Τετάρτη 21 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Απ' τις βόμβες του ΝΑΤΟ στα χημικά της Αστυνομίας

Το κράτος του αστυνόμου χτύπησε χτες παντελώς αναίτια τη διαδήλωσή τους προς το Μέγαρο Μαξίμου

Σαν αυτονόητο δικαίωμα του κράτους του αστυνόμου, να χτυπά όποιον διαδηλώνει, επιχειρεί να κατοχυρώσει την αστυνομική βία η κυβέρνηση.

Χτες χτυπήθηκαν οι Ελληνες φοιτητές των πανεπιστημίων της Γιουγκοσλαβίας και οι γονείς τους, που τόλμησαν να ζητήσουν να δουν τον πρωθυπουργό και να του υποβάλουν τα δίκαια αιτήματά τους για μεταγραφή τους σε ελληνικά πανεπιστήμια.

Από νωρίς χτες το πρωί, είχαν συγκεντρωθεί στη συμβολή των οδών Βασ. Σοφίας και Ηρώδου Αττικού οι φοιτητές με τους γονείς τους και περίμεναν τους συναδέλφους τους από τη Θεσσαλονίκη, για να διαδηλώσουν μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου και να συναντήσουν τον πρωθυπουργό. Από την πρώτη στιγμή, φάνηκαν οι διαθέσεις των "οργάνων της τάξης" που φύλαγαν την Ηρώδου Αττικού, όταν χωρίς λόγο κι αφορμή συνέλαβαν έναν γονέα, επειδή καθόταν στη σκιά στο πεζοδρόμιο! Την ίδια ώρα, λίγα μέτρα πιο κάτω, στη Βασ. Σοφίας, στο ύψος της Βουλής, πολυάριθμη αστυνομική δύναμη εμπόδιζε τους φοιτητές από τη Θεσσαλονίκη να ενωθούν με τους συναδέλφους τους.

Ανεμίζοντας μαύρες σημαίες και σφυρίζοντας δυνατά, φοιτητές και γονείς ξεκίνησαν στις 10.30 περίπου από τη Βουλή, μια δυναμική και πρωτότυπη πορεία προς το υπουργείο Παιδείας. Το σύνθημα "Αρσένη θυμήσου την υπόσχεσή σου" αντήχησε στη Μητροπόλεως, όμως κανένας υπεύθυνος του υπουργείου δεν έδειξε να θυμάται και στο αίτημα των συγκεντρωμένων να μεταβεί επιτροπή τους στο υπουργείο απάντησαν, ωμά, αρνητικά.

Η πορεία επέστρεψε προς τη Βασ. Σοφίας και οι φοιτητές ήταν αποφασισμένοι να προχωρήσουν μέχρι το Μαξίμου, όμως "σκόνταψαν" πάνω στα γκλομπ και τα χημικά των επίσης αποφασισμένων, ύστερα από τις εντολές της κυβέρνησης, αστυνομικών. Κοντά στους φοιτητές, βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του Κόμματος Μπάμπης Αγγουράκης, που, καταγγέλλοντας "τη βάρβαρη και απροκάλυπτη επέμβαση των ΜΑΤ που χωρίς κανένα λόγο ρίξανε δακρυγόνα και χτύπησαν τους φοιτητές, οι οποίοι είχαν ένα δίκαιο αίτημα: να επισκεφθούν το πρωθυπουργικό μέγαρο και να υποβάλουν τα δίκαια αιτήματά τους", τόνισε ότι το ΚΚΕ στηρίζει το απόλυτα δίκαιο αίτημά τους για μεταγραφή σε ελληνικά πανεπιστήμια και βρίσκεται δίπλα στον αγώνα τους. Η υποδοχή και η απάντηση των φοιτητών στον βουλευτή του ΚΚΕ ήταν άμεση και θερμότατη: Τον καταχειροκρότησαν και πολλοί παραδέχονταν ότι το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα, που από την αρχή πήρε ξεκάθαρη θέση και υπέρ των αιτημάτων τους.

Οι φοιτητές και οι γονείς τους αντιδρούν στην απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει ρυθμίσεις μόνο για τους Ελληνες φοιτητές στην Πρίστινα. Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης, όπως υποκριτικά το διατύπωσε ο υπουργός Τύπου, ήταν ότι "σε μια εποχή που θέλουμε να ενισχύσουμε την προσπάθεια ανασυγκρότησης της Γιουγκοσλαβίας, δεν είναι δυνατόν να οδηγούμε κάποιους να εγκαταλείπουν τη Γιουγκοσλαβία"!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ