Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Ευκαιρίες» εκπαιδευτικής κι εργασιακής περιπλάνησης

Θα εφαρμοστούν ευρέως οι πιστωτικές μονάδες λέει η υπουργός Παιδείας

Οι πιστωτικές μονάδες θα εφαρμοστούν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και ειδικά στην ανώτατη εκπαίδευση (για την οποία οι πιστωτικές μονάδες έχουν νομοθετηθεί ήδη) θα έχουν εφαρμοστεί μέχρι το Μάη του 2007. Τα παραπάνω ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Μ. Γιαννάκου, μιλώντας χτες σε ημερίδα του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ) και ισχυρίστηκε ότι αυτό το σύστημα θα δώσει νέες ευκαιρίες στους νέους.

Πράγματι, είναι εξακριβωμένο ότι οι πιστωτικές μονάδες θα δώσουν στους νέους ευκαιρίες περιπλάνησης από εκπαιδευτήριο σε εκπαιδευτήριο κι από σεμινάριο σε σεμινάριο, τα οποία θα χρυσοπληρώνουν, προκειμένου να μαζεύουν πιστοποιητικά που θα μεταφράζονται σε μονάδες. Και, φυσικά, αυτοί που θα μπορούν να μαζεύουν περισσότερες μονάδες θα είναι αυτοί που θα έχουν μεγαλύτερη αντοχή στην... τσέπη τους. Είναι, λοιπόν, το λιγότερο προκλητική η στάση της υπουργού Παιδείας να εμπαίζει τη νεολαία βαφτίζοντας το μαύρο «άσπρο».

Ειδικά για την ανώτατη εκπαίδευση, για τους φοιτητές, που είναι στους δρόμους κάθε βδομάδα, καταδικάζοντας αυτή την πολιτική, η πρόκληση από την πλευρά της κυβέρνησης είναι διπλή. Κι αυτό, γιατί η μπακαλίστικη αποτίμηση των επιστημονικών γνώσεων και της επιστημονικής ειδίκευσης ενός αποφοίτου σε μονάδες σημαίνει κατάφωρη υποβάθμιση του πτυχίου. Σημαίνει, δηλαδή, ότι δε θα μετράει αν είναι κανείς δικηγόρος, οικονομολόγος, φυσικός, αλλά θα μετράει το πόσες μονάδες συγκεντρώνει στον ατομικό του φάκελο.

Παράλληλα, οι πιστωτικές μονάδες μπορούν να λειτουργήσουν κι ως μοχλός για τη διάσπαση των σπουδών, αφού για παράδειγμα θα μπορεί κανείς π.χ. να παρακολουθεί ένα χρόνο σε πανεπιστήμιο, ένα χρόνο σε ένα ΙΕΚ και ένα - δυο χρόνια σε σεμινάρια και να συγκεντρώνει στο τέλος τον ίδιο ή και μεγαλύτερο αριθμό πιστωτικών μονάδων από ένα μηχανικό ή ένα γεωπόνο κλπ.

Μετά τη χτεσινή ημερίδα, η υπουργός Παιδείας ρωτήθηκε και για τους πανεπιστημιακούς που έχουν υπογράψει διάφορα κείμενα υποστηρίζοντας τις αναδιαρθρώσεις και παραδέχτηκε ότι δεν πρόκειται για καινούρια πρωτοβουλία, αλλά ότι οι συγκεκριμένοι ανήκουν στους ομοϊδεάτες και συνομιλητές του υπουργείου εδώ και δυο χρόνια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δυναμική παρέμβαση σε σεμινάριο της ΔΑΠ(2011-03-19 00:00:00.0)
Πανεπιστήμια υποταγμένα στις ορέξεις της αγοράς(2008-01-20 00:00:00.0)
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΩΡΑ πριν έρθουν τα χειρότερα(2007-02-01 00:00:00.0)
Νέο «δώρο» στους εμπόρους της εκπαίδευσης(2006-11-14 00:00:00.0)
Κυβερνητικά ημίμετρα(2001-10-23 00:00:00.0)
Καταγγέλλει έναρξη μαθημάτων σε ιδιωτικό(2000-08-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ