Παρασκευή 16 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΕΦΟΔΙΟΠΟΜΠΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΥΖΩΝΩΝ
Λαϊκή αποφασιστικότητα - μπλόκο στο ΝΑΤΟ
  • Εκατοντάδες διαδηλωτές από το Πολύκαστρο και τη Θεσσαλονίκη δεν επέτρεψαν να περάσει το φονικό φορτίο
  • Μεγάλη συγκέντρωση χτες το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν άλλο τη διέλευση των ΝΑΤΟικών φονιάδων από τη Βόρεια Ελλάδα, οι κομμουνιστές και ο αγωνιζόμενος λαός της περιοχής χτες έστησαν άλλο ένα μπλόκο στο ΝΑΤΟ. Σταμάτησαν μια γαλλική εφοδιοπομπή που είχε προορισμό τα Σκόπια. Πάνω στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, στο ύψος του Πολύκαστρου έστησαν μπλόκο στη φάλαγγα που μετέφερε στρατιώτες και πολεμικό υλικό για το Κουμάνοβο. Την ίδια ώρα, χιλιάδες υπερασπιστές της ειρήνης πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και πορεία προς το γαλλικό προξενείο, απαιτώντας να φύγουν από τα Βαλκάνια οι μακελάρηδες των λαών.

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα δεκάδες κομμουνιστές από τη Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς απέκλεισαν την εθνική οδό προς το τελωνείο των Ευζώνων, εμποδίζοντας τη διέλευση της γαλλικής φάλαγγας που ξεκίνησε από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου έφτασε με πολεμικό πλοίο νωρίς το πρωί.

Οι δεκάδες έγιναν εκατοντάδες. Μέσα σε λίγη ώρα το μπλόκο της αντίστασης μεγάλωσε. Κάτοικοι του Πολύκαστρου και της γύρω περιοχής άρχισαν να συγκεντρώνονται και να ενώνουν τη φωνή τους με τους πρωτοπόρους κομμουνιστές. Η εξόρμηση με υλικό στα διερχόμενα αυτοκίνητα, στις νταλίκες, η εικόνα των "αδύναμων" - μπροστά στην απόφαση των διαδηλωτών - φονιάδων έστειλε το μήνυμα. Στόμα με στόμα, το νέο διαδόθηκε παντού. "Κι εμείς μαζί σας. Πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε θεατές των γεγονότων", έλεγε ο ένας. "Να τους σταματήσουμε", συμπλήρωνε ο άλλος.

Μαζί και ένας επίσκοπος που δήλωσε: "Μπράβο στα μέλη του ΚΚΕ. Δεν πρέπει να αφήσουμε να περάσουν τα στρατεύματα".

Οι διαδηλωτές απαίτησαν και κατάφεραν να επιστρέψει πίσω απ' όπου ξεκίνησε η ΝΑΤΟική φάλαγγα. Προηγουμένως άφησαν πάνω στα μεγάλα φορτηγά ανεξίτηλα τα σημάδια της οργής. Ζωγράφισαν αγκυλωτούς σταυρούς και έκαψαν τη γαλλική σημαία. Την ίδια ώρα το σύνθημα έστελνε ξεκάθαρο το μήνυμα "Killers go home", "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη".

"Θα τους κυνηγάμε μέχρι που να πατήσουν χιόνι. Δε θα τους αφήσουμε ήσυχους και ιδιαίτερα αν τολμήσουν να μεταφέρουν ΝΑΤΟικά στρατεύματα μέσω της Θεσσαλονίκης",δήλωσε ο γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ Χρ. Κόφφας και συμπλήρωσε: "Προσπαθούμε να μεταβιβάσουμε ένα μήνυμα στους Γάλλους στρατιώτες, ότι οδεύουν στο σφαγείο και ότι εδώ που βρίσκονται τώρα αποκλεισμένοι, κερδίζουν ώρες από τη ζωή τους. Το ίδιο μήνυμα στέλνουμε και στους Ελληνες φαντάρους".

Μετά την αποχώρηση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία με τα αυτοκίνητα, μέσα στην πόλη του Πολύκαστρου και επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη. Εξω από την κεντρική πύλη του λιμανιού, την οποία απέκλεισαν συμβολικά, διαμήνυσαν πως οι αντιδράσεις του λαού θα εντείνονται όσο θα συνεχίζεται η σφαγή στη γειτονική χώρα.

Συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Λίγο μετά τις 7 μ.μ. στην πλατεία της ΧΑΝΘ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε η μεγάλη αντιπολεμική συγκέντρωση που οργάνωσε η ΚΟΘ του ΚΚΕ. Μόλις μαθεύτηκαν τα νέα από το μέτωπο των Ευζώνων, μια μεγάλη μαχητική πορεία ξεχύθηκε στο δρόμο με κατεύθυνση το γαλλικό προξενείο.

Ενα ορμητικό ποτάμι, με υψωμένα τα κόκκινα λάβαρα, κατέκλυσε τους δρόμους για να διατρανώσει την καταδίκη του λαού της πόλης προς τη βαρβαρότητα των Γάλλων και άλλων ΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών.

Η πόλη σείστηκε από τα συνθήματα που δήλωναν την αποφασιστικότητα του λαού να μην επιτρέψει την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο: "Κανένας φαντάρος δε θα πολεμήσει, τις εντολές του ΝΑΤΟ δε θα εκτελέσει".

Αμέσως μετά με αυτοκίνητα έπαιρναν το δρόμο για το Πολύκαστρο ώστε να ενισχύσουν και αυτοί με τη σειρά τους το μπλόκο που στήθηκε στο ΝΑΤΟ και απέδειξε πως ο λαός όταν θέλει μπορεί να ανατρέψει τα σχέδια των ιμπεριαλιστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ