Πέμπτη 20 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
"Ανακάλυψε" ότι οι βομβαρδισμοί δεν είναι λύση!

Ως ο μόνος εγγυητής του αντιλαϊκού "μονόδρομου" της ΟΝΕ εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός σε μία προεκλογικού χαρακτήρα ομιλία του, στην οποία αφιέρωσε λίγο μόνο χρόνο στην επιδρομή του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία σαν ο πόλεμος να μην τον αφορά και σαν να μην είναι η κυβέρνησή του που έχει βάλει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή της για την έναρξη και συνέχιση αυτής της επιδρομής.

Μάλιστα επιχείρησε να φορέσει και "φιλειρηνικό προσωπείο" και να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού για τις ευθύνες του και την άμεση εμπλοκή της χώρας στη ΝΑΤΟική επίθεση. Ετσι παρά το πραγματικό γεγονός, ότι σε όλες τις σχετικές αποφάσεις η κυβέρνηση ανεπιφύλακτα συμφωνεί, ο πρωθυπουργός ανακάλυψε πως "από την αρχή είπαμε ότι οι βομβαρδισμοί και ο πόλεμος δεν είναι λύση", ενώ είδε ότι η κυβέρνηση επιμένει "σταθερά από την αρχή στην ανάγκη μίας πολιτικής λύσης της κρίσης".

Βέβαια δεν παρέλειψε να δώσει και τα διαπιστευτήριά του στους "συμμάχους", λέγοντας ότι "πετύχαμε να είμαστε αξιόπιστοι σύμμαχοι στους οργανισμούς που ανήκουμε" και "κερδίσαμε την εκτίμηση των συμμάχων και εταίρων μας". Είπε ότι κατά την κυβέρνηση "η συμφωνία των οκτώ" αποτελεί βάση για την επίλυση της κρίσης, αρκεί να υπάρξει "καλή θέληση από τους ενδιαφερόμενους" και ανακοίνωσε ότι χτες μίλησε με τον Γερμανό Καγκελάριο και τον Ιταλό πρωθυπουργό, οι οποίοι είναι σύμφωνοι σχετικά με την προώθηση της "συμφωνίας των οκτώ".

Οσον αφορά τη μετά τον πόλεμο εποχή ήταν αποκαλυπτικός όσον αφορά τη διεκδίκηση μέσω "υπεργολαβίας" μέρους της λείας, λέγοντας ότι η Ελλάδα θα "παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της περιοχής, αλλά και στην εφαρμογή από την Ενωση ενός συνολικού σχεδίου για τη σταθερότητα, την ανάπτυξη, τον εκδημοκρατισμό καθώς και την ενσωμάτωση της περιοχής των Βαλκανίων στην Ευρώπη".

Ο πρωθυπουργός παραγνωρίζοντας εξόφθαλμα την πραγματικότητα που λέει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση συνειδητά συμμετέχει στην επιδρομή κατά της Γιουγκοσλαβίας, ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ δεν "έκανε τις αναγκαίες παρεμβάσεις, δεν προχώρησε σε πρωτοβουλίες", ενώ μία Ευρώπη με "κοινή εξωτερική πολιτική και κοινή πολιτική άμυνας θα ήταν σε θέση να παρεμβαίνει έγκαιρα και αποτελεσματικά σε κρίσεις".

Ο Κ. Σημίτης στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του αναφέρθηκε με γενικόλογες αναφορές στην πορεία της ΕΕ, στις "επιτυχίες" που έχει σημειώσει η Ελλάδα, ενώ εμφανιζόμενος ως ο εγγυητής της πορείας προς την ΟΝΕ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι απέτυχε σε αυτόν τον στόχο. Εθεσε δε τις ευρωεκλογές ως σταθμό σε αυτήν την πορεία, λέγοντας ότι "ο ελληνικός λαός με την ψήφο του στις 13 Ιουνίου πρέπει να ενδυναμώσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ