Πέμπτη 20 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τηλεοπτικός δικομματισμός

Δημοσιεύτηκε η απόφαση για την προβολή των κομμάτων

Τα περιθώρια μονοπώλησης του τηλεοπτικού χρόνου από τα δύο μεγάλα κόμματα, που φάνηκε στην πρόσφατη σύσκεψη της Διακομματικής Επιτροπής για τις ευρωεκλογές ότι αφήνει η κυβέρνηση, επιβεβαίωσε η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών και Τύπου για τους "όρους, προϋποθέσεις και χρόνο προβολής, κατά την προεκλογική περίοδο των πολιτικών κομμάτων και συνασπισμών κομμάτων της Βουλής και της Ευρωβουλής", που δημοσιεύτηκε χτες.

Με την εν λόγω απόφαση θεσπίζεται η αναλογική ισότητα των κομμάτων, κατά την προβολή τους από τα δελτία ειδήσεων ή άλλων ενημερωτικών εκπομπών και όχι η ίση μεταχείρισή τους. Ενώ ενισχύονται ουσιαστικά τα μεγάλα κόμματα, καθώς δεν προβλέπεται πλαφόν στην πολιτική διαφήμιση. Αντίθετα, παρέχεται περισσότερος διαφημιστικός χρόνος για μηνύματα των πολιτικών κομμάτων, αφού την προεκλογική περίοδο δεν ισχύει η διάταξη της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας που επιτρέπει δώδεκα λεπτά διαφημίσεις στη μια ώρα. Ετσι, κόμματα που δεν έχουν μεγάλες οικονομικές δυνατότητες, θα προβληθούν λιγότερο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, η ΕΡΤ υποχρεούνται να μεταδώσει δύο συνεντεύξεις, διάρκειας μιας ώρας, του αρχηγού κάθε κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων - η μία θα μεταδοθεί κατά τη μεσημβρινή ζώνη. Τις συνεντεύξεις αυτές υποχρεούνται να μεταδώσουν είτε απευθείας, είτε μαγνητοσκοπημένες ή μαγνητοφωνημένες, από τις δώδεκα το μεσημέρι έως τις δώδεκα το βράδυ και τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης.

Η ΕΡΤ και τα ιδιωτικά μέσα υποχρεούνται να οργανώσουν τέσσερις τουλάχιστον συζητήσεις, με εκπροσώπους όλων των κομμάτων της Βουλής και της Ευρωβουλής. Υποχρεούνται, επίσης, να διαθέσουν δωρεάν ένα δεκάλεπτο την εβδομάδα σε κάθε κόμμα για την παρουσίαση των προγραμμάτων τους ή όποια άλλη δραστηριότητα αυτά επιλέξουν.

Μια προεκλογική συγκέντρωση κάθε κόμματος, που θα επιλέξουν τα ίδια, θα καλύψει η ΕΡΤ και άλλη μια - στη Θεσσαλονίκη ή σε άλλη πόλη όπου είναι δυνατή η κάλυψή της - η ΕΤ3.

Τέλος, απαγορεύεται στα κρατικά και ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης να διενεργούν, προβάλλουν, μεταδίδουν ή αναμεταδίδουν οποιαδήποτε δημοσκόπηση με αντικείμενο τις εκλογές, πανελλήνιου ή τοπικού χαρακτήρα, 15μέρες πριν τις ευρωεκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ