Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Αυθαίρετη ποινικοποίηση της δράσης της ΚΕΝ Τσεχίας

Την πολιτική της τσέχικης κυβέρνησης, που έχει τη συγκατάθεση του Συμβουλίου της ΕΕ, κατήγγειλε στο Ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας

Με την πρόφαση ότι το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι αναρμόδιο τόσο για τις διώξεις της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας, από την κυβέρνηση της Τσεχίας, όσο και γενικότερα για τα γενικευμένα φαινόμενα ποινικοποίησης των λαϊκών ελευθεριών στα κράτη - μέλη, αποκαλύπτεται ότι η αντικομμουνιστική εκστρατεία και το χτύπημα εργατικών δικαιωμάτων γίνονται με τη στήριξη της ΕΕ σε αγαστή συνεργασία με τις κυβερνήσεις στα κράτη - μέλη. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι ο αντικομμουνισμός και το χτύπημα των λαϊκών ελευθεριών αποτελούν τις «δύο όψεις του ίδιου νομίσματος» της αντεργατικής -αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ και των άλλων πολιτικών εκπροσώπων του κεφαλαίου.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Συμβουλίου σε σχετική Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Τούσσα, στην οποία επισήμαινε τα εξής: «Ο υπουργός Εσωτερικών της Τσεχίας στις 12 Οκτώβρη 2006 προχώρησε αυθαίρετα στο να θέσει εκτός νόμου και να ζητήσει τη διάλυση της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας Τσεχίας, λόγω της αναφοράς στο καταστατικό αυτής της νεολαιίστικης οργάνωσης ότι αγωνίζεται για την "κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής". Εκτιμά το Συμβούλιο ότι η ενέργεια αυτή της τσέχικης κυβέρνησης έρχεται σε αντίθεση με τις θεμελιώδεις αρχές και ελευθερίες, ποινικοποιεί και απαγορεύει τις οικονομικές και ιδεολογικοπολιτικές θέσεις, την ελεύθερη κυκλοφορία των ιδεών, την απρόσκοπτη δράση των πολιτικών νεολαιίστικων οργανώσεων και κομμάτων; Καταδικάζει τέτοιες ενέργειες και πώς αξιολογεί το γεγονός ότι αυξάνονται τα φαινόμενα περιορισμού της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και λειτουργίας πολιτικών οργανώσεων από την κρατική αυθαιρεσία και καταστολή στα κράτη - μέλη της ΕΕ;».

Το Συμβούλιο στην απάντησή του επισήμανε μεταξύ των άλλων και τα εξής: «Η παρούσα απάντηση, που συντάχθηκε από το κράτος -μέλος που ασκεί την προεδρία και η οποία δε δεσμεύει ούτε το Συμβούλιο ούτε τα κράτη - μέλη (...) Το Συμβούλιο ουδέποτε ασχολήθηκε με αυτό το ζήτημα, διότι δεν εντάσσεται στις αρμοδιότητές του (...)».

Η κυνική αυτή απάντηση του Συμβουλίου έρχεται ουσιαστικά να καλύψει τους πολιτικούς συμμάχους του στην αντικομμουνιστική εκστρατεία. Οι απειλές ενάντια στην ΚΕΝ Τσεχίας, η ανέγερση μνημείων προς τιμήν φασιστών και συνεργατών των ναζί σε μία σειρά πρώην σοσιαλιστικών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, η απόπειρα να μπει ευρωπαϊκή πολιτική σφραγίδα με το αντικομμουνιστικό μνημόνιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, η συγκρότηση επιτροπής που διεξάγει έρευνα για τη νομιμότητα του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας, έχουν βρει σθεναρή λαϊκή αντίσταση σε διεθνή κλίμακα, καθώς αποτελούν απόπειρες παραχάραξης της Ιστορίας και χτύπημα του κομμουνιστικού κινήματος.

Το Συμβούλιο της ΕΕ παρεμβαίνει εκεί που διακυβεύεται το ταξικό συμφέρον της - τα κέρδη του κεφαλαίου -, παρεμβαίνει οικονομικά, ιδεολογικοπολιτικά και στρατιωτικά σε βάρος της εργατικής τάξης, γενικότερα των εργαζομένων, προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Είναι φανερό ότι είναι υποκριτική η αναφορά της ΕΕ για την τήρηση «των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Η αναφορά γίνεται μόνο για την προάσπιση του «δικαιώματος» του κεφαλαίου για στυγνότερη εκμετάλλευση των εργαζομένων και τη διαιώνιση του καπιταλιστικού συστήματος, της κυριαρχίας της πλουτοκρατίας.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ εκφράζει τη διεθνιστική της αλληλεγγύη στην ΚΕΝ Τσεχίας. Ταυτόχρονα, καλεί την εργατική τάξη, τη νεολαία και γενικότερα τους εργαζόμενους της χώρας μας να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους για να σταματήσουν οι διώξεις ενάντια στην ΚΕΝ Τσεχίας, στο ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας και γενικότερα στο εργατικό κίνημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ