Κυριακή 19 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
Ταξικό πλαίσιο διεκδίκησης

Η πρόταση του ΠΑΜΕ για την καταγγελία της ΕΓΣΣΕ «πατάει» στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και συγκρούεται με εργοδότες, κυβέρνηση και κυβερνητικό συνδικαλισμό

Λίγο πριν την καταγγελία της τελευταίας, διετούς, Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι εμφανίζονται εξαντλημένοι από την παρατεταμένη λιτότητα που έχει επιβάλει η κυβέρνηση, η πρόταση διεκδίκησης που κατέθεσαν τα στελέχη του ΠΑΜΕ έρχεται να δώσει στους εργαζόμενους μια «ανάσα» και να συγκρουστεί με τον προσανατολισμό των συμβιβασμένων ηγεσιών των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, τις εργοδοτικές αξιώσεις και με την ίδια την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής.

Η πρόταση του ΠΑΜΕ για την καταγγελία της ΕΓΣΣΕ απαντάει στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Είναι μια πρόταση, που αντιτάσσεται στη λογική της ΟΝΕ και του μεγάλου κεφαλαίου και αντικειμενικά στοχεύει πολύ πιο μακριά από μια ικανοποιητική αύξηση. Πρόκειται για μια πρόταση σύγκρουσης, που «αγκαλιάζει» την ανάγκη υπεράσπισης των εργασιακών κατακτήσεων και την ενίσχυση των διεκδικήσεων των εργαζομένων.

Οπως αναφέρει στο σχετικό κείμενό του το ΠΑΜΕ, «δεν καθορίζουμε τους στόχους της ΕΓΣΕΕ, με βάση τις «θεωρίες» των αντιπάλων της τάξης μας. Κυρίαρχο κριτήριο, για το αγωνιζόμενο κίνημα είναι οι ανάγκες των εργαζομένων. Οι ανάγκες για σταθερή απασχόληση, σταθερό και καλό εισόδημα, σίγουρη και καλή ασφάλιση και σύνταξη. Οι ανάγκες καθημερινά αυξάνονται, αφού αφαιρούνται κατακτήσεις και δικαιώματα».

Επίσης, διευρύνοντας το πλαίσιο της ΕΓΣΣΕ, τονίζει: «Αντιπαλεύουμε, δε νομιμοποιούμε στη συνείδηση των εργαζομένων τους νόμους που έχουν ψηφιστεί και καθιερώνουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Διεκδικούμε δικαιώματα για μόνιμη και σταθερή κανονική απασχόληση, για αμοιβές που διασφαλίζουν σταθερό και υψηλό βιοτικό επίπεδο για τον εργαζόμενο».

Η πρόταση του ΠΑΜΕ κατατέθηκε στο τελευταίο Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ, που έγινε στις 10 Δεκέμβρη. Η καταγγελία της σύμβασης ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν το Γενικό Συμβούλιο, ακολούθησε όμως κι αυτή το δρόμο των υπολοίπων. Υποτάχτηκε, δηλαδή, στις συμβιβαστικές, συναινετικές λογικές της πλειοψηφίας. Ουσιαστικά, οι διεκδικήσεις των εργαζομένων για το επόμενο χρόνο «θυσιάστηκαν» στη λογική της ΟΝΕ, του επακόλουθου «ρεαλισμού», που συνοδεύει αυτόν το διαβόητο στόχο και στη... συνέπεια που επιδεικνύουν ορισμένες πλειοψηφίες στη στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής.

Αιτήματα και διεκδίκηση

Ωστόσο, το ΠΑΜΕ, τα μέλη και τα στελέχη του σε όλη τη χώρα δεν περιορίζονται στην απλή κατάθεση αυτής της πρότασης. Στο Γενικό Συμβούλιο «σφυροκόπησαν» με τις θέσεις τους τις υπόλοιπες παρατάξεις, εντείνοντας τη ρήξη και τη σύγκρουση, με τις υποταγμένες ηγεσίες. Οι συγκεντρώσεις που έγιναν σε πολλές περιοχές της χώρας τις προηγούμενες μέρες, ήταν η πρακτική πλευρά της τοποθέτησης των ταξικών δυνάμεων μέσα στο Γενικό Συμβούλιο.

Σχετικά με την πρόταση για την ΕΓΣΕΕ, το ΠΑΜΕ διεκδικεί τη διαμόρφωση του κατώτατου ημερομίσθιου στις 10.000 δραχμές και του μισθού στις 250.000 δραχμές, ενώ για την κατώτερη σύνταξη τα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη της ΕΓΣΣΕ (200.000 δραχμές). Οπως σημειώνει το ΠΑΜΕ, η λογική της πρότασης στηρίζεται στο ότι μια τετραμελής οικογένεια χρειάζεται πάνω από 450.000 δραχμές το μήνα, για την κάλυψη των απλών αναγκών της.

Επιπρόσθετα, το ΠΑΜΕ προτείνει μια σειρά συγκεκριμένων μέτρων για την επιβίωση των ανέργων, με πρώτο τη διαμόρφωση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του κατώτερου μεροκάματου, με διάρκεια όσο κρατάει η ανεργία μαζί με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Επίσης, ζητάει αύξηση της κανονικής άδεια σε έξι εβδομάδες και μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και κατάργηση της φορολόγησης της αποζημίωσης απολυόμενων εργαζομένων.

Στα θεσμικά ζητήματα, προτείνει, τη νομοθετικά κατοχυρωμένη, γενικευμένη εφαρμογή του 35ωρου - 7ωρου - 5ήμερου, με πλήρη απασχόληση, πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και αύξηση των αποδοχών.

Η κατάργηση του αντεργατικού νόμου 2639/99, που καθιερώνει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, είναι μια από τις βασικές θέσεις του ΠΑΜΕ, το οποίο ταυτόχρονα παλεύει για: Απαγόρευση της απόλυσης εργαζομένων πέντε χρόνια πριν συνταξιοδοτηθούν. Επέκταση των ρυθμίσεων του νόμου 2112 και στους εργατοτεχνίτες. Εφαρμογή των ΣΣΕ από τους εργοδότες. Κατάργηση των νόμων που επιτρέπουν τη μερική απασχόληση και δυναμιτίζουν την κυριακάτικη αργία.

Συστατικά στοιχεία της πρότασης του ΠΑΜΕ είναι ακόμη τα αιτήματα για: Δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση. Ανακούφιση των σεισμόπληκτων με επιπλέον παροχές. Ενίσχυση των κοινωνικών χαρακτηριστικών του ΟΕΚ και σχεδιασμό προγραμμάτων λαϊκής στέγης. Υποχρεωτική πρόσληψη γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας στις μεγάλες επιχειρήσεις. Εφαρμογή προληπτικού - περιοδικού ελέγχου της υγείας των εργαζόμενων. Πρόγραμμα αντισεισμικής θωράκισης των σχολείων από ΟΣΚ και ΟΕΚ . Κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων. Ενίσχυση της κοινωνικής ασφάλισης από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

Αναφορά κάνει και στην ανάγκη ίσης αντιμετώπισης των αλλοδαπών εργατών με τους Ελληνες συναδέλφους τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ