Τρίτη 23 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Μπορεί να περάσει από το μυαλό οποιουδήποτε η εξής σκηνή; Να συνεδριάζει κάποιος ελληνικός κοινοβουλευτικός φορέας, με θέμα τις ρατσιστικές θηριωδίες των αμερικανικών κατασταλτικών μηχανισμών, όπως εκδηλώνονται άλλοτε εναντίον εγχρώμων στο Λος Αντζελες και άλλοτε εναντίον Μεξικανών λαθρομεταναστών; Οσο αδιανόητο είναι το παραπάνω, αδιανόητο... στο τετράγωνο θα ήταν να υποθέσει κανείς, πως η ελληνική κυβέρνηση - που με τόση ευκολία αποδέχτηκε τη δικαιοδοσία των Αμερικάνων να στήνουν "δίκες", για την κατάσταση της μειονότητας στη Θράκη - θα τολμούσε ποτέ να ψελλίσει έστω και ένα "κιχ", για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του "φίλου Μπιλ".

Κανείς λογικός άνθρωπος δε θα περίμενε, ούτε φυσικά θα ζητούσε, από την Ελλάδα και την κυβέρνησή της να παίξει ρόλο "ιεροεξεταστή" του ανθρωπισμού, που επιδεικνύουν άλλες χώρες στο εσωτερικό τους. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και η καταδίκη της καταπάτησής τους δεν είναι υπόθεση όλων μας. Υπόθεση που ξεπερνά τις διακρατικές σχέσεις και δεν καθορίζεται η αντίδραση εναντίον της ατομικής ή κρατικής αναλγησίας από τα διακυβερνητικά αλισβερίσια. Ομως, από εκεί έως το σημείο κάποιο κράτος - εν προκειμένω οι ΗΠΑ - να αυτοαναγορεύεται "νταηλίδικα", μέσω της εσωτερικής του νομοθεσίας, σε κριτή της ανθρωπιστικής ευαισθησίας ανά τον πλανήτη, υπάρχει απόσταση. Υπάρχει κατ' αρχήν η απόσταση που χωρίζει, από τη μια μεριά, το γνήσιο ενδιαφέρον για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με την υποκρισία που, από την άλλη μεριά, επιδεικνύουν οι δυνάστες των λαών, στο όνομα του δήθεν ουμανισμού τους.

Το γεγονός ότι σε λίγες μέρες θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον συνεδρίαση της Κοινής Επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου και της Γερουσίας, με αντικείμενο την "ενημέρωσή" τους, για την κατάσταση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη - μόλις μερικούς μήνες μετά την αποκάλυψη των ΝΑΤΟικών σεναρίων περί "αυτονόμησης" της Δυτικής Θράκης - είναι διπλά ανησυχητικό. Πρώτον,διότι για μια ακόμα φορά οι Αμερικανοί, με πρόσχημα το "μη κυβερνητικό όργανο" που επιλαμβάνεται του θέματος για "ενημερωτικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς" του Κογκρέσου, επεμβαίνουν στα εσωτερικά πράγματα της χώρας, κάνοντας επίδειξη της επικυριαρχίας τους. Γιατί και πάλι θέτουν σε πρώτο πλάνο την πολιτική του "διαίρει και βασίλευε", δημιουργώντας και ενισχύοντας εστίες τριβών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ώστε να επιδοθούν στο γνωστό εμπρηστικό τους ρόλο. Δεύτερο,είναι εξοργιστική η εθελοδουλία της ελληνικής κυβέρνησης. Πριν καλά καλά επιστρέψει ο Κ. Σημίτης από τις "εθνικές νίκες", που κατήγαγε στο "οβάλ γραφείο", η κυβέρνηση όχι μόνο δε βρήκε μια λέξη διαμαρτυρίας για την αμερικανική επέμβαση, αλλά μετατρέποντας την ανάγκη σε φιλοτιμία - δηλαδή βαφτίζοντας την υποτέλειά της σε εθνικό "καθήκον" - πανηγυρίζει, επειδή, λέει, δε... φοβάται τίποτα και θα βρει ένα ακόμα βήμα, για να αποδείξει το ενδιαφέρον της για τη μειονότητα...

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση όχι μόνο νομιμοποιεί το "δικαστήριο", που στήνεται στην Ουάσιγκτον, αλλά παραδίδει εύσημα "ευποιίας" σε εκείνους που: Στα βόρεια σύνορα της χώρας, λίγο πιο πάνω από τη Θράκη, "εξανθρωπίζουν" τους λαούς της πρώην Γιουγκοσλαβίας, μέσω των βομβών τους. Στα ανατολικά μας σύνορα, "εκπολιτίζουν", μέσω της συνεργίας τους στη γενοκτονία των Κούρδων και τις θηριωδίες του Ισραήλ. Στα νότια σύνορα της χώρας "εκδημοκρατίζουν", μέσω της στήριξης του ψευδοκράτους του Ντενκτάς και συντηρώντας για 22 χρόνια την κατοχή του 40% του εδάφους της Κύπρου. Σε αυτούς τους "σημαιοφόρους" των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο, στους ιμπεριαλιστές - σφαγείς και καταπατητές του Διεθνούς Δικαίου, θα πάει να απολογηθεί η ελληνική κυβέρνηση για τις επιδόσεις του ελληνικού κράτους στη Θράκη.

Είναι φανερό ότι το αμερικανικό "ενδιαφέρον" για τη μουσουλμανική μειονότητα μόνο ανησυχία μπορεί να δημιουργεί στον ελληνικό λαό. Η χρονική στιγμή που επιλέχτηκε για τη νέα αμερικανική παρέμβαση (κρίση στην Ιμια, ενίσχυση των αμερικανικών πιέσεων για "διευθέτηση" των ελληνοτουρκικών διαφορών και η "βήμα προς βήμα" επίδειξη των "ευχαριστιών" της αμερικανοφροσύνης από την κυβέρνηση), σε συνδυασμό με την ιστορική εμπειρία, που επιβεβαιώνει ότι το θέμα των μειονοτήτων αξιοποιήθηκε πάντα από τους ιμπεριαλιστές, ως επιπλέον αφορμή για τη γέννηση ολοκαυτωμάτων στη Βαλκανική, το μόνο που εγγυάται είναι νέα δεινά. Οι Αμερικανοί για το τελευταίο που ενδιαφέρονται είναι οι συνθήκες διαβίωσης των μουσουλμάνων στη Θράκη. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να αξιοποιήσουν τα όποια προβλήματα, ώστε να διευρύνουν την ομπρέλα της επιδιαιτησίας τους πάνω από την Αθήνα και την Αγκυρα. Σε αυτή την κατεύθυνση θα αξιοποιηθεί και η επερχόμενη "ενημερωτική συζήτηση".

Αυτή η αμερικανική τακτική θα εκδηλωνόταν και εκδηλώνεται είτε επί υπαρκτών είτε επί ανύπαρκτων θεμάτων. Ομως το θέμα της Θράκης έχει το δικό του ειδικό βάρος και οι κυβερνώντες το ελληνικό κράτος τις τεράστιες ευθύνες τους για την κατάσταση στην περιοχή. Τόσο για τα υπαρκτά προβλήματα της μειονότητας, όσο και για τα γενικότερα, που πλήττουν τουςμουσουλμάνους και χριστιανούς Ελληνες της Θράκης, με συνέπεια τα ποσοστά μετανάστευσης στην περιοχή να θυμίζουν εποχές της δεκαετίας του '50. Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση να αναζητά βήματα απολογίας στις ΗΠΑ για την πολιτική της στη Θράκη, ας απολογηθεί - όπως σημειώνει σε προχτεσινή του ανακοίνωση το ΚΚΕ - στους ίδιους τους κατοίκους της Δυτικής Θράκης. Ας απολογηθεί, η ίδια και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στα θύματα της αδιαφορίας και της υπανάπτυξης που έχουν στοιβάξει στα βορειοανατολικά σύνορα της χώρας και ας προχωρήσει, επιτέλους, στην εφαρμογή του ομόφωνου πορίσματος της Βουλής για την ανάπτυξη της Θράκης.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Η κυβέρνηση νομιμοποιεί αυτούς, που "εξανθρωπίζουν" τους λαούς της πρώην Γιουγκοσλαβίας, "εκπολιτίζουν" τους Κούρδους και τους Παλαιστίνιους και "εκδημοκρατίζουν" το καθεστώς του Ντενκτάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ