Κυριακή 14 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Θυελλώδης κρίση

ΚΙΤΟ.-

Ο συνδυασμός των πληγμάτων του "ΕΛ ΝΙΝΙΟ", φαινομένων πολιτικής διαφθοράς και ο ασύδοτος πλουτισμός των ισχυρών οικονομικών στρωμάτων της χώρας, σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού, γέννησε τη χειρότερη οικονομική κρίση που μαστίζει το Εκουαδόρ τα τελευταία πενήντα χρόνια. Την ύστατη ώρα της αναταραχής, ο Πρόεδρος της χώρας, Χαμίλ Μαχουάντ, κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τουλάχιστον μέχρι ...το Μάη και προέβη στην ανακοίνωση μέτρων λιτότητας, προσδοκώντας κυρίως στην εξασφάλιση δανείου ύψους 530 εκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.Στο τελευταίο του τηλεοπτικό διάγγελμα, ο Πρόεδρος Μαχουάντ ανακοίνωσε: - Το κλείσιμο όλων των τραπεζών της χώρας τουλάχιστον ως αύριο (Δευτέρα), με στόχο την αποτροπή του φαινομένου μαζικών εκταμιεύσεων. Επέβαλε όριο στο ποσό ανάληψης κάθε καταθέτη τα 385 δολάρια.

- Προέβη σε αυξήσεις των φόρων επί των πωλήσεων διαφόρων εμπορευμάτων από 10% σε 15% και στην επιβολή φόρου πολυτελείας της τάξης του 4% σε αυτοκίνητα των οποίων η αξία υπερβαίνει τα 1.550 δολάρια.

- Αύξησε τη φορολόγηση των επιχειρηματιών, προειδοποιώντας πως όσοι φοροφυγάδες δεν εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στο κράτος θα αντιμετωπίσουν άμεσα την ποινή κάθειρξης.

- Διπλασίασε την τιμή του λίτρου βενζίνης από ένα σε 1,90 δολάρια, μέχρις ότου το Κογκρέσο εγκρίνει τις αυξήσεις φορολογίας διαφόρων εμπορευμάτων.

- Τέλος, κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τους επόμενους δύο μήνες, επιχειρώντας, έτσι, να εμποδίσει το φούντωμα νέων μαζικών απεργιών, θέτοντας σε ετοιμότητα τις αστυνομικές δυνάμεις και σε κίνηση απεργοσπαστικό μηχανισμό! Το τελευταίο μέτρο ελήφθη μετά την 48ωρη μαζική απεργία, που πραγματοποίησαν στα τέλη της τελευταίας βδομάδας κορυφαία συνδικάτα της χώρας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα προβλήματα της χώρας και των - ως επί το πλείστον χαμηλόμισθων - εργαζομένων.

Εν κατακλείδει, ο Πρόεδρος του Εκουαδόρ, που ανέλαβε καθήκοντα πριν εφτά μήνες, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα καταλήξει σε συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο "σε λίγες βδομάδες" για την εξασφάλιση δανείου ύψους 530 εκατομμυρίων δολαρίων. Εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθηση ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα βοηθήσει την κυβέρνηση του Κίτο να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, "επιβραβεύοντάς την" έτσι για το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε...

Ως εκ τούτου, τα μέτρα προκάλεσαν τις μαζικές παραιτήσεις διευθυντών τραπεζών (οι οποίες, όμως, δεν έγιναν δεκτές), τις αντιδράσεις ευρύτατων κοινωνικών στρωμάτων, επιχειρηματιών, αλλά και κομμάτων της αντιπολίτευσης, που καταλόγισαν στον Χαμίλ ολιγωρία στην αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς από το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών.

Σημεία αναφοράς της σοβαρής κρίσης που πλήττει το Εκουαδόρ αποτελούν, μεταξύ άλλων, τα ελλείμματα του προϋπολογισμού που ξεπερνούν τα 1,2 δισ. δολάρια, ο πληθωρισμός που τρέχει άνω του 50%, οι ζημιές στη χώρα που προέκυψαν από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα τύπου "ΕΛ ΝΙΝΙΟ" και ανέρχονται σε 2,6 δισ. δολάρια και οι χαμηλές διεθνείς τιμές πώλησης πετρελαίου που είναι το βασικό προϊόν που εξάγει η χώρα.

Δ. ΟΡΦ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φουντώνουν οι λαϊκές διαμαρτυρίες (2019-10-10 00:00:00.0)
Διπλωματική ένταση (2008-11-25 00:00:00.0)
Αναζητώντας νέους εταίρους (2006-05-20 00:00:00.0)
Εκρυθμο τοπίο (2001-02-06 00:00:00.0)
Στο ρυθμό δυναμικών κινητοποιήσεων (2001-01-27 00:00:00.0)
Ελπίδες για ειρήνη (1995-02-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ