Κυριακή 1 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ

Το μεγάλο "στοίχημα"

- Πόση δυσκολία δημιουργεί στην ανάπτυξη του κινήματος ή στη διείσδυση του ΚΚ, η πολύ χαλαρή ή ακόμα και ανύπαρκτη κοινωνική συνείδηση στον Καναδά;

- Η αλήθεια είναι ότι η κοινωνική ή ακόμα περισσότερο ταξική συνείδηση είναι μια μεγάλη πρόκληση για το Κόμμα μας. Καταρχήν θα πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχουν σοβαρές διαφοροποιήσεις σε πολλές περιοχές της χώρας. Στα αστικά κέντρα και στις περιοχές, όπου υπάρχουν μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, ο βαθμός ανάπτυξης κοινωνικής ή ακόμα και ταξικής συνείδησης είναι υψηλός. Αντίθετα, στις ημι-αστικές ή αγροτικές περιοχές είναι σχεδόν ανύπαρκτος. Αυτό μπορεί, ως ένα βαθμό, να είναι κατανοητό στους Ελληνες αλλά στην περίπτωση του Καναδά παίζουν σημαντικό ρόλο και άλλες παράμετροι όπως οι πολιτισμικές, ιστορικές διαφορές, κλπ. Το ουσιαστικότερο, όσον αφορά στην ανάπτυξη κοινωνικής συνείδησης, ήταν και παραμένει η πορεία ανάπτυξης του καπιταλισμού στη χώρα μας για ολόκληρες δεκαετίες, που δημιούργησε μια μεγάλη μερίδα μεσοαστών, με υψηλά εισοδήματα και έντονα τα στοιχεία του ατομικισμού. Επίσης, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι υπήρξε ένα είδος Σχεδίου Μάρσαλ τη μεταπολεμική περίοδο και για τον Καναδά, για να αποτραπεί η πιθανή εκ νέου ανάπτυξη ενός ισχυρού επαναστατικού και κομμουνιστικού κινήματος, σε συνδυασμό και με την εισαγωγή του μακαρθισμού, που επηρέασε έντονα και βαθιά και τον Καναδά.

Η εργατική τάξη υποχώρησε και μια επίπεδη και απρόσωπη μεσοαστική τάξη αναδύθηκε και κυριάρχησε. Αν και οι συνθήκες εν πολλοίς έχουν διαφοροποιηθεί, αφού οι εργαζόμενοι βρίσκονται ολοένα και πιο συχνά σε δεινή θέση, πολύ μεγάλο τμήμα τους δε νιώθει "άνετα" να σκεφτεί τον εαυτό του ως τμήμα της εργατικής τάξης... Και οι μεγάλες βιομηχανίες και επιχειρήσεις παίζουν σκόπιμα με αυτό το διαστρεβλωμένο συναίσθημα, δίνοντας "τίτλο" στους εργαζομένους... χαρακτηρίζοντάς τους "συνεργάτες" ή και σε ακραίες περιπτώσεις "μετόχους"!

Είναι τεράστιο πρόβλημα, που πρέπει να λύσουμε και να αποκαλύψουμε τη σκληρή - πλέον - πραγματικότητα στους εργαζόμενους, ώστε να τους βοηθήσουμε να συνειδητοποιήσουν τι ακριβώς συμβαίνει και να παλέψουν, για να το αλλάξουν. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα που έχουμε βάλει με τον εαυτό μας. Οσο πιο δυνατό είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα τόσο μεγαλύτερη ικανότητα διείσδυσης έχει, ώστε να μπορέσει να συνειδητοποιήσει, να κάνει τους εργαζόμενους να κατανοήσουν τη μαρξιστική και λενινιστική θεωρία και φυσικά να μπορέσουν να τη συνδέσουν με την πάλη και τον αγώνα, τον πολιτικό, ταξικό αγώνα. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε τον τελευταίο καιρό είναι θετικά και είμαστε αισιόδοξοι. Είναι μια δύσκολη περίοδος ανασύνταξης και πάλης του Κόμματος σε ένα αρνητικό, για το παγκόσμιο κίνημα, συσχετισμό δυνάμεων. Εμείς λέμε ένα ρητό: Παλεύουμε, παλεύουμε, παλεύουμε, παλεύουμε, χάνουμε χάνουμε χάνουμε μέχρι να κερδίσουμε.!

Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΤΑ ΣΕΒΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΣΕΒ (2007-05-25 00:00:00.0)
«ΜΕΣΑΙΟΙ» ΤΟ 90% ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ; (2007-05-11 00:00:00.0)
Η σχέση μεταξύ αναβολικών και ναρκωτικών ουσιών (2004-09-19 00:00:00.0)
"Επενδύσεις" και παιxνίδια (1998-05-03 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1998-04-29 00:00:00.0)
Απαξιώνεται δουλιά δεκάδων χρόνων (1996-08-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ