Πέμπτη 20 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ"
"Εσπευσμένη" παραχώρηση στους ιδιώτες

Αποχώρησε από τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής ο βουλευτής Αχ. Κανταρτζής, καταγγέλλοντας τις "ταχύτατες" διαδικασίες συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου

Με εσπευσμένες διαδικασίες προχώρησε η κυβέρνηση στην εισαγωγή για συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής του νομοσχεδίου για το "σχεδιασμό και την ολοκληρωμένη ανάπτυξη περιοχών Ολυμπιακών έργων", κάτι που οδήγησε στην αποχώρηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζή από τη συνεδρίαση.

Οπως κατήγγειλε ο βουλευτής, αποχωρώντας για να μην νομιμοποιήσει τη διαδικασία, το νομοσχέδιο δόθηκε στους βουλευτές μόλις τη Δευτέρα και χτες μπήκε για συζήτηση, ενώ τα απαραίτητα διαγράμματα με τους χάρτες των περιοχών που αφορά το νομοσχέδιο και μάλιστα όχι όλα δόθηκαν την Τρίτη. Χαρακτηριστικό της μεθόδευσης είναι το ότι με την έναρξη της συνεδρίασης χτες παραδόθηκε στους βουλευτές ένα ογκώδες κιβώτιο με τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων ορισμένων έργων που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η σωστή προετοιμασία των βουλευτών.

Το ΚΚΕ είναι αντίθετο επί της αρχής του νομοσχεδίου, γιατί στο όνομα της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 καταργείται κάθε προϋπάρχουσα ρύθμιση για την προστασία του περιβάλλοντος στην Αττική και παραδίνονται στην κερδοσκοπική εκμετάλλευση του μεγάλου κεφαλαίου περιοχές της Αττικής με τεράστια οικολογική και περιβαλλοντική σημασία. Το νομοσχέδιο αυτό είναι φυσική συνέχεια του προηγούμενου για την οργάνωση των Αγώνων, με το οποίο η Ολυμπιάδα και κατά επέκταση οι ελεύθεροι χώροι της Αττικής γης, που είναι το έδαφος υλοποίησής της παραδίνονται στους ιδιώτες επενδυτές.

Αυτή η θεσμική κατοχύρωση των συμφερόντων των πολυεθνικών - διαπλεκομένων στηρίζεται στην ανατροπή του ρυθμιστικού σχεδίου ως προς τις βασικές του κατευθύνσεις, στην υπέρβαση βασικών διατάξεων του νόμου- πλαίσιου για την προστασία του περιβάλλοντος και στην παραβίαση της νομολογίας όπως αυτή έχει διαμορφωθεί με πλήθος αποφάσεων του Συμβουλίου Επικρατείας.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου έρχονται να νομοθετήσουν το κέρδος των πολυεθνικών και είναι χαρακτηριστικό ότι ο ιδιώτης γίνεται γενικός δερβέναγας στο Ολυμπιακό Χωριό που θα κατασκευαστεί. Αυτός φτιάχνει την πολεοδομική μελέτη, αυτός είναι υπεύθυνος και για τις πράξεις εφαρμογής. Ούτε καν ο οικείος δήμος δε θα μπορεί να ασκήσει δικαιώματα και υποχρεώσεις του στην περιοχή του Ολυμπιακού Χωριού. Εξόφθαλμα είναι και τα όσα θεσπίζονται σαν όροι δόμησης και χρήσεων γης στις περιοχές - "φιλέτο", που αποδεικνύονται μία "σαπουνόφουσκα": Η κυβέρνηση παρέχει την κάλυψή της σε κάθε πιθανή αυθαιρεσία στη σύνταξη των σχετικών μελετών και σχεδίων που απαιτούνται για τη χορήγηση της οικοδομικής άδειας στον ιδιώτη επενδυτή.

Οσο δε για τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι οι γνωστές θέσεις της μισοάνεργης εργασίας των μερικών δικαιωμάτων και της μερικής απασχόλησης, ενώ ακόμη και το θεσμό των εθελοντών τον εκμεταλλεύονται μεγαλοεκδότες για να τσεπώσουν τις επιχορηγήσεις, στηριζόμενοι στην εθελοντική προσφορά εργασίας.

Η υπουργός Πολιτισμού Ε. Παπαζώη, μιλώντας στην Επιτροπή ισχυρίστηκε ότι με την Ολυμπιάδα η Αθήνα θα γίνει ένα μητροπολιτικό κέντρο και ότι οι αγώνες θα είναι η αφορμή για να γίνει η πόλη ελκυστική.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ