Τρίτη 27 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
"Εξω το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια"

Συγκλονιστική διαδήλωση και συναυλία στο σύνορο. Η κοινή πάλη της εργατικής τάξης το αποτελεσματικότερο μέσο, για να φύγουν οι φονιάδες των λαών απ' τα Βαλκάνια

Μια συγκλονιστική συναυλία, πάνω ακριβώς στο σύνορο, μια συγκλονιστική διαδήλωση, ακριβώς στο σημείο το οποίο οι ιμπεριαλιστές μετατρέπουν από χώρο συνάντησης των λαών σε χώρο διέλευσης ταγμάτων θανάτου των Βαλκάνιων λαών, έγινε το απόγευμα του Σαββάτου, στους Ευζώνους, με οργανωτή το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ).

Χιλιάδες διαδηλωτές από δεκάδες σημεία της χώρας, από τη Θεσσαλία και πάνω, έστειλαν δυναμικό μήνυμα αλληλεγγύης στο λαό της Γιουγκοσλαβίας, που δεν προσκυνά τη "νέα τάξη πραγμάτων", καθώς και σε όλους τους φιλειρηνικούς πολίτες των βαλκανικών χωρών. Οι συγκεντρωμένοι που έφθασαν από χωριά και πόλεις της Μακεδονίας, αλλά και της Θεσσαλίας, καταδίκασαν με τα γεμάτα παλμό συνθήματά τους την αμερικανοΝΑΤΟική επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας καθώς και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

Ενα μεγάλο κομβόι αυτοκινήτων, στα οποία επέβαιναν οι διαδηλωτές ξεκίνησε μπροστά από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και στις 3 μ.μ. έφτασε έξω από το στρατόπεδο του Πολυκάστρου, όπου συναντήθηκε με τους διαδηλωτές από τις άλλες πόλεις. Οι συγκεντρωμένοι, φωνάζοντας συνθήματα απέκλεισαν για μισή ώρα την κεντρική πύλη του στρατοπέδου. Οπως κατήγγειλαν τα μέλη του ΠΑΜΕ στο στρατόπεδο αυτό πρόκειται να φιλοξενηθούν ΝΑΤΟικές στρατιωτικές δυνάμεις με προορισμό τα Σκόπια. Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν με τα αυτοκίνητά τους στους Ευζώνους και παρατάχτηκαν μπροστά στην εξέδρα που είχε στηθεί πριν το μεθοριακό φυλάκιο. Η κινητοποίηση αυτή ήταν η πρώτη μιας σειράς εκδηλώσεων που διοργανώνονται από το ΠΑΜΕ σ' όλη την Ελλάδα, μέσα στα πλαίσια ενός αντιπολεμικού δεκαήμερου.

Οπως τόνισε, εκ μέρους της γραμματείας του ΠΑΜΕ ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης Γ. Μαυρίκος,η κοινή δράση της εργατικής τάξης στα Βαλκάνια είναι η μόνη δύναμη, για να γίνει ο μοχλός που θα συνεγείρει τους λαούς και τα κινήματα, που θα πρωτοστατήσει για την οργάνωση και την αντιπολεμική πάλη στην ευρύτερη περιοχή, για να φύγουν οι δολοφόνοι του ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια.

Υπογράμμισε ότι θα πρέπει να βρεθούν τρόποι και διαδικασίες, προκειμένου να ξεπεραστούν εμπόδια και δυσκολίες που βάζουν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, προκειμένου να αναπτυχθεί σε όλα τα Βαλκάνια ένα πλατύ, ρωμαλέο, αντιιμπεριαλιστικό και αποτελεσματικό κίνημα.

"Στους εγκληματίες αυτού του πολέμου το ΠΑΜΕ κατατάσσει και την ΕΕ και την κυβέρνηση που φαρδιά πλατιά υπέγραψαν τους βομβαρδισμούς",είπε. "Σήμερα το πρώτο καθήκον για τους εργαζόμενους είναι η πάλη για την ειρήνη, ενάντια στο βρώμικο πόλεμο. Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση αναρωτιέται κανείς τι κάνει η ΓΣΣΕ και η ΑΔΕΔΥ, τι κάνουν μια σειρά Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα. Η εκτίμησή μας είναι ότι κρατάνε ζυγαριά, για να κρατήσουν το ίσο. Προσπαθούν να κρατήσουν ίσες αποστάσεις και για τα θύματα και για τους θύτες. Συνυπογράφουν κοινά κατάπτυστα κείμενα της Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων, μιας Συνομοσπονδίας που ηγείται ενός βρώμικου πολέμου σε βάρος των συνδικάτων της Γιουγκοσλαβίας, που είναι το μακρύ χέρι της Κομισιόν, που είναι χέρι που δίνει βοήθεια στους επιτιθέμενους, τους εγκληματίες. Ντροπή και αίσχος για τη στάση τέτοιων συνδικαλιστικών οργανώσεων".

Τους συγκεντρωμένους χαιρέτισαν ο δήμαρχος Πολυκάστρου Δ. Κουλίνας,ο δήμαρχος Αξιούπολης Γ. Πολυχρονίδης,ο Γιουγκοσλάβος αθλητής Μ. Φορτούλα,ο δήμαρχος Ευρώπου κ. Γίζος,ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Τ. Τσόκας και εκ μέρους της συνδικαλιστικής παράταξης ΑΔΕΣ ο Δ. Αλιστρατινός.

Συμμετείχαν αντιπροσωπείες της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας και της ΝΕ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.Επίσης, εκπρόσωποι της ΑΚΟΑ, του Εργατικού Κέντρου Λάρισας,των Συνδικάτων Οικοδόμων και της ΠΕΑΕΑ πολλών νομών, των δήμων Αγίου Παύλου και Γουμένισσας,Επιτροπών Ειρήνης,Συλλόγων Γυναικών κ.ά.

Η εκδήλωση έκλεισε με συναυλία συγκροτημάτων παραδοσιακής μουσικής, στη διάρκεια της οποίας οι συγκεντρωμένοι χόρεψαν και τραγούδησαν για την ειρήνη. Συμμετείχαν η ορχήστρα Ιακωβίδη,τα Χάλκινα της Γουμένισσας και η Μουσική Ομάδα Φυσικού ΑΠΘ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τέσσερις φωτιές στην ευρύτερη περιοχή (2024-08-01 00:00:00.0)
Στο εδώλιο η αντιπολεμική δράση (2002-11-10 00:00:00.0)
Υπό τα ΝΑΤΟικά κελεύσματα (2001-08-24 00:00:00.0)
Γέφυρα φιλίας τα σύνορα (1999-05-14 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1999-04-24 00:00:00.0)
Λαϊκή αποφασιστικότητα - μπλόκο στο ΝΑΤΟ (1999-04-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ