Τετάρτη 21 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
Τώρα θυμήθηκαν ότι... "ξέχασαν" τον κλιματισμό!

Και ξαφνικά, οι αρμόδιοι της "Αττικό Μετρό ΑΕ", ύστερα από καθυστέρηση 9 ολόκληρων χρόνων, "ανακάλυψαν" ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για εγκατάσταση κλιματισμού στους συρμούς του μετρό της Αθήνας που κατασκευάζεται! Μάλιστα, προτείνουν να τοποθετηθούν, έστω και τώρα κλιματιστικά μηχανήματα, παρέμβαση που υπολογίζεται ότι θα κοστίσει πρόσθετα κονδύλια τουλάχιστον 10 δισ. δρχ.

Αιτιολογώντας την πρότασή τους αυτή οι αρμόδιοι της "Αττικό Μετρό" υποστηρίζουν ότι οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται μέσα στις σήραγγες του μετρό, αλλά και στους σταθμούς του, είναι ανώτερες κατά 3 έως 5 βαθμούς Κελσίου από αυτές που σημειώνονται στο εξωτερικό περιβάλλον. Από στοιχεία επίσης που παραθέτουν από τη διεθνή εμπειρία - από άλλα δηλαδή μετρό του κόσμου - βγάζουν το συμπέρασμα ότι κλιματισμός χρειάζεται να λειτουργεί τόσο στους συρμούς, όσο και στις αποβάθρες των σταθμών και τα εκδοτήρια των εισιτηρίων.

Το ερώτημα, όμως, είναι: Γιατί όλα αυτά εξετάζονται τώρα και δεν υπήρχαν στην αρχική μελέτη του έργου, ώστε να περιληφθεί πρόβλεψη τοποθέτησής τους από τη σύμβαση; Μήπως, για να δοθεί κάποιο "πανωπροίκι" και στους εργολάβους που ασχολούνται με τα ηλεκτρομηχανολογικά στοιχεία του έργου;

Πάντως, ακόμη και κορυφαία στελέχη αντιδρούν στην πρόταση αυτή, καθώς δεν κρίνουν απαραίτητη την τοποθέτηση ειδικών μηχανημάτων, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ικανός φυσικός κλιματισμός, ενώ παράλληλα βρίσκουν το πρόσθετο κόστος μιας τέτοιας παρέμβασης απαγορευτικό. Ποια άποψη τελικά θα επικρατήσει θα το δούμε στο άμεσο μέλλον. Γεγονός, ωστόσο, είναι ότι το συνολικό κόστος του έργου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ιούνη, εκτοξεύτηκε μέχρι στιγμής στα 750 δισ. δρχ.!

  • Στο μεταξύ η "Αττικό Μετρό" προκηρύσσει το έργο της κατασκευής της σήραγγας της πρώτης επέκτασης τουαπό τα Σεπόλια στη Θηβών στο Περιστέρι, μήκους 2,8 χιλιομέτρων περίπου. Σύμφωνα με την προκήρυξη ως τρόπος κατασκευής της σήραγγας προβλέπεται αυτή με τη χρήση "μετροπόντικα" με κεφαλή "ανοιχτής ασπίδας", γεγονός που για πολλούς θεωρείται ότι "φωτογραφίζει" τους σημερινούς εργολάβους του έργου...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ