Τετάρτη 9 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αποσύρουν ύποπτα προϊόντα

Στη διακριτική ευχέρεια των επιχειρηματιών, βιομηχάνων, εισαγωγέων και ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ, εξακολουθεί να αφήνει η κυβέρνηση την απόσυρση από την αγορά μιας σειράς προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, που θεωρούνται ύποπτα για υψηλή περιεκτικότητα διοξινών, παρέχοντας, ταυτόχρονα, την κάλυψή της στις επιχειρήσεις με το να μη δίνει στη δημοσιότητα λίστα με τα συγκεκριμένα προϊόντα και εταιρίες. Την ίδια στιγμή, οι εταιρίες έχουν αρχίσει στην πλειοψηφία τους σιωπηρά να αποσύρουν μια σειρά από "ύποπτα" προϊόντα. Μεταξύ αυτών, είναι τα γάλατα μακράς διαρκείας (long life). Επίσης, αποσύρονται παγωτά της εταιρίας ΦΑΓΕ, που, σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας, κατά την παρασκευή τους, χρησιμοποιούνται αυγουλίνες εισαγόμενες από το Βέλγιο. Στο μεταξύ, η γαλακτοβιομηχανία ΔΕΛΤΑ, με χτεσινή ανακοίνωσή της, έσπευσε να υποστηρίξει ότι τα προϊόντα που παράγει είναι απολύτως ασφαλή. Σύμφωνα με την εταιρία, το μόνο προϊόν της που παράγεται στο Βέλγιο είναι το "Actimel", αλλά, όπως υποστηρίζει, καμία από τις φάρμες που συνεργάζεται δεν έχει τεθεί υπό περιορισμό, ωστόσο η εταιρία το απέσυρε. Παρ' όλ' αυτά, πάντως, το προϊόν τουλάχιστον μέχρι προχτές βρισκόταν κανονικά στα ράφια των καταστημάτων. Την ίδια στιγμή, η εταιρία "Friesland" ανακοίνωσε ότι αποσύρει από την κυκλοφορία τη σαντιγί σε σπρέι που εισήχθη το Μάη, ενώ και η ΛΑΡΚΕ ΑΕ ότι αποσύρει κρέατα εισαγωγής.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες από ανεπίσημες πηγές, αφού δε γίνεται αλλιώς, ελλείψει επίσημης ενημέρωσης που αρνείται η κυβέρνηση για να μην... τις εκθέσει, ακούγεται ότι και αλλαντοβιομηχανίες, καθώς και η πολυεθνική "Jacobs" που εμπορεύεται προϊόντα καφέ, και σοκολατοποιίας αποσύρουν σταδιακά προϊόντα τους. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, και η "Nutricia" αποσύρει παιδικές τροφές.

Οπως έγινε γνωστό, από τα σούπερ μάρκετ αποσύρθηκαν τις τελευταίες μέρες τα εξής προϊόντα: Οι παιδικές τροφές της "Nestle", το παιδικό γάλα UMBIX, το ρόφημα "Calebut", το "Yoco Choco", η παιδική κρέμα "Nucini", το γάλα μακράς διάρκειας της ΦΑΓΕ, το σοκολατούχο ρόφημα "OPTION", το "Actimel" της ΔΕΛΤΑ, οι κοτόπιτες, το γαλακτομπούρεκο και άλλα προϊόντα της εταιρίας ΚΑΝΑΚΗ, το ζαμπόν Βελγίου, το παριζάκι από κοτόπουλα, η κρέμα γάλακτος light της ΦΑΓΕ, τα σοκολατάκια "ΛΕΩΝΙΔΑΣ", το μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας, καθώς και τα μπουτάκια και ολόκληρα κοτόπουλα Βελγίου.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξη που έδωσαν χτες οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, κατήγγειλαν ότι, τόσο το πρόβλημα που προέκυψε με τις διοξίνες, όσο και όλα τα προηγούμενα αντίστοιχα προβλήματα που απειλούσαν τη δημόσια υγεία, ξεκίνησαν για τη χώρα μας από τότε που εντάχθηκε στην ΕΟΚ. Επίσης, τόνισαν ότι τέτοια προβλήματα σχετίζονται άμεσα με την ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών, καθώς και με τις αθρόες και ανεξέλεγκτες εισαγωγές. Κατήγγειλαν, δε, την κυβέρνηση για την απουσία επαρκών ελεγκτικών μέσων και τόνισαν ότι τα ελληνικά κρεοπωλεία στηρίζουν και θα συνεχίσουν να στηρίζουν την ντόπια παραγωγή. Τέλος, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο αύξησης των τιμών στα ντόπια κρέατα, εξαιτίας της αύξησης της ζήτησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ