Παρασκευή 16 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ "ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ"
Κι άλλος ναύτης δηλώνει ΟΧΙ

Επιστολή έστειλαν και ναύτες του "Παλάσκα". Απόπειρα τρομοκράτησης στο ΚΕΒΟΠ έπεσε στο κενό

Χαρακτηριστικά χιονοστιβάδας έχει πάρει ήδη η κατηγορηματική άρνηση αξιωματικών και οπλιτών του Ελληνικού Στρατού, κύρια στο Πολεμικό Ναυτικό και το Πεζικό, που στέλνουν μήνυμα με διάφορους τρόπους στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ότι δεν είναι διατεθειμένοι να βγουν από τα σύνορα ως στρατός κατοχής υπό ΝΑΤΟική σημαία για να χτυπήσουν γειτονικούς λαούς. Η ηγεσία του ΥΕΘΑ καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να αποκρύψει το μέγεθος της αντίδρασης, η πραγματικότητα όμως δημιουργεί τετελεσμένα, τα οποία είναι αδύνατον πλέον να αγνοήσει. Δεν είναι πλέον μόνο ο ναύτης πυροβολητής Νίκος Γαρδίκης που βγήκε αναφορά και ζήτησε να μη μετάσχει στο έγκλημα ως στρατιώτης του ΝΑΤΟ. Αργά το βράδυ χτες ένας ακόμη ναύτης, ο μηχανικός Αντώνης Πατσούλας με σύντομη δήλωσή του έκανε καθαρό ότι αρνείται να ακολουθήσει το πλοίο στη ΝΑΤΟική αποστολή του, αρνείται όπως αναφέρει να συμπράξει στο έγκλημα σε βάρος γειτονικών λαών. Είχε προηγηθεί το απόγευμα η δημοσιοποίηση επιστολής της μητέρας του Ελένης Πατσούλα προς τον υπουργό Αμυνας και τον Τύπο, με την οποία ανάμεσα στ' άλλα καλούσε και το ίδιο της το παιδί να "μη δεχτεί να υπηρετήσει ξένη σημαία. Μην προδώσει την πατρίδα του".

Χτες επίσης δόθηκε στη δημοσιότητα επιστολή ναυτών του Κέντρου Εκπαίδευσης "Παλάσκας", που δηλώνουν πως αρνούνται να γίνουν "πληρωμένοι φονιάδες ενός ολόκληρου λαού" και ενώνουν τη φωνή τους κάτω από το σύνθημα "Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία".

Στο ΚΕΒΟΠ, όπου ήδη από προχτές στρατιώτες δήλωσαν πως αρνούνται και αυτοί να μετάσχουν στο έγκλημα, χτες ο ίδιος ο διοικητής επιχείρησε να τρομοκρατήσει έναν προς έναν τους στρατεύσιμους ζητώντας να υπογράψουν ότι η επιστολή ήταν πλαστή. Ο εκβιασμός δεν πέρασε.

Ακόμα πιο ανησυχητική είναι για την κυβέρνηση και τους προϊσταμένους της στο ΝΑΤΟ η κατάσταση που επικρατεί στο στόλο. Οπου εμφανιστεί στο ντόκο καπέλο ναύτη με την ένδειξη "Α/Τ Θεμιστοκλής" γίνεται πανηγύρι. "Κρατάτε γερά" είναι η παρότρυνση από τους στρατεύσιμους των άλλων πλοίων, καθώς κοινή πεποίθηση είναι πλέον πως δεν είναι μόνο ο Ν. Γαρδίκης που αντιδρά. Κι αυτό πριν ακόμα γίνει γνωστή η επιστολή και του Αντ. Πατσούλα. Στα καρέ των αξιωματικών και υπαξιωματικών η συμμετοχή του ελληνικού πλοίου στον πόλεμο είναι πρώτο θέμα συζήτησης. Με εξαίρεση ίσως μόνο τον νέο κυβερνήτη - αντιπλοίαρχο του "Θεμιστοκλής" και τους διοικητές μοιρών αντιτορπιλικών που βρίσκονται σε μια διαρκή επικοινωνία με σαφείς εντολές να καταστείλουν τις όποιες αντιδράσεις, θεωρείται δεδομένο πλέον πως δύσκολα θα βρεθεί αξιωματικός και υπαξιωματικός που να δηλώσει ότι μετέχει εθελοντικά σ' αυτήν την επιστολή. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση αρνείται να επαναλάβει ό,τι είχε γίνει και με την περίπτωση του Περσικού Κόλπου, όπου δόθηκε δικαίωμα στα πληρώματα να δηλώσουν ποιοι δε θέλουν να μετέχουν, έχει δημιουργήσει τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εμπλέξει σ' αυτό τον πόλεμο δυνάμεις πολύ περισσότερες του ενός αντιτορπιλικού. Κι αυτό με τη σειρά του προκαλεί ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις.

Παράλληλα, αυξάνεται η πίεση, τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς τους ίδιους τους στρατευμένους από ευρύτατες κοινωνικές δυνάμεις, που αξιώνουν να μη βγει στρατός από τα σύνορα, να μην υπάρξει καμία συμμετοχή της χώρας μας σ' αυτό τον πόλεμο. Τα δημοσιογραφικά γραφεία έχουν κυριολεκτικά κατακλυστεί από συγχαρητήρια τηλεγραφήματα προς τον ναύτη Νίκο Γαρδίκη και προαναγγελίες κινητοποιήσεων με ένα και μόνο αίτημα: Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ