Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Να σταματήσει το «κυνήγι μαγισσών»

Ανοιχτή επιστολή για τις διώξεις των κομμουνιστών στην Τσεχία

Ανοιχτή επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τσεχίας, Βάστλαβ Κλάους, έστειλε η Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη. Του ζητά να ασκήσει την επιρροή του, προκειμένου να σταματήσουν οι διώξεις εναντίον των κομμουνιστών στη χώρα του. Τονίζει χαρακτηριστικά ότι τούτο το σύγχρονο «κυνήγι μαγισσών» αποτελεί κραυγαλέα και βάναυση καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, που δεν είναι δυνατό να γίνει αποδεκτή από κανένα δημοκράτη.

Συγκεκριμένα στο κείμενο της επιστολής, η «Δημοκρατική Συσπείρωση» κατ' αρχάς καλωσορίζει τον Τσέχο Πρόεδρο σημειώνοντας ότι ο ελληνικός λαός διαπνέεται από φιλικά αισθήματα προς τον τσέχικο λαό, καθώς «σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας πρόσφερε απλόχερη φιλοξενία και βοήθεια στους κατατρεγμένους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας».

Παρακάτω υπενθυμίζει τόσο τους σκληρούς, ηρωικούς αγώνες του ελληνικού λαού για δημοκρατία, ελευθερία, ειρήνη και κοινωνική προκοπή. Οπως και την τεράστια συνεισφορά του τσεχοσλοβάκικου λαού στον αντιφασιστικό αγώνα, με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές. «Τα χιλιάδες θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και στη χώρα σας, σφράγισαν αυτή τη συνεισφορά. Αναμφισβήτητο διεθνές σύμβολο του αγώνα αυτού αποτελεί σίγουρα ο ηρωικός διακεκριμένος δημοσιογράφος και διανοητής κομμουνιστής πατριώτης Ιούλιος Φούτσιχ», αναφέρει το σχετικό απόσπασμα.

Και συνεχίζει: «Να γιατί κύριε Πρόεδρε, είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι, δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε μπροστά σ' αυτά που συμβαίνουν στη χώρα που προεδρεύετε, όπου προωθείται ένα πνεύμα μισαλλόδοξου ρεβανσισμού, με συγκεκριμένες απαράδεκτες πρακτικές. Τέτοιες πρακτικές είναι, μεταξύ άλλων:

  • Η απαγόρευση λειτουργίας της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τσεχίας (της νεολαιίστικης οργάνωσης ενός νόμιμου κόμματος με σημαντική επιρροή) στις 12/10/2006, και μάλιστα από κυβέρνηση που είχε παραιτηθεί μια μέρα πριν, με το αιτιολογικό, ότι στο πρόγραμμά της η Κομμουνιστική Νεολαία Τσεχίας τάσσεται υπέρ της κοινωνικής ιδιοκτησίας των βασικών μέσων παραγωγής (!),
  • Η διεξαγωγή δικών και γενικά διώξεων κατά των κομμουνιστών, ο νόμος περί "κάθαρσης του Δημοσίου", η απόπειρα απαγόρευσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας και τελικά η συγκρότηση επιτροπής για την προώθηση αυτού του στόχου κλπ».

Συμπληρώνει επ' αυτών: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για κραυγαλέα βάναυση καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, που δεν είναι δυνατό να γίνει αποδεκτή από κανένα δημοκράτη. Να γιατί δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε την απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, να σας απονείμει το μετάλλιό του, προκαλώντας τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού μας».

Και η επιστολή καταλήγει ζητώντας από τον Τσέχο αξιωματούχο να ασκήσει την επιρροή του για να σταματήσει αυτό το «κυνήγι μαγισσών» που εξελίσσεται στη χώρα του, να αρθεί η απαγόρευση της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τσεχίας και όλα τα αντιδημοκρατικά μέτρα που ισχύουν εκεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ