Τρίτη 23 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΕΡΖΟΓΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Συνέδριο - σταθμός για τη δράση των αντιστασιακών

- Αυτές τις μέρες πραγματοποιείται το 7ο Συνέδριο της ΠΕΑΕΑ. Ποια θέματα θα εξετάσει;

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 27 και 28 του Απρίλη, πραγματοποιούμε το 7ο τακτικό μας Συνέδριο, που συμπίπτει με τα 32 χρόνια από την ίδρυση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης. Στο συνέδριο θα γίνει απολογισμός δράσης του Γενικού Συμβουλίου, θα εξεταστεί κριτικά η εκπλήρωση των καθηκόντων που είχαν καθοριστεί από το προηγούμενο συνέδριο, θα κριθούν τα θετικά και τα αρνητικά που παρουσιάστηκαν στη δράση μας, ώστε να βελτιωθούν οι μελλοντικές μας ενέργειες. Επιδιώκουμε να έρθουν αντιπρόσωποι και από τα 240 Παραρτήματα της Ενωσής μας που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα, για να πλουτίσουν με τις απόψεις τους τον προβληματισμό μας.

- Ποια είναι η δική σας εκτίμηση για τη δίχρονη δράση της Ενωσης;Τη διετία 1994 - 1995 γιορτάσαμε τα 50 χρόνια ιστορικών γεγονότων όπως: Τα 50 χρόνια ίδρυσης της Κυβέρνησης του Βουνού, της σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου, της απελευθέρωσης των ελληνικών πόλεων, της λειτουργίας της Σχολής Αξιωματικών του ΕΛΑΣ στη Ρεντίνα Καρδίτσας, της νίκης κατά του φασισμού και μια σειρά από εκδηλώσεις στη μνήμη ηρώων μας.

Επίσης, οργανώθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πορείες για τη διεκδίκηση των άλυτων προβλημάτων ηθικής και υλικής αποκατάστασης των αντιστασιακών, της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, με υποβολή ψηφισμάτων διαμαρτυρίας. Από παλιά προβάλλουμε το αίτημα της επιστροφής του κατοχικού δανείου και της καταβολής των πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία. Τελευταία, για το ζήτημα αυτό συντάχτηκαν υπομνήματα και στάλθηκαν στη γερμανική κυβέρνηση και τις κυβερνήσεις συμμαχικών κρατών. Προσπαθούμε να έχουμε θετική συνεργασία με τις άλλες ΕΑΜογενείς Ενώσεις: Των αξιωματικών, των τραυματιών, των πολιτικών προσφύγων.

Εχουμε επαφή με τη Διεθνή Συνομοσπονδία Αντιστασιακών (FIR), ως μέλη του Γραφείου της, και με πολλές αντιφασιστικές οργανώσεις των χωρών της Βαλκανικής και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Τις εργασίες του 7ου Συνεδρίου μας θα παρακολουθήσουν αντιπρόσωποι από την Κύπρο, την Αλβανία, τη Γιουγκοσλαβία, τη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ, τη Ρουμανία, τη Ρωσία και τη Γαλλία. Προγραμματίζουμε στα πλαίσια του συνεδρίου να πραγματοποιήσουμε ειδική σύσκεψη μαζί τους, που θ' αφορά την ανταλλαγή απόψεων για την από κοινού οργάνωση της δράσης μας για την υπεράσπιση της ειρήνης, για την πάλη ενάντια στην εμφάνιση του νεοφασισμού, για την καλή γειτονία και επωφελή συνεργασία των βαλκανικών λαών.

- Αισιοδοξείτε για την έκβαση του συνεδρίου;

Πιστεύουμε ότι το 7ο Συνέδριο θα αποτελέσει ένα σταθμό για τη βελτίωση της δουλιάς μας. Θα βρούμε τις απαιτούμενες δυνάμεις για να ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες που παρουσιάζονται, στηριγμένοι στο δίκαιο του αγώνα μας που είναι το δίκαιο του λαού. Εμψυχωμένοι με τα ιδανικά του ΕΑΜ, προσαρμοσμένα στις σημερινές συνθήκες και σε συνεργασία με όλες τις προοδευτικές λαϊκές προοδευτικές δυνάμεις, των οποίων πρωτοπορία είναι και σήμερα το ΚΚΕ, εκφράζουμε την πεποίθησή μας ότι θα υλοποιήσουμε τις αποφάσεις που θα πάρει το συνέδριο μας. Π. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ