Πέμπτη 18 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Οχι στην εμπορευματοποίηση της γης»

Το πανό αυτό, στην καρδιά του δάσους, γράφει: «Προσεχώς μεζονέτες - τηλ. 69...»! Με τη νέα αναθεώρηση, το εμπόριο γης θα έχει πλέον την κρατική σφραγίδα και εκατομμύρια στρέμματα θα κινδυνεύουν με τσιμεντοποίηση...
Το πανό αυτό, στην καρδιά του δάσους, γράφει: «Προσεχώς μεζονέτες - τηλ. 69...»! Με τη νέα αναθεώρηση, το εμπόριο γης θα έχει πλέον την κρατική σφραγίδα και εκατομμύρια στρέμματα θα κινδυνεύουν με τσιμεντοποίηση...
Το σύνθημα «Οχι στην εμπορευματοποίηση της γης», με το οποίο η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», το ΠΑΜΕ, η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», παρατάξεις, κινήσεις και άλλοι μαζικοί φορείς κάλεσαν τους εργαζόμενους και τη νεολαία να αντισταθούν στη νέα αναθεώρηση του άρθρου 24, δεν είναι ένα «κούφιο» κάλεσμα - όπως ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, επιχειρεί να πείσει - αλλά μια ανάγκη με στόχο να εμποδιστεί η παραπέρα εμπορευματοποίηση της δημόσιας γης.

Οι δυναμικές κινητοποιήσεις, που πραγματοποιήθηκαν προχτές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όρθωσαν ένα πρώτο μέτωπο αντίστασης. Είπαν «όχι» στην παράδοση των δασών και της γης, συνολικά, στο κεφάλαιο. Αποκάλυψαν πως η νέα αυτή αναθεώρηση είναι συνέχεια της αντίστοιχης αναθεώρησης του 2001, που πραγματοποίησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ανέδειξαν ότι τελικός στόχος των κυβερνητικών προθέσεων - είτε πρόκειται γι' αυτήν της ΝΔ, είτε για του ΠΑΣΟΚ - δεν είναι άλλος από την καταλήστευση της δημόσιας περιουσίας.

Χτες, συζητήθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η αναθεώρηση του άρθρου 24. Οι κυβερνητικές προτάσεις αναμένεται, σύμφωνα με τους δασολόγους, να οδηγήσουν στην αλλαγή χρήσης 50 εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικής έκτασης. Η καταστροφική αυτή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ, έχει σαν στόχο τη μετατροπή του περιβάλλοντος, συνολικά της γης, σε εμπόρευμα, ώστε τελικά να αποτελέσει αντικείμενο στυγνής κερδοσκοπίας στο πλαίσιο της καπιταλιστικής αγοράς.

Αλλωστε, καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ακόμη και πριν τις αναθεωρήσεις, όχι μόνον αρνήθηκαν να υλοποιήσουν τις βασικές προβλέψεις του άρθρου 24 του Συντάγματος του 1975, αλλά πολλές φορές επιχείρησαν να το παρακάμψουν. Χαρακτηριστικές τέτοιες περιπτώσεις είναι οι νόμοι 998/1979 (ΝΔ) και 1734/87 (ΠΑΣΟΚ).

Ο «Ρ» παρουσιάζει στοιχεία τόσο από την αναθεώρηση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το 2001, όσο και από την πρόταση αναθεώρησης της ΝΔ, που χτες ξεκίνησε να συζητείται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ