Κυριακή 5 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
ΟΧΙ στις "ανθρωπιστικές" αποστολές άχρηστων φαρμάκων!

ΓΕΝΕΥΗ.-

Πόσο ανθρωπιστικές είναι οι προσφορές δωρητών και χορηγών σε φάρμακα και άλλο ιατρικό υλικό όταν συμμετέχουν σε διεθνείς αποστολές για τη βοήθεια δεινοπαθούντων σε Κοσσυφοπέδιο, Τουρκία, Ρουάντα, Ονδούρα; Μάλλον καθόλου, όταν τα φάρμακα είναι είτε ληγμένα, είτε αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, είτε παντελώς άγνωστα για τους γιατρούς που συμμετέχουν σε ανθρωπιστικές αποστολές... Αυτές οι παρατηρήσεις δε γίνονται από ΜΜΕ αλλά από αξιωματούχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σε μία προσπάθεια να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου σε δωρητές "άχρηστων και εν πολλοίς επικίνδυνων φαρμάκων". Το μήνυμα του ΠΟΥ, ο οποίος χτες εξέδωσε νέες οδηγίες προς τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών του, είναι απλό: Δε χρειάζεται να στέλνετε τα άχρηστα φάρμακα σε ανθρωπιστικές αποστολές. Κάνουν περισσότερο κακό από καλό...

"Οσο σύντομα μεταδοθεί μία νέα καταστροφή στις τηλεοπτικές οθόνες του κόσμου, πολλά φάρμακα - με τις καλύτερες των προθέσεων - στέλνονται στις περιοχές κρίσης. Ωστόσο, πολλά απ' αυτά δεν τηρούν τις προδιαγραφές. Αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις πιο κρίσιμες ανάγκες της υγείας του ανθρώπου, είναι δύσκολα στη διάθεση, όταν δεν είναι ληγμένα ή "άγνωστα"", σημείωνε σε χτεσινές δηλώσεις του ο δρ. Τζόναθαν Κουίκ, διευθυντής του ιατροφαρμακευτικού τμήματος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

Ο ίδιος σημείωσε πως η ΠΟΥ έλαβε πλήθος παραπόνων από οργανώσεις αρωγής, όπως ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, εν σχέσει "με ακατάλληλα φορτία φαρμάκων στην Τουρκία λόγω των καταστροφών που προκάλεσε ο εφιαλτικός σεισμός τον περασμένο μήνα". Επιπλέον, κατέγραψε τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε σε 180 αποστολές φαρμάκων διά θαλάσσης στο αλβανικό υπουργείο Υγείας, κατά τη διάρκεια της επέμβασης του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία: Τα μισά από τα φάρμακα δεν είχαν άλλη ένδειξη προέλευσης παρά μόνον τα ονόματα των δωρητριώνχωρών, πολλά ήταν άγνωστα στους τοπικούς γιατρούς, σε ποσοστό 41% (!) η διάρκεια χρήσης των φαρμάκων ήταν λιγότερη από χρόνο, σε πολλές περιπτώσεις δεν αναφερόταν καν, ενώ το 18% των περιπτώσεων ήταν δωρεές που περιείχαν μικρά δείγματα τα οποία δίνονται δωρεάν από φαρμακοβιομηχανίες ή φάρμακα που είχαν επιστρέψει ιδιώτες στα φαρμακεία!

Παρόμοια προβλήματα εντοπίστηκαν σε αποστολές ιατροφαρμακευτικού υλικού σε Ρουάντα, Σομαλία, Ονδούρα. Στη Βοσνία, το 50% - 60% των φαρμάκων που έστειλαν διάφορες δωρήτριες χώρες ήταν ακατάλληλο προς χρήση.

Πέρα από τις εύλογες συνέπειες και κινδύνους που ελλοχεύει η χρήση τέτοιων άχρηστων φαρμάκων, η ΠΟΥ δηλώνει πως είναι υψηλό το κόστος επιστροφών ή καταστροφής τους... Ως παράδειγμα ο δρ. Κουίκ ανέφερε την επιστροφή περίπου 1.000 τόνων ακατάλληλων φαρμάκων που στάλθηκαν στην Κροατία: Μόνον τα ναύλα ανέρχονται στα δύο με τέσσερα εκατομμύρια δολάρια...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ