Τετάρτη 9 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Φάγαμε διοξίνες με ευθύνη της κυβέρνησης
  • Ο υπουργός Γεωργίας, χτες, επιχείρησε, από τη μία, να αποπροσανατολίσει τους Ελληνες καταναλωτές και, από την άλλη, ομολόγησε ότι όλοι έχουν φάει τρόφιμα μολυσμένα με διοξίνες!
  • Ο ΕΟΦ απαγόρευσε τη διακίνηση τροφών προέλευσης Βελγίου

Να ρίξει "διοξίνες" στα μάτια των καταναλωτών, επιχειρεί με κάθε μέσο η κυβέρνηση, μήπως και δε δουν το τι τους έχουν ταϊσει μέχρι τώρα τα πολυεθνικά συμφέροντα και η "κοινή" αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το σίγουρο είναι ότι με ευθύνη της κυβέρνησης οι Ελληνες καταναλωτές έφαγαν φέτος άγνωστες ποσότητες ζωοκομικών προϊόντων και παραγώγων τους, προέλευσης Βελγίου, μολυσμένων με διοξίνες και έφτασαν σε σημείο να μην ξέρουν πλέον τι να αγοράσουν και τι να εμπιστευτούν. Κι ο υπουργός Γεωργίας, σε συνέντευξη Τύπου χτες, έκανε για άλλη μια φορά λόγο για έγκαιρους, αποτελεσματικούς και επαρκείς ...ελέγχους και, προφανώς για λόγους προεκλογικού καθησυχασμού, είπε πως η ελληνική αγορά θα ξεκαθαρίσει ...μέσα στις επόμενες δύο μέρες. Ο ίδιος ομολόγησε με τα "χίλια ζόρια" ότι όλοι έχουν φάει διοξίνες. Κι αυτό το είπε με τρόπο τέτοιο σα να πρόκειται για κάτι το απόλυτα φυσιολογικό (!). Παράλληλα, κάλεσε τους καταναλωτές να αγοράζουν τα ελληνικά προϊόντα. Ομως, για παράδειγμα, δεν απάντησε στο ερώτημα τι θα ταϊσουν οι γονείς τα παιδιά τους, αφού οι παιδικές τροφές και τα παιδικά γάλατα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, εισάγονται από τις βόρειες χώρες της ΕΕ και δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι είναι υπεράνω διοξινών. Κι αφού ο υπουργός Γεωργίας με προκλητικό τρόπο επιχείρησε να παρουσιάσει ότι όλα είναι υπό έλεγχο και πως οι καταναλωτές δεν κινδυνεύουν, τέθηκε από το "Ρ" η παρακάτω ερώτηση: "Μας λέτε για ελέγχους και άλλα διάφορα, αλλά το κρίσιμο ερώτημα που αποφεύγετε να απαντήσετε είναι: Οι Ελληνες καταναλωτές έφαγαν προϊόντα μολυσμένα με διοξίνες, ναι ή όχι;". Και η απάντηση του Γ. Ανωμερίτη ήταν επί λέξει: "Αυτό δεν το ξέρουμε αυτή τη στιγμή, αν έχουν φάει ή όχι. Εγώ υποθέτω ότι έχουν φάει όλοι".

Και το αμέσως επόμενο ερώτημα του "Ρ" ήταν: "Κι αν αποδειχτεί ότι τελικά φάγαμε μολυσμένα με διοξίνες προϊόντα, θα αναλάβει η κυβέρνηση την ευθύνη;". Εδώ ο υπουργός Γεωργίας επιχείρησε ανεπιτυχώς να αποκρύψει τις τεράστιες και εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, που στο όνομα της "κοινής" αγοράς της ΕΕ επέτρεψε να μπουν ανεξέλεγκτα στη χώρα μας μολυσμένα προϊόντα και ταυτόχρονα πάσχισε να βγάλει "λάδι" κάποιες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις που κάνουν αθρόες εισαγωγές από το Βέλγιο, λέγοντας: "Την ευθύνη την έχει το Βέλγιο και στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας θα πρέπει να απαντήσει σε σκληρά ερωτήματα. Οχι ότι φταίει γενικά το Βέλγιο, αλλά οι υπεύθυνοι παράγοντες της χώρας αυτής, που δεν ενημέρωσαν έγκαιρα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δε νομίζω ότι υπάρχει άλλη ευθύνη να αναζητήσει κανείς". Και συνέχισε: "Γιατί, κοιτάξτε, αυτό το θέμα δεν είναι της κυβέρνησης. Αυτή η ευθύνη πρέπει να μεταφερθεί στις επιχειρήσεις του Βελγίου. Και τι φταίει η ελληνική επιχείρηση Χ που αγόρασε από τις καλύτερες επιχειρήσεις του Βελγίου, όταν ανακάλυψε ότι πούλησε στο ελληνικό κοινό αυτά τα προϊόντα, που δε γνώριζε ότι είναι μολυσμένα; Επομένως, δεν υπάρχει θέμα (!)".

Ο ΕΟΦ

Οπως ανακοινώθηκε χτες, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων απαγόρευσε τη διακίνηση τροφίμων παραγωγής Βελγίου και συγκεκριμένα: Γάλατα και παρασκευάσματα 1ης και 2ης βρεφικής ηλικίας. Μεταποιημένες τροφές με βάση τα δημητριακά και παιδικές τροφές για βρέφη και μικρά παιδιά. Διαιτητικά τρόφιμα που προορίζονται για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς.

Ο ΕΟΦ αναφέρει ότι η απαγόρευση των παραπάνω αποτελεί προληπτικό μέτρο, επειδή δεν πιστοποιείται η ασφάλεια των προϊόντων αυτών, σχετικά με την περιεκτικότητά τους σε διοξίνη και εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στον έλεγχο της προέλευσης των προϊόντων, καθώς η αναγραφή στη συσκευασία είναι υποχρεωτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ