Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΩΣΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ
Πετρελαιοκίνητες... σχέσεις

Στη Μόσχα η Ντόρα Μπακογιάννη συνέχισε την ελληνορωσική συζήτηση για συνεργασία στον ενεργειακό τομέα

Με έμφαση στην ελληνορωσική συνεργασία στον τομέα ενέργειας πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας χτες στη Μόσχα.

Οι υπουργοί στις δηλώσεις τους υποστήριξαν ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι εξαιρετικές σε όλους τους τομείς και στην οικονομική συνεργασία και κυρίως στον τομέα της ενέργειας. Η Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε ιδιαίτερα ένθερμο το διάλογο που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δυο κυβερνήσεων τον τελευταίο καιρό, υπογραμμίζοντας ότι επιβεβαίωση των εξαιρετικών σχέσεων αποτελεί η συχνότητα ανταλλαγής επισκέψεων και αναφέρθηκε στις πιο πρόσφατες επισκέψεις του προέδρου Βλ. Πούτιν και του πρωθυπουργού Μιχ. Φραντκόφ.

Για την άνοδο του επιπέδου των σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας μίλησε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι υπάρχει μια πραγματική συμπάθεια και φιλία που αναπτύσσονται συνεχώς περισσότερο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα από τα δύσκολα σημεία της συζήτησης των δύο υπουργών είχε να κάνει με τα «μερίδια» των ποσοστών στο υπό διαπραγμάτευση για να κατασκευαστεί έργο του πετρελαιαγωγού από το Μπουργκάς στην Αλεξανδρούπολη. Το νέο επεισόδιο αυτής της ατέρμονης προσπάθειας συνδέεται με τη ρωσική πρόθεση να μειώσει τα μερίδια Ελλάδας και Βουλγαρίας, προκειμένου να προσφερθούν ως «δώρο» σε αμερικανικών συμφερόντων πετρελαϊκούς γίγαντες.

Πέραν των θεμάτων ενέργειας οι δύο υπουργοί συζήτησαν γύρω από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, που περιλαμβάνει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, το Μεσανατολικό, το Ιράν και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Οπως δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στην ημερήσια ρωσική εφημερίδα «Κομερσάντ», απαντώντας στο ερώτημα εάν υπάρχει βάση στις κατηγορίες που εκτοξεύονται εναντίον της Ρωσίας από ευρωπαϊκές χώρες, για ενδεχόμενο άσκησης ενεργειακού εκβιασμού, η Ελληνίδα υπουργός είπε ότι λέξεις όπως «εκβιασμός» και «κατηγορία» δεν έχουν θέση στις σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας, οι οποίες χαρακτηρίζονται από κλίμα φιλίας και αμοιβαίας εκτίμησης. Η Ρωσία, προσέθεσε, είναι διεθνής παράγοντας, κλειδί και σύμμαχος της ΕΕ. Είναι επίσης βασικός παράγοντας σε γεωπολιτικά θέματα και θέματα ασφαλείας, όπως επίσης και βασικός προμηθευτής της ΕΕ σε ενεργειακούς πόρους.

Παρ' όλα αυτά η υπουργός Εξωτερικών, «θυμήθηκε» τις αμερικανικές θέσεις και έκανε λόγο για την ανάγκη για διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και αναζήτηση πιο φιλικών πηγών προς το περιβάλλον και εξέφρασε την ελπίδα για γρήγορη έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας - ΕΕ, που θα αντιμετωπίσουν και την ενεργειακή συνεργασία, με στόχο την υπογραφή μιας συνολικής συμφωνίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ