Παρασκευή 16 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΒΑΡΕΩΝ ΟΠΛΩΝ
Η τρομοκρατία δεν περνά

Καταγγελίες στρατευμένων του ΚΕΒΟΠ που κλήθηκαν χθες σε αναφορά για να δηλώσουν αν υπογράφουν την επιστολή αντίστασης

Φαντάροι που υπηρετούν τη θητεία τους στο ΚΕΒΟΠ στο Χαϊδάρι, καταγγέλλουν στο "Ρ" την προσπάθεια τρομοκράτησής τους από ανωτέρους τους, μετά τη δημοσίευση της επιστολής που συνέταξαν ενάντια στις δολοφονικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ και της άρνησής τους να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στα Βαλκάνια.

"Εμείς οι στρατευμένοι νέοι, που δώσαμε όρκο για την υπεράσπιση των συνόρων, της εθνικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας, δηλώνουμε αποφασιστικά ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να χύσουμε ούτε μια σταγόνα αίμα δικό μας ή άλλων λαών για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών",δήλωναν στην επιστολή τους στρατευμένοι από το ΚΕΒΟΠ και καλούσαν "το σύνθημα "Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία" να γίνει πράξη". Αυτή η πράξη αντίστασης των νέων στρατευμένων, που δεν είναι οι μόνοι που αρνούνται να γίνουν κρέας για τα κανόνια των ιμπεριαλιστών, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Συγκεκριμένα, χθες το πρωί ο διοικητής του ΚΕΒΟΠ, σύμφωνα με μαρτυρίες φαντάρων, κάλεσε έκτακτη αναφορά και αφού ισχυρίστηκε ότι η επιστολή είναι ψευδής, θέλησε να μάθει τα ονόματα των φαντάρων που την υπέγραψαν. Το κλίμα τρομοκρατίας που προσπάθησε να σπείρει ο διοικητής δεν έφερε άμεσα αποτελέσματα. Κανένας φαντάρος δε δήλωσε στην αναφορά ότι υπέγραψε την επιστολή. Ηταν άλλωστε φανερό ότι όποιος συμμετείχε στη σύνταξη του κειμένου της επιστολής ή συμφωνούσε με αυτό, παρά το ότι είναι βαθιά πατριωτικό και αποτελεί ηρωική πράξη, θα είχε κυρώσεις.

Αφού οι "ένοχοι" δεν παρουσιάστηκαν ο διοικητής αποφάσισε να περάσει σε δραστικότερες μεθόδους! Απείλησε ότι θα μοιράσει υπεύθυνες δηλώσεις σε όλους τους φαντάρους του ΚΕΒΟΠ, με τις οποίες θα κληθούν να δηλώσουν αν υπογράφουν ή όχι την επιστολή, στην ουσία αν συμφωνούν ή όχι με το περιεχόμενό της.

Αυτού του τύπου οι "δηλώσεις" θυμίζουν άλλες εποχές: φέρνουν στο νου τις δηλώσεις μετανοίας που ανάγκαζαν τους κομμουνιστές και όλους τους πατριώτες να υπογράφουν για να αποκηρύξουν τις ιδέες τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ