Τετάρτη 24 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Θύμα των περικοπών οι κοινωνικές δαπάνες

Τη Δευτέρα θα κατατεθεί η τροπολογία για την επαγγελματική αποκατάσταση των 14 θεραπευτών της μονάδας "18 Ανω"

Ενταγμένο στη γενικότερη περιοριστική κυβερνητική πολιτική είναι το νομοσχέδιο για την "Ψυχική Υγεία", που άρχισε να συζητιέται χτες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής. Στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνεται η τροπολογία για την αποκατάσταση των θεραπευτών του "18 Ανω", των οποίων έχουν λήξει οι συμβάσεις. Την τροπολογία είχε προτείνει ομόφωνα η διακομματική επιτροπή της Βουλής για τα ναρκωτικά και, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, θα κατατεθεί τελικά τη Δευτέρα και θα προβλέπει την παράταση της σύμβασης εργασίας των 14 θεραπευτών του "18 Ανω" μέχρι και τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Στη συνέχεια δε, οι συμβάσεις τους θα μετατραπούν σε αορίστου χρόνου.

Μιλώντας στην επιτροπή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας είπε ότι, λόγω των συνθηκών που επικρατούν στη ζωή των ανθρώπων σήμερα, οξύνονται τα προβλήματα της ψυχικής υγείας και αυτά δεν αντιμετωπίζονται με την πολιτική των περικοπών που εφαρμόζονται και στη δημόσια υγεία. Μάλιστα, στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ψυχικής υγείας αναφέρονται μόλις 102 εκατομμύρια δραχμές. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στα διάφορα άσυλα νοσηλεύονται 10.000 περίπου ασθενείς, από τους οποίους οι 5.500 σε δημόσια ιδρύματα και 4.500 σε ιδιωτικά.

Το νομοσχέδιο, είπε ο βουλευτής, καθιερώνει ένα εγκεφαλικό σύστημα τομέων ψυχικής υγείας, χωρίς όμως "σώμα και πόδια". Δε λέει ούτε με ποιο προσωπικό θα λειτουργήσουν αυτά, ούτε πού θα βρεθούν τα απαραίτητα χρήματα. Η ψυχική υγεία θα πρέπει να παρέχεται από το κράτος, συνέχισε ο Απ. Τασούλας, υπογραμμίζοντας ότι με το νομοσχέδιο "μπαίνουν στο παιχνίδι οι ιδιωτικοί φορείς", αφού με τις διατάξεις του προωθείται η "ιδιωτική πρωτοβουλία" στο χώρο της ψυχικής υγείας. Εκτός από το ΚΚΕ, το νομοσχέδιο δήλωσαν ότι καταψηφίζουν και οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ.

Ο υπουργός Υγείας Λ. Παπαδήμας, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ισχυρίστηκε ότι με το νομοσχέδιο δημιουργείται ένα δίκτυο προστασίας των ψυχικά ασθενών, αλλά, όταν αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση, ήταν αποκαλυπτικός, αναφέροντας ότι ένας από τους κύριους πόρους θα είναι τα νοσήλια, που θα εισπράττονται από τους ασθενείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ