Τρίτη 27 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
8Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΕΑΕΑ
Αντίσταση και με άσπρα μαλλιά

Οι αντιστασιακοί χαιρετίζουν τον ηρωικό αγώνα των Γιουγκοσλάβων, ενάντια στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς φονιάδες

Με την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν τους λαϊκούς αγώνες για ειρήνη, εθνική ανεξαρτησία και πρόοδο, ιδανικά για τα οποία πάλεψαν και έδωσαν τη ζωή τους, στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα 1940 - '44 οι αντιστασιακοί, ολοκλήρωσαν τις εργασίες του 8ου συνεδρίου τους που οργάνωσε η Πανελλήνια Ενωση Αντιστασιακών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) και πραγματοποιήθηκε το διήμερο 23 - 24 Απρίλη 1999 στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Στην αγωνιστική αυτή σύνοδο, εκτός των ξένων αντιπροσώπων πήραν μέρος αντιπρόσωποι από 350 Παραρτήματα της Ενωσης. Οι 80 σύνεδροι που πήραν το λόγο αναφέρθηκαν στις δραστηριότητες των παραρτημάτων απ' το προηγούμενο συνέδριο μέχρι σήμερα. Ακόμη μίλησαν για τα προβλήματα συρρίκνωσης των οργανώσεων, λόγω της φυσικής βιολογικής φθοράς των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και τόνισαν οι περισσότεροι, την ανάγκη της μαζικοποίησης του "Συλλόγου Απογόνων" που ιδρύθηκε.

Οι περισσότεροι σύνεδροι αναφέρθηκαν στη βάρβαρη και άνανδρη επίθεση των αμερικανο - ΝΑΤΟικών ενάντια στη Γιουγκοσλαβία.

Το συνέδριο ενέκρινε τον απολογισμό, την απόφαση και τα ψηφίσματα.

Στο συνέδριο παραβρέθηκαν ξένες αντιπροσωπείες Αντιφασιστικών Οργανώσεων και Βετεράνων του Β Παγκόσμιου Πολέμου, από τη Βουλγαρία, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), την Κύπρο και τη Ρωσία.Στα πλαίσια του συνεδρίου, έγινε ειδική σύσκεψη με εκπροσώπους της ΠΕΑΕΑ για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την επέμβαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Νέα Γιουγκοσλαβία και το βρώμικο απροκάλυπτο πόλεμο που άναψαν στη βαλκανική.

Οι αντιπροσωπείες μετά τη σύσκεψη, κατέθεσαν στεφάνι στο Μνημείο του "Αγνωστου Στρατιώτη".

Την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση στην ικανοποίηση των αιτημάτων των αντιστασιακών αξίωσαν σε ψήφισμά τους που ενέκριναν οι αντιπρόσωποι του συνεδρίου. Ταυτόχρονα, καταγγέλλουν τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες δεν εκπλήρωσαν ούτε στο ελάχιστο το χρέος τους απέναντι στην πατρίδα και το λαό.

Επίσης, με ψήφισμα, διαμαρτύρονται για την παράδοση του Οτσαλάν στην Τουρκία. Επίσης, καταδικάζουν τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης, που κρατά πάνω από δυο μήνες δέσμιο στο κάτεργο του νησιού τον Κούρδο ηγέτη και σκηνοθετεί μια παρωδία δίκης, στερώντας του το δικαίωμα να υπερασπίσει το δίκιο του σ' ένα ελεύθερο δικαστήριο, αλλά και την τεράστια ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και παραγόντων της που αναμείχθηκαν στην υπόθεση αυτή. Με το ψήφισμα, καλούν τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, όλο τον λαό, να σταθούν στο πλευρό του κουρδικού λαού, να απαιτήσουν την άμεση απελευθέρωση του Οτσαλάν, για να μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό του σε ελεύθερη δικαστική διαδικασία. Τέλος, να δοθεί η δυνατότητα στον κουρδικό λαό να έχει δική του πατρίδα.

Οι σύνεδροι, με ψήφισμά τους, εκφράζουν την έντονη αγανάκτησή τους για την επέμβαση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) εναντίον της Νέας Γιουγκοσλαβίας, που σκοπό έχει τον παραπέρα διαμελισμό και την κατάλυση της ανεξαρτησίας της, χρησιμοποιώντας σαν πρόσχημα ένα καθαρά εσωτερικό της πρόβλημα. Χαιρετίζουν τον ηρωικό αγώνα των Γιουγκοσλάβων ενάντια στους φονιάδες των λαών Αμερικάνους και ΝΑΤΟικούς υποτακτικούς τους καικαλούν τους αγωνιστές, τους συγγενείς και τους φίλους της Αντίστασης, όλο το λαό, να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα του γιουγκοσλαβικού λαού, που σήμερα αποτελεί παράδειγμα αντίστασης για τις δυνάμεις που θέλουν να μη συμβιβαστούν με τη νέα φασιστική τάξη πραγμάτων των ΗΠΑ και ψευτοσοσιαλιστών ηγετών της ΕΕ.

Απαιτούν, τέλος, από την κυβέρνηση άμεσα να αρνηθεί κάθε διευκόλυνση στα στρατεύματα του ΝΑΤΟ, να απαιτήσει τον άμεσο τερματισμό των άνανδρων βομβαρδισμών, να μη βγει κανένας φαντάρος Ελληνας έξω από τα σύνορα της χώρας μας και να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου.

  • Σε συνεδρίασή του το Νέο Γενικό Συμβούλιο εξέλεξε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΑΕΑ.

Τα τακτικά μέλη είναι: Γιανναροπούλου Ελευθερία, Διλιντάς Σπύρος, Θεοδοσιάδης Αθανάσιος, Θεοδωρόπουλος Παναγιώτης, Θεοφιλάτος Νίκος, Κασιούρας Δημήτρης, Μακρόπουλος Νίκος, Μενδράκου Καλλιόπη, Μπάφας Δημήτρης, Παπαθεοδώρου Ανδρέας, Πολίτης Σταύρος, Τερζόγλου Νίκος, Τσέκερης Φοίβος, Φιτσιλής βασίλειος.

Αναπληρωματικά μέλη: Αντωνιάδης Δήμος, Δεληδημήτρης Τάσος, Κουκουβάγιας Αντώνης, Πλουμίδου Μαρία, Φιλιππίδης Γεώργιος.

Εξελεγκτική Επιτροπή: Αναστασάκος Λευτέρης, Δημουλάς Φώτης, Νταμπίκης Νίκος, Νιάχας Λουκάς, Σπυρόπουλος Κωνσταντίνος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με στόχο τη συνεπή αντιιμπεριαλιστική - αντιφασιστική δράση (2010-01-14 00:00:00.0)
Αύριο ξεκινά το 10ο Συνέδριο της ΠΕΑΕΑ (2004-12-16 00:00:00.0)
Σήμερα το 9ο Συνέδριο της Αντίστασης (2002-04-13 00:00:00.0)
Υπομνήματα διαμαρτυρίας (1996-09-06 00:00:00.0)
Αύριο το 7ο Συνέδριο της ΠΕΑΕΑ (1996-04-26 00:00:00.0)
Συνέδριο - σταθμός για τη δράση των αντιστασιακών (1996-04-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ