Σάββατο 20 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ
Σημαντικά παλαιοντολογικά ευρήματα

Μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις που αφορά την Παλαιοντολογία έλαβε χώρα στην περιοχή Θερμοπηγής Σιδηροκάστρου Σερρών. Στην περιοχή βρέθηκε μεγάλη ποικιλία πανίδας και απολιθωμένα οστά ζώων που ζήσανε κατά τη διάρκεια του Ανώτερου Μειόκαινου.

Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας που πραγματοποίησε η παλαιοντολόγος Ευαγγελία Τσουκαλά, προσδιόρισε απολιθώματα από ιππάρια (κοντόσωμα άλογα με τρία δάχτυλα στα πόδια τους σε αντίθεση με τα σημερινά που είναι ψηλότερα και με ένα δάκτυλο στο πόδι), καμηλοπαρδάλεις, μαστόδοντες, γαζέλες, αντιλόπες, μικρά σαρκοφάγα που πιθανόν ανήκουν στις οικογένειες των μουστελιδών ή των υαινίδων κ.ά. Η ηλικία της πανίδας αυτής είναι 5 - 9 εκατ.χρόνων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα το τοπίο της Ελλάδας φαίνεταινα ήταν ανοιχτό, τύπου σαβάνας, ενώ το κλίμα ήταν γενικά θερμό και κυμαίνονταν από υγρό έως ξηρό. Προς το παρόν τα απολιθώματα θα μεταφερθούν στο Εργαστήριο Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του ΑΠΘ για να καθαριστούν. Μετά τη μελέτη προς δημοσίευση σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και την αξιολόγησή τους, θα επιστραφούν στον τόπο τους όπου μπορούν να εκτεθούν σε χώρο που θα παραχωρήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ