Κυριακή 5 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
"Σχολή των Δολοφόνων"

Την περικοπή της χρηματοδότησης κατά 2 εκατομμύρια δολάρια, της "Σχολής της Αμερικής" ή αλλιώς, της "Σχολής των Δολοφόνων" αποφάσισε η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στις 30/7/99 με 230 ψήφους υπέρ και 197 κατά, κατά τη διάρκεια της συζήτησης τροποποίησης νομοσχεδίου για τη βοήθεια προς το εξωτερικό. Απόφαση φυσικά που δε σημαίνει ότι κλείνει επιτέλους η λειτουργία της συγκεκριμένης σχολής, αλλά διαφαίνεται μια ελπίδα ότι οι μέρες της είναι μετρημένες. Πιο συγκεκριμένα, η Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθέτησε την τροποποίηση να περικόψει τη χρηματοδότηση της στρατολόγησης και μεταφοράς ξένων αξιωματικών στη στρατιωτική "Σχολή της Αμερικής" που βρίσκεται στο Φορτ Μπένινγκ στην πολιτεία Τζόρτζια των ΗΠΑ.

Η Σχολή αυτή ως σκοπό έχει την εκπαίδευση Λατινοαμερικανών στρατιωτών για μάχες και αντεπαναστατικές ενέργειες, βασανιστήρια και εκφοβισμούς, εξαγορά συνειδήσεων, εξαφανίσεις... Κατά καιρούς, η συγκεκριμένη σχολή έχει αναφερθεί ως "Σχολή των Δικτατόρων", "Νηπιαγωγείο των Ομάδων Θανάτων" και πολλά άλλα. Σήμερα, στη "Σχολή των Δολοφόνων" προσέρχεται η "αφρόκρεμα" των στρατιωτών της Λατινικής Αμερικής. Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, η σχολή εκπαιδεύει 700 - 2.000 στρατιώτες, ενώ από το 1946 που λειτουργεί, υπολογίζεται πως έχει εκπαιδευτεί τουλάχιστον 60.000 στρατιωτικό προσωπικό.

Η συγκεκριμένη ψηφοφορία της Βουλής των Αντιπροσώπων μπορεί να θεωρηθεί ένα ισχυρό χτύπημα σε ένα θεσμό που για περισσότερα από 50 χρόνια συνεχίζει να εκπαιδεύει μερικούς από τους πιο αιματηρούς και βίαιους δολοφόνους σ' όλη τη Λατινική Αμερική. Οι απόφοιτοι της "Σχολής των Δολοφόνων" ευθύνονται για μερικές από τις χειρότερες καταπατήσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην περιοχή. Τουλάχιστον 10 από τους μαθητές της σχολής έφτασαν να γίνουν πρόεδροι στις χώρες τους - δηλαδή δικτάτορες, αφού κανείς δε χρειάστηκε να τους ψηφίσει - και τουλάχιστον 170 ανέλαβαν είτε την ηγεσία είτε υψηλά αξιώματα στο στρατό της χώρας τους, φυσικά στις πιο μαύρες περιόδους της Λατινικής Αμερικής.

Το θέμα όμως αυτό θα παραμείνει "ανοιχτό" ακόμα, μιας και η Γερουσία των ΗΠΑ έχει ήδη ψηφίσει τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Σχολής. Ετσι, το επόμενο διάστημα αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της χρηματοδότησης και στην Επιτροπή της Γερουσίας όπου και θα αναμένουμε την απόφαση...

Παρ' όλα αυτά όμως, η ψηφοφορία της Βουλής είναι φόρος τιμής της θαρραλέας και επίμονης μαζικής εκστρατείας που έχει διεξαχθεί για πάνω από 10 χρόνια, η οποία έχει πάρει κατά καιρούς τη μορφή εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων τόσο έξω από τη Σχολή όσο και στην Ουάσιγκτον.

Πέρσι το Νοέμβρη, ύστερα από μια παρόμοια συζήτηση για την τροπολογία, 7.000 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από τις πύλες του Μπένινγκ για να διαμαρτυρηθούν για τη λειτουργία της Σχολής. Εξι μήνες αργότερα 10.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Ουάσιγκτον. Σε πολλές απ' αυτές τις περιπτώσεις η αστυνομία έχει συλλάβει αρκετούς διαδηλωτές, από τους οποίους δεν ήταν λίγοι αυτοί που έλαβαν και ποινή φυλάκισης 6 μηνών και πρόστιμα μέχρι και 3.000 δολάρια.

Παράλληλα, τον περασμένο χρόνο συγκροτήθηκε μια εργατική επιτροπή για το κλείσιμο της Σχολής στα βορειοδυτικά, στην οποία έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους 40 τοπικά σωματεία του AFL - CIO.

Πάντως, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα της συζήτησης της Επιτροπής Γερουσίας έχει ήδη προγραμματιστεί μια νέα συγκέντρωση στο Μπένινγκ στις 19-21 Νοέμβρη, όπου, για άλλη μια φορά, οι διαδηλωτές θα προσπαθήσουν να μπουν στον χώρο και θα ρισκάρουν το ενδεχόμενο να συλληφθούν ή ακόμα και να φυλακιστούν.

Κ. Χ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ