Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Προσποιείται άγνοια για τα νέα οπλικά συστήματα των ΗΠΑ

Αποκαλυπτική απάντηση της Κομισιόν σε Ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου

Νέα γενιά οπλικών συστημάτων ετοιμάζουν οι ΗΠΑ, όπως προκύπτει από το νέο διαστημικό τους δόγμα, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, προωθώντας τα σχέδια της Ουάσιγκτον για εδραίωση της κυριαρχίας στο Διάστημα, προετοιμάζοντας παράλληλα τις νέες επιδρομές τους κατά των λαών που αντιστέκονται, μέσα από την εκμετάλλευση της διαστημικής τεχνολογίας. Οπλα τα οποία οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιούν κατά βούληση, αφού απορρίπτουν κάθε σχετική περιοριστική διεθνή συνθήκη. Ταυτόχρονα, προωθούνται επιχειρηματικές δραστηριότητες στο Διάστημα.

Το θέμα έθιξε με Ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου.

Οπως είπε χαρακτηριστικά η ευρωβουλευτής του Κόμματος, «στις 31.8.2006 εγκρίθηκε από τον Πρόεδρο Μπους και κοινοποιήθηκε στις αρχές Οκτώβρη, χωρίς να δοθεί δημοσιότητα ούτε στις ίδιες τις ΗΠΑ, έγγραφο με το νέο διαστημικό δόγμα των ΗΠΑ. Το νέο αμερικανικό δόγμα προετοιμάζει μία νέα γενιά διαστημικών όπλων, απορρίπτει κάθε συνθήκη που θα περιορίζει τη χρήση τους από τις ΗΠΑ, ενώ προωθεί και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στο Διάστημα με τη διευκόλυνση της αδειοδότησης εμπορικών δραστηριοτήτων».

Καταλήγοντας η Δ. Μανωλάκου ρωτά την Κομισιόν αν «καταδικάζει το αμερικανικό δόγμα και τη νέα κούρσα οπλικών συστημάτων στο Διάστημα από τις ΗΠΑ, που θέτει σε τεράστιο κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη και τι μέτρα σκοπεύει να πάρει απέναντι στην επιθετική πολιτική των ΗΠΑ, που απορρίπτουν κάθε συνομιλία και προοπτική σύναψης συνθήκης για τον έλεγχο και απαγόρευση ανάπτυξης οπλικών συστημάτων στο Διάστημα, όπως έχουν ήδη ζητήσει 160 χώρες στα πλαίσια του ΟΗΕ».

Η Κομισιόν με την απάντησή της προσποιείται άγνοια, απαντώντας αποπροσανατολιστικά ότι δε φαίνεται να υπάρχει αμερικανικό σχέδιο ανάπτυξης διαστημικών οπλικών συστημάτων. Η ΕΕ έχει λάβει γνώση του εγγράφου που «καλύπτει ευρύ φάσμα θεμάτων, μεταξύ των οποίων η εθνική ασφάλεια και διάφορες εκτιμήσεις πολιτικού και εμπορικού χαρακτήρα. Δεδομένου μάλιστα ότι οι ΗΠΑ διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο Διάστημα, η Επιτροπή θα εξετάσει προφανώς με μεγάλη προσοχή την Εθνική Πολιτική Διαστήματος των ΗΠΑ. Αναμένεται επίσης να συζητηθεί μελλοντικά η πολιτική του Διαστήματος στο πλαίσιο του τακτικού διαλόγου».

Αρνείται την ανάπτυξη οπλισμών ενάντια στους λαούς, αν και έχουν υπάρξει επίσημα έγγραφα δημοσιοποιημένα στον Τύπο, αλλά και παρόλες τις κορόνες περί μη διάδοσης οπλικών συστημάτων, σε όλους τους τελευταίους ιμπεριαλιστικούς πολέμους των ΗΠΑ, έχει και η ίδια συνδράμει τα μέγιστα στα εγκλήματα ενάντια στους λαούς, για να μην χάσει το κομμάτι της στο μοίρασμα της πίτας, αφού στην απάντησή της η Κομισιόν αναφέρει ότι «η νέα πολιτική Διαστήματος των ΗΠΑ ωστόσο δεν αναφέρεται στην κατασκευή και στην ανάπτυξη οπλικών συστημάτων στο Διάστημα. Δε γίνεται λόγος περί στρατιωτικοποίησης του Διαστήματος στο έγγραφο για την πολιτική του Διαστήματος και, σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις ανώτερων αξιωματούχων του Λευκού Οίκου, η πολιτική αποσκοπεί στην προάσπιση των διαστημικών υποδομών και όχι στη μετατροπή του Διαστήματος σε πλατφόρμα οπλικών συστημάτων».

Παράλληλα, η Κομισιόν δε χάνει την ευκαιρία να επιβεβαιώσει ότι δε θέλει να μείνει έξω από το παιχνίδι των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για την κυριαρχία, και στο Διάστημα, μέσα από την εκπόνηση Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Διαστήματος, υποστηρίζοντας στην απάντησή της ότι «η Επιτροπή βρίσκεται σε διάλογο με τις ΗΠΑ σχετικά με διαστημικά ζητήματα, με την εναρκτήρια συνάντηση να έχει πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2006, μετά από συμφωνία επί της αρχής στη συνάντηση κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ του Ιουνίου 2005. Η Επιτροπή επιθυμεί να τονίσει ότι ο εν λόγω διάλογος επιδιώκει να εντοπίσει διόδους συνεργασίας ΕΕ-ΗΠΑ αποκλειστικά στον τομέα των πολιτικών διαστημικών δραστηριοτήτων.

Στον τομέα ακριβώς των πολιτικών, μη στρατιωτικών χρήσεων του Διαστήματος, η Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, την εκπόνηση Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Διαστήματος η οποία θα πλαισιώνεται από το Ευρωπαϊκό Διαστημικό Πρόγραμμα. Αμφότερα θα παρουσιαστούν στο Συμβούλιο για θέματα Διαστήματος εντός του 2007.

Η ΕΕ ακολουθεί εν γένει πολιτική μη διάδοσης και ενισχύει ενεργά όλες τις διεθνείς προσπάθειες προς την κατεύθυνση του αφοπλισμού. Η Επιτροπή θα στηρίξει παρόμοιες προσπάθειες με τα μέσα που έχει στη διάθεσή της».

Οι λαοί και ο ελληνικός λαός έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν από τις δραστηριότητες στρατιωτικοποίησης όχι μόνο της γης αλλά και του Διαστήματος από τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ