδιακό έλεγχο.

"Κύριε Πρόεδρε", κατέληξε ο Πράις, "οι ανήσυχες μητέρες και πατέρες αυτού του έθνους αναμένουν την ηγεσία σας".

Εξάλλου, ο Τζάρβις Τάινερ, αντιπρόεδρος του ΚΚ ΗΠΑ, δήλωσε ότι "η άνοδος της αστυνομικής κτηνωδίας και ο αυξανόμενος φυλακισμένος πληθυσμός συνοδεύουν τα αυξανόμενα κέρδη και τα πλούτη των ευπόρων, ενώ φέρνουν την αυξανόμενη φτώχεια σε εκατομμύρια πολίτες - ιδιαίτερα ανάμεσα στους μαύρους, στους μελαχρινούς και σε άλλες μειονότητες".

Το "Πιπλς Ουίκλι Ουόρλντ" (PWW), όργανο του ΚΚ ΗΠΑ, επέκρινε σε κύριο άρθρο του (6/3) τις ενέργειες δημοσίων αντιδραστικών στοιχείων να στερήσουν το δικαίωμα στους καταδικασμένους σε θάνατο πολίτες να υποβάλουν έφεση και, έτσι, να διογκώνονται οι εκτελέσεις τους. Και παρατηρούσε:

"Αυτό πάει χέρι χέρι με τη σκλήρυνση του νόμου, που εισηγήθηκε ο Πρόεδρος Κλίντον "τρία πλήγματα και τέλειωσες", ο οποίος (σ.σ. ο νόμος) γεμίζει τις φυλακές μέχρι ξεχειλίσματος με μικροπαραβάτες ναρκωτικών, δυσανάλογα με μαύρους και ισπανόφωνους. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζιουλιάνι έχει τόσο εκχυδαϊσει την πολιτική του "μηδέν ανεκτικότητα", που οι φτωχοί στερούνται το δικαίωμα ακόμα και να υποβάλουν αίτηση για δελτία παροχής τροφίμων. Αυτό προδίδει την πεποίθησή του ότι οι φτωχοί άνθρωποι είναι "εγκληματίες", που πρέπει να τιμωρηθούν.

Η πορεία στις 3 Απρίλη στην Ουάσιγκτον αποτελεί ευκαιρία να ζητηθεί ένα τέλος σ' αυτές τις ρατσιστικές, αντεργατικές πολιτικές εγκληματικοποίησης". Το πώς αισθάνονται γενικότερα οι απλοί άνθρωποι για το κλίμα του τρόμου που αντιμετωπίζουν κάθε μέρα, επιβεβαιώνεται και από τα παρακάτω εύγλωττα δείγματα.

Ενας εργάτης, ονόματι Ρούσβελτ Σάλιβαν, ο οποίος πήρε μέρος στη διαδήλωση στο χώρο της Γουόλ Στριτ, που αναφέραμε αρχικά, είπε στο "PWW": "Ηρθα εδώ γιατί έχω γιους και κάθε χρόνο αθώοι άνθρωποι στην πόλη της Νέας Υόρκης σκοτώνονται από αστυνομικούς. Είμαστε άνθρωποι σκληρά εργαζόμενοι και πληρώνουμε φόρους, αλλά ο δήμαρχος Τζιουλιάνι μάς μεταχειρίζεται σαν να είμαστε κακοποιοί. Αυτή η διαδήλωση δεν είναι κατά της αστυνομίας. Είναι κατά της αστυνομικής κτηνωδίας".

Ενας άλλος πολίτης, ο Λόιντ Ουίλιαμς, κάτοικος της συνοικίας Χάρλεμ, όπου ζουν κύρια μαύροι, απαντώντας σε κύριο άρθρο (19/2) της ακροδεξιάς εφημερίδας "Νιου Γιορκ Ποστ", στο οποίο αναφερόταν, ότι αυτό που έγινε στον Ντιάλο "θα μπορούσε να γίνει" σε οποιονδήποτε μαύρο, βεβαίωνε, μεταξύ άλλων, σε επιστολή του (4/3): "Πιστέψτε με, ως ένας μαύρος, που μεγάλωσα και ζω στο Χάρλεμ, γνωρίζω πολύ καλά, από πρώτο χέρι, ότι ο φόβος που έχουν ο γιος μου, οι ανιψιοί μου, οι αναδεξιμιοί μου ή γείτονες, να δεχτούν επίθεση, σωματική, λεκτική, διανοητική και συναισθηματική, από τους "υπέροχους της Νέας Υόρκης" (σ.σ. όπως διαφημίζονται οι αστυνομικοί αυτής της πόλης) είναι πολύ πραγματικός και κοινότατος".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες διαδηλώσεις και καταστολή (2011-11-18 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται το κύμα καταστολής (2011-11-01 00:00:00.0)
Μεγάλη απάτη με χρεόγραφα (2000-06-15 00:00:00.0)
Η «τυφλή» δικαιοσύνη υπερασπίζεται την αστυνομική βία (2000-03-12 00:00:00.0)
Νέο ρατσιστικό έγκλημα από αστυνομικούς (2000-03-03 00:00:00.0)
Ο ρατσισμός είναι εδώ (1999-03-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ