Τρίτη 23 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Οξύνεται η διαμάχη για την εξουσία

Η "επιτυχία" του κυβερνητικού έργου, με ταυτόχρονη εξαγγελία δημαγωγικών "μέτρων" για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ανέργους, η ενίσχυση των θέσεών του στον κρατικό μηχανισμό, η υποβολή εκβιαστικών διλημμάτων, η απειλή των πρόωρων εκλογών και βέβαια η απλόχερη ενίσχυση από τα "διαπλεκόμενα συμφέροντα" αποτελούν τα ισχυρότερα όπλα του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη ενόψει του συνεδρίου του Ιουλίου.

Παράλληλα με τη χτεσινοβραδινή συνεδρίαση του ΕΓ, για το νέο καταστατικό του κινήματος, ξεκίνησε και "επίσημα" η διαμάχη για τη μοιρασιά της εξουσίας και την κατανομή των ρόλων και πόστων. Στη συζήτηση αυτή αναμένεται να διευκρινιστούν οι αρμοδιότητες του αντιπροέδρου, οι θέσεις για τη διαρχία, ενώ θεωρείται πιθανή μια επίτευξη συμφωνίας κορυφής, πριν το συνέδριο, στο όνομα της διατήρησης της εξουσίας.

Οι επιδιώξεις του πρωθυπουργού, ενόψει του συνεδρίου, έγιναν ορατές μέσω δηλώσεων στενών συνεργατών του το Σαββατοκύριακο. Ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Πασχαλίδης,εμμέσως πλην σαφώς, απείλησε τους εσωκομματικούς αντιπάλους του πρωθυπουργού με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. "Η δέσμευσή μας, είπε, για εξάντληση της τετραετίας δεν είναι αυτοσκοπός και δεν έχει νόημα εάν οδηγεί στην εξάντληση του ΠΑΣΟΚ και της χώρας". Επίσης ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού τόνισε ότι το Σύνταγμα και το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ επιβάλλουν στον Κ. Σημίτη να είναι υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο επίσης "φιλοσημιτικός" βουλευτής Στ. Σουμάκης,ο οποίος, σε συνέντευξή του στην "Απογευματινή", χαρακτήρισε μονόδρομο την υποψηφιότητα του πρωθυπουργού στο συνέδριο. Το ενδεχόμενο πάντως της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες αποδοκίμασαν με δηλώσεις τους τα περισσότερα μέλη του ΕΓ, όπως οι Τσοχατζόπουλος, Αρσένης, Κατσιμπάρδης, Λαλιώτης κ. ά., προσερχόμενα στη χτεσινοβραδινή συνεδρίαση. Αποστάσεις κράτησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας,λέγοντας ότι δε χρειάζονται εκλογές για να επιβεβαιώσουν αυτό που είναι ήδη κατάκτηση για τη χώρα μας. Απαντώντας στην ερώτηση τι θα πράξει ο Κ. Σημίτης αν χάσει τη μάχη του συνεδρίου, περιορίστηκε να δηλώσει ότι ο πρωθυπουργός θα κριθεί από τη μάχη που θα δώσει με τα προβλήματα της κοινωνίας. Πάντως ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Γ. Γεωργακόπουλος αμφισβήτησε, μιλώντας στη Βουλή, αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να εφαρμόσει τον προϋπολογισμό.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε ο γραμματέας της ΚΟ Δ. Μπέης,ο οποίος επισήμανε με νόημα ότι τυχόν μη εκλογή του Σημίτη από το συνέδριο θα υποχρέωνε τον πρωθυπουργό να ζητήσει την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στο πρόσωπό του.

Από την πλευρά του ο υπουργός Αμυνας Γερ. Αρσένης,μιλώντας στη Λάρισα, επέμεινε να κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τη στάση του για την αντιπροεδρία του κόμματος, περιοριζόμενος να επαναλάβει τις προτάσεις του περί φιλολαϊκότερης οικονομικής πολιτικής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θα συνεχιστεί το «σόου»;(2000-01-22 00:00:00.0)
Προπαντός "εμπιστοσύνη"...(1998-01-15 00:00:00.0)
"Α. Παπανδρέου ή Κ. Σημίτης;"(1996-05-11 00:00:00.0)
"Υπεράνω των ομάδων" τώρα ο Σημίτης(1996-05-04 00:00:00.0)
Σε πλήρη εξέλιξη η επίθεση Σημίτη(1996-05-02 00:00:00.0)
Διαμάχη για τον Α. Παπανδρέου(1996-03-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ