Κυριακή 29 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
Αυτοί που πληρώνουν

Η επιτροπή φορολογικών ζητημάτων της Βουλής εισηγήθηκε νέους φόρους, αργά το βράδυ της Τετάρτης. Εντός των ημερών το Κοινοβούλιο αναμένεται να τους επικυρώσει. Η εφημερίδα "Ραντικάλ" βγήκε την Πέμπτη με πρωτοσέλιδο "Δεν εμπιστευόμαστε το κράτος". Υπάρχει πολύ σοβαρή πιθανότητα, έγραψε, τα χρήματα να καταλήξουν σε εκείνους που έκαναν ό,τι μπορούσαν από την πλευρά τους για να συμβεί η καταστροφή: Στους εργολάβους, που έχουν διαθρέψει σχέσεις εξάρτησης με τα πολιτικά κόμματα. Πέντε εργολάβοι συνελήφθησαν την περασμένη βδομάδα, αλλά ήταν μάλλον "μικρά ψάρια".

Η "Χουριέτ" δημοσίευσε ρεπορτάζ για ανθρώπους που επιστρέφουν τα κινητά τους τηλέφωνα στα δύο δίκτυα, λόγω της αύξησης του φόρου κατά 25%, που θα αυξήσει κατακόρυφα το κόστος. Στα τσιγάρα και το αλκοόλ ο φόρος από 15% θα πάει στο 23%. Ο Ορχάν, που πουλάει χαλιά στην Κωνσταντινούπολη, προετοιμάζεται. Στο φορτηγό του έχει φτιάξει ακόμη και μια μικρή κουζίνα, για να φτιάχνει καφέ: Η παράδοση θέλει να προσφέρεται καφές στους μεγαλεμπόρους.

Ο Ζαφέρ, υπάλληλος της Γιάσαρμπανκ, δεν ασχολείται με ό,τι συμβαίνει στο Κοινοβούλιο. Εστησε τον φορητό του υπολογιστή στο αυτοκίνητό του και κάνει συναλλαγές. Τράβηξε καλώδια και κάρτες δικτύου από το παράθυρο του κτιρίου της τράπεζας και συνδέθηκε στον κεντρικό υπολογιστή, που βρίσκεται μέσα στο κτίριό της, σε ένα δρόμο της Κωνσταντινούπολης. Το κτίριο μοιάζει εντάξει, έχει ακόμα και ρεύμα. Αλλά δεν έχει επιθεωρηθεί από τους αρμόδιους, οπότε δε λειτουργεί. Διόλου περίεργο - κατά εκτιμήσεις, οι κρατικές υπηρεσίες δεν είχαν ελέγξει ούτε καν το 3% των κτιρίων που κατέρρευσαν την περασμένη βδομάδα.

Το κόμμα της Αρετής ζητεί να γίνει δικαστική έρευνα για την "Ερυθρά Ημισέληνο", που ξόδεψε τεράστια ποσά για καινούρια γραφεία, αλλά δεν είχε σκηνές για να στείλει στους πληγέντες. Και από όσες έστειλε, πολλές "δεν ήταν καν αδιάβροχες", όπως είπε ο βουλευτής Αμπντουλάχ Γκιούλ. Η "Ερυθρά Ημισέληνος" αρνήθηκε τις κατηγορίες. Τα παιδιά που κοιμούνται υπό βροχή στο χώμα, τυλιγμένα σε κουβέρτες που είναι πολλές φορές η μόνη τους προστασία, δεν καταλαβαίνουν τι ακριβώς σημαίνουν όλα αυτά. Ενας γιατρός στο Ανταπαζαρί είπε - ανώνυμα - ότι ειδικά τα παιδιά κρυολογούν κατά δεκάδες και η ιατρική φροντίδα είναι από ανεπαρκής έως ανύπαρκτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ