Τρίτη 23 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι "αλλαγές" Εβερτ

Αν αξίζει να σχολιαστεί κάτι στις οργανωτικές αλλαγές που ανακοίνωσε ο Μ. Εβερτ για το κόμμα του, αυτό αναμφίβολα είναι η "αμηχανία" του προέδρου της ΝΔ απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και η αποτυχία της πολιτικής της συναίνεσης που εφαρμόζει επί δυόμισι χρόνια τώρα η ηγεσία της ΝΔ. Μια πολιτική που την οδήγησε, όπως αναμενόταν, να ακολουθεί, λόγω της συνυπευθυνότητάς της, την πτώση των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και να καταβάλει το "πολιτικό κόστος" που της αναλογεί, λόγω της συμπόρευσής της με την αντιλαϊκή πολιτική αυτών των κυβερνήσεων.

************

Εχει γίνει φανερό απέναντι και στον τελευταίο ψηφοφόρο του κόμματος ότι η ηγεσία της ΝΔ δεν έχει τίποτα ουσιαστικό να αντιπαραθέσει απέναντι στην πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Σημίτη. Εκτός ίσως από τις, πάγιες υποσχέσεις απέναντι στα μεγάλα αφεντικά και τους "ισχυρούς συμμάχους" ότι αυτή θα διαχειρισθεί "καλύτερα" και "αποτελεσματικότερα" τα συμφέροντά τους.

Δεν είναι τυχαίο πως επί 100 μέρες κυβέρνησης Σημίτη η ηγεσία της ΝΔ δεν έχει ψελλίσει καμιά ουσιαστική κριτική ούτε έχει φέρει κάποιες ουσιαστικές αντιρρήσεις στην οικονομική πολιτική ούτε βέβαια στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Το κυριότερο είναι ότι ποτέ ο Μ. Εβερτ δεν ανέλαβε, πέρα από τη δημαγωγία και το λαϊκισμό, καμία πρωτοβουλία για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων. Ακόμα και για την "ικανοποίηση" των αιτημάτων των χαμηλοσυνταξιούχων έχει αφήσει την πρωτοβουλία στην κυβέρνηση...

Με δεδομένο, λοιπόν, τον "αφοπλισμό" της ηγεσίας της ΝΔ απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη, ο Μ. Εβερτ κατέφυγε στις εσωκομματικές αλλαγές για να δώσει "κάποια πνοή" και να στρέψει το ενδιαφέρον στο κόμμα του, το οποίο το τελευταίο διάστημα, ακριβώς λόγω της πολιτικής του, στριμώχνεται στο περιθώριο.

Ενα δεύτερο χαρακτηριστικό των "αλλαγών" που ανακοίνωσε ο Μ. Εβερτ είναι ότι επιχειρεί να ετεροπροσδιοριστεί όχι από την κυβέρνηση Σημίτη αλλά από την... κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πρόκειται για τη γνωστή τακτική που έχει ως στόχο να εξιλεωθούν οι αμαρτίες της ηγεσίας της ΝΔ μέσω της κολυμβήθρας του Σιλωάμ, που ονομάζεται "αντιμητσοτακισμός".

***********

Οποιοι και να είναι οι στόχοι του Μ. Εβερτ, το βέβαιο είναι ότι η αντιπολιτευτική τακτική του έχει καταδικαστεί στη λαϊκή συνείδηση. Αυτό άλλωστε προκύπτει και από τις "δικές του" δημοσκοπήσεις.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ