Σάββατο 20 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διεύρυνση των συνδικαλιστικών ελευθεριών διεκδικούν οι αστυνομικοί

Ολοκληρώθηκαν χτες οι εργασίες του 4ου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αστυνομικών Συνδικάτων με τις παρεμβάσεις των επισήμων προσκεκλημένων και την ανάγνωση του ψηφίσματος του συνεδρίου.

Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ χαιρέτισε ο Κράτης Κυριαζής, ο οποίος τόνισε ότι η Αστυνομία πρέπει να στραφεί στην πάταξη της εγκληματικότητας. "Αυτός, είπε, πρέπει να είναι ο προσανατολισμός της Αστυνομίας. Να μην υποκύψει στους πειρασμούς της Συμφωνίας Σένγκεν, η οποία παραβιάζει την ισότιμη συνεργασία και την αυτονομία δράσης των αστυνομικών υπηρεσιών". Σημείωσε ότι οι κυρίαρχες δυνάμεις θέλουν να αξιοποιούν την Αστυνομία για εξυπηρέτηση άλλων σκοπών. Μέσα σ' αυτό το κλίμα, συνέχισε, οι συνδικαλιστές προσπαθούν να αντιταχθούν σε αυταρχικές ενέργειες, σε στεγανά που προωθούνται στο διεθνές περιβάλλον, ενώ κάλεσε τους αστυνομικούς να αντιταχθούν σε προσπάθειες επιβολής αυταρχικών μέτρων, υπενθυμίζοντας ότι οι κοινωνικές συνθήκες είναι εκείνες που δημιουργούν το έγκλημα και τη διαφθορά, φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόσφατη κρίση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που παραιτήθηκε μετά το σκάνδαλο για απάτες και διασπάθιση των κοινοτικών κονδυλίων.

Στο ψήφισμα του συνεδρίου σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι για την αντιμετώπιση των νέων μορφών εγκληματικότητας μέσα στο περιβάλλον της διεθνοποιημένης οικονομίας πρέπει να δημιουργηθούν ειδικές υπηρεσίες για το διασυνοριακό έγκλημα και να συσταθούν ειδικά δικαστήρια με διευρυμένες αρμοδιότητες σε όλη την Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά τα συνδικαλιστικά, τάχθηκαν υπέρ της διεύρυνσης των ελευθεριών των αστυνομικών, παρά την ιδιαιτερότητα του επαγγέλματός τους, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή διακήρυξη 690/79 για τις υποχρεώσεις των αστυνομικών έναντι των πολιτών και του κράτους.

Το πρωί, χαιρετισμούς απηύθυναν οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Ελλάδας και της Κύπρου Μ. Χρυσοχοϊδης και Ν. Κόσσης, οι αρχηγοί των Αστυνομιών των δυο χωρών Ι. Γεωργακόπουλος και Κ. Αγγελίδης και εκπρόσωποι κομμάτων. Παραβρέθηκαν επίσης ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Δ. Παπαδημητρόπουλος και ο υπαρχηγός Γ. Παπαδημητρόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ