Κυριακή 5 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
Προκλήσεις ειρήνης

Τελικά, η επιβολή της ειρήνης του νεκροταφείου στο Κοσσυφοπέδιο έγινε ένας κανόνας ζωής χειρότερος και από αυτόν της Βοσνίας. Χρησιμοποιείται ως παράτυπος στρατός, ένας εσμός ανεξέλεγκτων ληστοσυμμοριών με κεντρικό κορμό τον "Ουτσεκά". Στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας λειτουργούν οργανωμένες συμμορίες Αλβανών εγκληματιών, έτοιμες να πράξουν το χειρότερο. Οι λεηλασίες, βιασμοί κι εκτελέσεις του εναπομείναντος σερβικού πληθυσμού είναι καθημερινό φαινόμενο. Ενας στρατός στηριγμένος στο εμπόριο όπλων, ναρκωτικών και πορνείας είναι πραγματικότητα. Το φαινόμενο ένοπλων συμμοριών τύπου Λατινικής Αμερικής, που οργανώνει και καθοδηγεί η CIA των ΗΠΑ, λειτουργεί και στα Βαλκάνια με τους ίδιους όρους. Τουλάχιστον, όμως, αποκαλύφθηκε ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και η ιστορία εκδικείται.

Η γενιά που γεννήθηκε στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής και μεγάλωσε με την προπαγάνδα για τον μπαμπούλα των συμμοριτών που ήταν οι κομμουνιστές, βλέποντας τώρα τα γεγονότα στο Κοσσυφοπέδιο, αντιλαμβάνεται ποιοι είναι στην πραγματικότητα οι συμμορίτες και ποιοι είναι εκείνοι που τους οργανώνουν, τους εξοπλίζουν και τους ελέγχουν. Η σύγχρονη κατάντια είναι ότι το ΝΑΤΟ, η υπαρκτή Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ΗΠΑ μετέτρεψαν τις αλητοσυμμορίες του "Ουτσεκά" σε πολιτικό ρυθμιστικό παράγοντα της περιοχής. Μπροστά σε αυτή τη συνεχιζόμενη κρίση και στις πιο επικίνδυνες πιθανές εκτροπές της, το μαχόμενο κίνημα ειρήνης αποκτά έναν επιπλέον ξεχωριστό ρόλο μαζί με αυτόν στα Ελληνοτουρκικά. Εάν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το ζήτημα είναι η δημιουργία κι ανάπτυξη της λαϊκής επικοινωνίας Τούρκων και Ελλήνων, σε αντίθεση με αυτή της ολιγαρχικής επικοινωνίας της εξουσίας των δυο χωρών, στη βαλκανική κρίση το ζήτημα είναι πιο σύνθετο.

FYROM (πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας). Για πρώτη φορά μετά τη διάλυση του σοβιετικού πόλου ισχύος, στη FYROM αναπτύσσεται ανοιχτά και κατά μέτωπο ένα κοινωνικό κίνημα κατά του ΝΑΤΟ. Ο κόσμος συνειδητοποιεί ανοιχτά ότι η ΝΑΤΟική παρουσία απειλεί την ελευθερία του. ΝΕΑ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ - ΣΕΡΒΙΑ. Οι ΗΠΑ ενισχύουν τη συνεχιζόμενη κινητοποίηση της δυτικόστροφης αντιπολίτευσης ,για να ανατρέψουν την κυβέρνηση και την πολιτική του Σλ. Μιλόσεβιτς. Η παρατεινόμενη κρίση σε Σερβία - FYROM δημιουργούν τις προϋποθέσεις μεγαλύτερης ανάπτυξης ενός αντιΝΑΤΟικού κινήματος ειρήνης με βαθιές κοινωνικές ρίζες.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ. Στη Βουλγαρία το λαϊκό κίνημα φαίνεται να μην έχει συνέλθει ακόμη. Ομως είναι μια χώρα με ισχυρή παράδοση του κινήματος ειρήνης στο παρελθόν. Στις συνεχιζόμενες συνθήκες της κοινωνικοοικονομικής κρίσης δεν αποκλείεται η αφύπνισή του. Στην περίπτωση αφύπνισης και ισχυρής ανάπτυξης ενός μαχόμενου κινήματος ειρήνης σε FYROM - Σερβία και Βουλγαρία, η δυτική συμμαχία των Ευρωατλαντιστών θα επιχειρήσει να υποδαυλίσει έναν εμφύλιο πόλεμο, χρησιμοποιώντας κυρίως το αλβανικό στοιχείο καθώς και το εξαρτώμενο από την Τουρκία. Αυτό πιθανόν να επιφέρει ανάφλεξη εθνικών συγκρούσεων, με αφάνταστες συνέπειες. Σε μια τέτοια εξέλιξη, η Ελλάδα δε θα μείνει απ' έξω. ΑΛΒΑΝΙΑ. Πρόκειται για ό,τι χειρότερο έχει να επιδείξει ένα κράτος από την άποψη της πολιτικής του ηγεσίας. Η αλβανική ηγεσία, κάτω από την αμερικανική ομπρέλα, γλείφει τις μπότες των στρατοκρατών του ΝΑΤΟ να αναλάβουν ανοιχτά κι εξ ολοκλήρου τη διοίκηση του αλβανικού κράτους. Ταυτόχρονα καλεί ψοφοδεώς την Ουγγαρία να ανασκαλέψει το ζήτημα της ουγγρικής μειονότητας στη Γιουγκοσλαβική Βοϊβοντίνα. Δηλαδή... έλυσε τα εσωτερικά της προβλήματα κι υποδεικνύει ακόμη και σε εκτός Βαλκανίων χώρες τι να κάνουν... Το αλβανικό ψοφόσκυλο πιστεύει ότι όσο πιο πιστά γλείφει τις μπότες του αφεντικού του, τόσο λιγότερες κλοτσιές θα φάει. Κούνια που τους κούναγε...

Το χειρότερο είναι ότι τόσο στην Αλβανία όσο και στο Κοσσυφοπέδιο εθίζονται οι αλβανικές μάζες στο πνεύμα της υποτέλειας. Αυτό δυσκολεύει, αλλά δεν ανατρέπει την ανάγκη δημιουργίας ειρηνιστικού αντιπολεμικού κινήματος μέσα στη φωλιά του εχθρού. Τα νέα επιπρόσθετα καθήκοντα του μαχόμενου ελληνικού κινήματος ειρήνης συνίστανται, όπως και στην Τουρκία, στο να δημιουργηθούν ισχυρές γέφυρες με κοινωνικές ομάδες αντιπολεμικού - αντιΝΑΤΟικού προσανατολισμού. Να αναπτυχθεί μια πολύπλευρη λαϊκή επικοινωνία, κόντρα στις αντιθέσεις και τα συμφέροντα των κρατικών ηγεσιών και έξω από τα γρανάζια της κυβερνητικής γραφειοκρατίας και των ατέρμονων ραδιοτηλεοπτικών συζητήσεων των από καθέδρας ειδημόνων. Η λύση θα δοθεί στον έμπρακτο κι άνευ όρων αγώνα. Το μαχόμενο ελληνικό κίνημα ειρήνης μπορεί.

Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το ΝΑΤΟ δε μειώνει το στρατό κατοχής (2012-06-22 00:00:00.0)
Ξαναζεσταίνουν τα σενάρια της «Μεγάλης Αλβανίας» (2010-11-03 00:00:00.0)
Σε απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων οδηγεί η αστική τάξη (2010-09-12 00:00:00.0)
Τάντιτς: «Καταστροφικός ένας νέος πόλεμος» (2007-09-17 00:00:00.0)
Κρίσιμες εκλογές στο Μαυροβούνιο (2001-04-22 00:00:00.0)
ΝΑΤΟικά σχέδια αλλά και ελπίδες... (2001-04-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ