Τετάρτη 24 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η πρότασή μας για το Μέτωπο

"Κάνουμε την πρόταση της συγκρότησης ενός μεγάλου, νικηφόρου, αντιμονοπωλιακού - αντιιμπεριαλιστικού - δημοκρατικού μετώπου", τόνισε ο ομιλητής. "Προτείνουμε στο λαό το δρόμο της δημιουργίας μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας των εργατών, των φτωχών και μεσαίων αγροτών, των καταπιεσμένων λαϊκών, μεσαίων στρωμάτων της πόλης και του χωριού.

Μιας πολιτικής συμμαχίας κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών μη κομμουνιστών, που θα αντιστέκεται, θα οργανώνει την πάλη του λαού και τη ρήξη με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, θα οδηγήσει στην αποδέσμευση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Μιας συμμαχίας, που δεν έχει σχέση με τις συμμαχίες της κεντροαριστεράς του Συνασπισμού ή της κεντροδεξιάς, που προωθούν οι δυνάμεις του λεγόμενου ευρωπαϊκού προσανατολισμού.

Μιας συμμαχίας, που δεν καλλιεργεί ψευδαισθήσεις ότι μπορεί να υπάρξει ΕΕ και ΟΝΕ με κοινωνική πολιτική.

Ο λαός δεν έχει ανάγκη να αλλάξει ο Μανωλιός να βάλει τα ρούχα του αλλιώς. Δεν πάσχει να φύγει το ΠΑΣΟΚ και να έρθει η ΝΔ, η κεντροαριστερά ή η κεντροδεξιά και να εφαρμόσουν την ίδια πολιτική. Χρειάζεται ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, άλλη κυβερνητική εξουσία.

Η καθημερινή αντίσταση, η λαϊκή συσπείρωση, η λαϊκή ενότητα είναι ο μοχλός οικοδόμησης του μετώπου. Θα επαναλάβουμε και πάλι.

Οσο η χώρα μας θα εξουσιάζεται από τα κέντρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ εξωτερικά και όσο θα δυναμώνει η δύναμη του κεφαλαίου εσωτερικά, τόσο πιο πολύ θα μπαίνουν στην κλίνη του Προκρούστη τα δικαιώματα και οι ελπίδες του λαού και της νεολαίας για μια καλύτερη ζωή.

Αντίθετα, η διεύρυνση των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών έχουν ως προϋπόθεση το δραστικό περιορισμό της εξουσίας των πάνω. Γι' αυτό και οι αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας είναι το οξυγόνο της δημοκρατίας, η εγγύηση της δημοκρατίας.

Με την έννοια αυτή, το πρόβλημα της δημοκρατίας δε λύνεται με ευχές, αλλά με αγώνες και αντίσταση στον αυταρχισμό της κεντρικής εξουσίας.

Σ' αυτόν το δρόμο καλούμε την εργατική τάξη, όλα τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία, να προσανατολίσουν πιο αποφασιστικά τις δυνάμεις τους, την ενότητά τους, τους αγώνες τους.

Εδώ κρίνεται η δημοκρατικότητα, η ευαισθησία και ο προοδευτικός χαρακτήρας κάθε πολιτικής δύναμης, κάθε ξεχωριστού παράγοντα. Κρίνεται από τη σαφή στάση τους απέναντι στους δίκαιους αγώνες του λαού και τη θαρραλέα απόκρουση και καταγγελία του κυβερνητικού αυταρχισμού. Το να κλείνει κανείς τα μάτια μπροστά σ' αυτήν την πραγματικότητα και, πολύ περισσότερο, να ακολουθεί το δρόμο του προσωπικού βολέματος αποτελεί στάση συνενοχής στον αυταρχικό κατήφορο. Δεν τιμά ιδιαίτερα τους διανοούμενους, όσους και όσο καλύπτουν αυτόν τον αυταρχικό κατήφορο.

Είμαστε αισιόδοξοι.

Εχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη και στην πείρα και τη δύναμη του λαού και της νεολαίας. Ορισμένα γεγονότα μας κάνουν ιδιαίτερα αισιόδοξους.

Οταν στις δύσκολες συνθήκες γενικής επίθεσης της "νέας τάξης", το 1990, το ΚΚΕ κάλεσε το λαό σε αντίσταση και αντεπίθεση ενάντια στη λογική των μονόδρομων και του ραγιαδισμού, πολλοί, ίσως, τότε το θεωρούσαν ουτοπία.

Σήμερα αυτός ο δρόμος φέρνει αποτελέσματα.

Μέσα στους αγώνες, ο λαός και η νεολαία δημιουργούν τους δικούς τους θεσμούς, τις δικές τους επιτροπές αγώνα, τις συντονιστικές επιτροπές, με αυθεντικές συνελεύσεις και διαδικασίες, κόντρα στη γραφειοκρατία και στις εξαγορασμένες ηγεσίες. Αυτή είναι η πιο γνήσια δημοκρατία, θώρακας και ασπίδα των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, θερμοκήπιο για την άνθηση και επικράτησή της.

Το ΚΚΕ έκανε και θα κάνει πάντα το καθήκον του. Θα είναι αταλάντευτα στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση των ελευθεριών του λαού.

Ενα πιο ισχυρό ΚΚΕ αποτελεί εγγύηση, στήριγμα και δύναμη για το λαό σήμερα.

Ενα πιο ισχυρό ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές είναι στήριγμα στον αγώνα για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες.

Αλλά αυτός ο αγώνας δεν αφορά μόνο το ΚΚΕ. Αφορά κάθε τίμιο άνθρωπο και κάθε παράγοντα της πολιτικής ζωής που σέβεται αυτό το λαό".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κοινό Κάλεσμα 25 Κομμουνιστικών Νεολαιών της Ευρώπης για τις ευρωεκλογές (2019-05-18 00:00:00.0)
Ισχυρό ΚΚΕ για να έχει στήριγμα ο λαός (2014-05-07 00:00:00.0)
Ο λαός της περιοχής πρέπει να κάνει κριτήριο την πείρα του (2014-02-19 00:00:00.0)
40 χρόνια μετά... (2013-11-16 00:00:00.0)
Για τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ (2013-02-09 00:00:00.0)
Καμιά ανοχή και θυσία για την πλουτοκρατία (2006-08-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ