Κυριακή 29 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΔΙΕΘΝΗ
Πρόσωπο

Μπουλέντ Ετσεβίτ

"Φταίνε οι τοπικές αρχές", δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός την Παρασκευή στο βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC, "για τη διόγκωση του αριθμού των νεκρών... δεν έκαναν τη δουλιά τους με την προσήκουσα σοβαρότητα". Μια ημέρα πριν, είχε πει ότι η "υπερβολή" στην καταμέτρηση των νεκρών οφειλόταν στον δήμαρχο του Ιζμίτ, ο οποίος εμφάνισε περισσότερους για να "λάβει η περιοχή του αυξημένη ποσότητα βοήθειας". Ο ίδιος ο δήμαρχος εμφανίστηκε κάπως απορημένος. "Εγώ νόμιζα ότι η βοήθεια εξαρτάται από τους αριθμούς των τραυματιών και την έκταση των καταστροφών", είπε στο "Aσοσιέιτεντ Πρες". Ουδείς ενοχλήθηκε.

Εν μέσω λεκτικών διαξιφισμών, πολιτικών παιγνιδιών και άλλων τινών, η τραγωδία από το σεισμό της προπερασμένης Τρίτης συνεχίζει να ξεδιπλώνεται. Οι μπουλντόζες απομακρύνουν "μπάζα", κορμιά, συντρίμμια χαμένων ζωών στο σωρό. Γίνονται ωραίες δηλώσεις για τη "δικαιοσύνη" που θ' "αποδοθεί" με διώξεις εργολάβων. Η Δύση υπόσχεται "βοήθεια" - έναντι κάποιων ανταλλαγμάτων, βέβαια, αλλά ο "ανθρωπισμός" μετράει.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κοιμούνται πολλές φορές στο χώμα, υπό βροχή, με πτώματα γύρω τους, δίχως τα "βασικά" για την επιβίωσή τους, πόσο μάλλον τα "αγαθά του πολιτισμού". Ο Πρόεδρος Ντεμιρέλ επικαλείται τον Αλλάχ. Ο πρωθυπουργός Ετσεβίτ είναι πιο ρεαλιστής, πάντα ήταν. Από τότε που κάποιοι τον ονομάτιζαν "σοσιαλδημοκράτη". Πρότεινε φόρους: 5% για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, 25% για κινητά τηλέφωνα, απροσδιόριστους για καύσιμα, ποτά, τσιγάρα, άλλα αγαθά. Για τις καταστροφές από το σεισμό κάποιος πρέπει να πληρώσει. Και ο προσφορότερος τρόπος συλλογής κονδυλίων είναι η φορολόγηση των πολιτών. Δηλαδή των πληγέντων...

Μπ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ