Τρίτη 27 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Πήραμε από σας τις Θερμοπύλες"

Εκατοντάδες περιστέρια πάνω από το Καυτατζόγλειο. Ενας άλλος αγώνας για να σταματήσει ο πόλεμος

Με τα εκατοντάδες περιστέρια που πέταξαν χθες το απόγευμα πάνω από το Καυτατζόγλειο για να στείλουν το μήνυμα της ειρήνης, άρχισε η ποδοσφαιρική αντιπολεμική συνάντηση επίλεκτων Ελλήνων και Γιουγκοσλάβων ποδοσφαιριστών, που διοργάνωσε η Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας. Ο φίλαθλος κόσμος και η νεολαία που συγκεντρώθηκε για να παρακολουθήσει το φιλικό αγώνα, με τα συνθήματα τους καταδίκασαν την αμερικανονατοϊκή επιδρομή και ζήτησαν το άμεσο σταμάτημα των βομβαρδισμών στη γειτονική μας χώρα. Αμέσως μετά τον αγώνα ο Ηλία Ιβιτς, ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, δήλωσε: "Ηταν μια ακόμη νίκη του κόσμου που αντιλαμβάνεται πόσο άδικος είναι αυτός ο πόλεμος και επιμένει με τα συνθήματά του να σταματήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται".

Γύρω στον αγωνιστικό χώρο υπήρχαν πανό με αντιπολεμικό περιεχόμενο, όπως "Η ΦΙΛΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ", "ΤΟ ΝΑΤΟ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ - ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ". Κατά τη διάρκεια της φιλικής συνάντησης ακούγονταν συνθήματα καταδίκης των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών και απεμπλοκής της Ελλάδας από αυτό το βρώμικο πόλεμο. Εκατοντάδες παιδιά από όλα τα τμήματα υποδομών των σωματείων της Θεσσαλονίκης βρίσκονταν πέριξ του αγωνιστικού χώρου, κρατώντας στα χέρια τους επιγραφές με αντιπολεμικό περιεχόμενο. Στη διάρκεια του ημιχρόνου τραγούδησε για την ειρήνη η μαθήτρια Ειρήνη Κάντραλη. "Ελάτε να ενώσουμε τη φωνή μας - να σταματήσει ο πόλεμος στη γη μας", έλεγαν οι στίχοι του τραγουδιού.

Ο αγώνας διεκόπη, ως είθισται σ' αυτές τις περιπτώσεις, με την είσοδο των εκατοντάδων παιδιών, που αποτέλεσε την πιο ευχάριστη νότα σ' αυτή τη συνάντηση. Κάποιοι από αυτούς που είχαν προγραμματίσει να έρθουν από τη Γιουγκοσλαβία, δεν μπόρεσαν λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα, όπως για παράδειγμα ο ποδοσφαιριστής Στ. Σαβίσεβιτς που αποκλείστηκε στο Μαυροβούνιο.

Μπόρεσαν ωστόσο να φθάσουν ο Μ. Μίλιανιτς, πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Γιουγκοσλαβίας και ο Μ. Ζιβαντίνοβιτς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προπονητών Γιουγκοσλαβίας, οι οποίοι έκαναν δηλώσεις μετά τη λήξη του αγώνα.

"Μεγάλο πράγμα να σε περιβάλλουν αληθινοί φίλοι και πολιτισμένοι άνθρωποι, υπερασπιστές της ειρήνης. Ο σημερινός αγώνας έδειξε ότι η Ελλάδα έχει σπουδαία νιάτα, το έδειξαν και τα συνθήματα από τις κερκίδες, ότι δε θα πολεμήσουν για ξένα συμφέροντα. Στην επιθετικότητα πρέπει να απαντάς με την πάλη για την πατρίδα σου και την ειρήνη", είπε ο Μ. Μίλιανιτς.

"Αυτός δεν ήταν αγώνας αλλά μια γιορτή. Εχετε δείξει ότι είστε λαός με καρδιά", συμπλήρωσε ο Μ. Μίλιανιτς και υπογράμμισε απαντώντας σε ερώτηση: "Εμείς έχουμε πάρει από εσάς τους Ελληνες τις Θερμοπύλες και τις κρατάμε γερά στη Γιουγκοσλαβία μέχρι την τελευταία μας αναπνοή".

Παρόντες ήταν ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κ. Παπαδόπουλος και πολλοί νομαρχιακοί σύμβουλοι, βουλευτές, αντιπροσωπεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ, ο ειδικός γραμματέας Αθλητισμού Στ. Αγγελούδης, ο γγ του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, Γ. Λυσσαρίδης, εκπρόσωποι αθλητικών και ποδοσφαιρικών σωματείων, οι προπονητές των τριών ΠΑΕ της Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι φορέων κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ