Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δυνατά στο παιχνίδι της πόλωσης

Η εκλογολογία και η σκανδαλολογία διευκολύνει τον αποπροσανατολισμό και τη συναίνεση με ΠΑΣΟΚ στις προωθούμενες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις

Δυναμικά συμμετέχει η κυβέρνηση στο «σικέ» παιχνίδι της δικομματικής πόλωσης, υποδαυλίζοντας την εκλογολογία και τη σκανδαλολογία, ενώ προωθεί ταυτόχρονα τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις.

Οι «υψηλοί τόνοι» και οι κοκορομαχίες μεταξύ των δύο μονομάχων, μακριά από τα πραγματικά προβλήματα και ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, θεωρούνται από την κυβέρνηση ως πρώτης τάξης ευκαιρία να ξεφύγει από τη δύσκολη θέση του απολογούμενου για την πολιτική της, που τρία χρόνια τώρα όχι μόνο δεν έχει λύσει κανένα από τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα αλλά τα έχει οξύνει. Ταυτόχρονα, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως ο κουρνιαχτός από τις ανούσιες δικομματικές κόντρες θα διευκολύνει την επαναφορά του κλίματος συναίνεσης με το ΠΑΣΟΚ που θεωρείται «απαραίτητο» για να προχωρήσουν οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις κυρίως στην Παιδεία με πρώτη προτεραιότητα την ψήφιση του νέου νόμου πλαισίου.

Από τη σκοπιά αυτή, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ξαφνιάστηκε από την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να δημιουργήσει κλίμα σκανδαλολογίας, αλλά έδειξε ότι μάλλον τη βολεύει τόσο για λόγους αποπροσανατολισμού όσο και γιατί μέσω της Δικαιοσύνης θα «εξαγνίσει» τις αντιδραστικές πολιτικές της, όπως το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Επίσημα η κυβέρνηση εμφανίστηκε επιδεικτικά αδιάφορη. «Ας πάει όπου θέλει το ΠΑΣΟΚ» δήλωσε ο Ευ. Αντώναρος, όταν ρωτήθηκε για τις χτεσινές αναφορές στελεχών του ΠΑΣΟΚ στη Δικαιοσύνη για τις γνωστές υποθέσεις, ενώ σε άλλο σημείο μίλησε και για «κίνηση εντυπωσιασμού».

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για πρόωρες εκλογές ακόμα και μέσα στην άνοιξη και «σπρώξει προς τα πίσω» την ημερομηνία των εκλογών. Στο πλαίσιο αυτό ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Λ. Ζαγορίτης, μετά από δίωρη συνεργασία που είχε χτες με τον Κ. Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου, ανήγγειλε την ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου της ΝΔ για τις 6-8 Ιούλη. Ο τρόπος όμως που έγινε η αναγγελία από τον γραμματέα της ΚΕ, δημιούργησε την εντύπωση ότι αποσκοπούσε κυρίως στο να ρίξει στάχτη στα μάτια σε ό,τι αφορά τις εκλογές: «Μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο, εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι το συνέδριο του κόμματος θα διεξαχθεί στις 6, 7 και 8 Ιουλίου στην Αθήνα». Και έσπευσε να συμπληρώσει μόνος του: «Επομένως βγάλτε τα συμπεράσματά σας για τις εκλογές». Ωστόσο στη συνέχεια επανήλθε στο σκόπιμα αόριστο «οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους», ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εικόνα που έδωσε για τον σχεδιασμό και το «έργο» της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα: «πρέπει να προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση, υπάρχει το νομοσχέδιο της Παιδείας, υπάρχει το νομοσχέδιο για τα θέματα των Ελλήνων της αποδημίας»... και τέλος(;).

Το ενδεχόμενο οι εκλογές να γίνουν ανά πάσα στιγμή άφησε ανοιχτό ο ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού βουλευτής Γ. Κεφαλογιάννης: «Τις εκλογές τις επιβάλλουν οι συνθήκες και αυτή τη στιγμή, όπως είναι οι συνθήκες, ο πρωθυπουργός έκανε μια εκτίμηση και είπε ότι θα γίνουν στην ώρα τους», είπε στον «Αλφα 9,89» και συμπλήρωσε: «Τώρα αν συμβεί κάτι το εντελώς έκτακτο, σημαντικό απρόοπτο για τη χώρα, που θα πρέπει να δώσουμε το λόγο στο λαό, αυτό είναι άλλη ιστορία. Κανείς δεν μπορεί να είναι μάντης αυτή τη στιγμή, ούτε είναι προβλέψιμη η ημερομηνία των εκλογών, γι' αυτό και η θέση του πρωθυπουργού είναι σωστή»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προεκλογικό «γήπεδο» η σκανδαλολογία (2009-04-28 00:00:00.0)
Αποπροσανατολιστική δικομματική αντιπαράθεση στη Βουλή (2007-11-23 00:00:00.0)
Δικομματικός καυγάς για τις δήθεν παροχές (2007-08-10 00:00:00.0)
Ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές (2007-06-19 00:00:00.0)
Δικομματική κολεγιά (2007-01-10 00:00:00.0)
Επιχείρηση εντυπωσιοθηρίας (2004-05-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ