Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Συζήτηση για ζητήματα Δικαιοσύνης

Τα άρθρα που αφορούν τη θεσμοθέτηση του Συνταγματικού Δικαστηρίου απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, χθες την Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος. Οπως προέκυψε από τις τοποθετήσεις βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, υφίστανται περιθώρια, προκειμένου να υπάρξει δικομματική συναίνεση στο σύνολο των θεμάτων αυτών.

To KKE εξετάζει τις προτάσεις που κατατέθηκαν για την αναθεώρηση του Συντάγματος υπό το πρίσμα των πολιτικών σκοπιμοτήτων που υποκρύπτουν, όπως προέκυψε από την παρέμβαση του εισηγητή του, Αντώνη Σκυλλάκου. Για το θέμα του Συνταγματικού Δικαστηρίου, τόνισε ότι θέση του ΚΚΕ είναι «να μην υπάρχει Συνταγματικό Δικαστήριο», μια και αυτό θα λειτουργήσει «σαν ένα φίλτρο, να μην περνάει τίποτα, ό,τι θέλει η κυβέρνηση και μάλιστα με αόριστη σύνθεση». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι επειδή εφαρμόζονται «άδικες πολιτικές θέλουμε ένα Συνταγματικό Δικαστήριο, για να μην υπάρχει οδός διαφυγής ούτε διά της δικαστικής οδού». Οπως είπε, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τους «ενοχλούν τα εργασιακά ζητήματα, τα επιδόματα, τα αναδρομικά, τα συνταξιοδοτικά ζητήματα, τα οποία πολλές φορές - και μπράβο τους - τα δικαστήρια τα επιλύουν προς την κατεύθυνση της ίσης μεταχείρισης των πολιτών».

Επίσης, ο εισηγητής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στο θέμα των μισθοδικείων, σχολιάζοντας ότι «πρέπει να βλέπουμε ποια είναι η κατάσταση σε σχέση με την εισοδηματική πολιτική συνολικά. Πού βρίσκεται το μεροκάματο το κατώτερο; Στα 600 ευρώ. Δικαιολογημένα, λοιπόν, αντιδρά ο άλλος, όταν θα δει υψηλότατους μισθούς στους δικαστές». Θύμισε ότι «εμείς ήμασταν αντίθετοι με το μισθοδικείο και παλαιότερα». Τονίζοντας ότι «πρέπει συνολικά να αλλάξει η συνολική πολιτική».

Τέλος, όσον αφορά την εκλογή των οργάνων της Δικαιοσύνης, ο Αντώνης Σκυλλάκος κατέθεσε την πάγια θέση του ΚΚΕ, προκειμένου να «επιλέγεται η ηγεσία της Δικαιοσύνης είτε από τους ίδιους τους δικαστές, είτε από ευρύ εκλεκτορικό σώμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ