Τρίτη 15 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εντείνεται η προσπάθεια φίμωσης του «Ρ»

Στα ποινικά δικαστήρια σέρνονται ο διευθυντής και ο εκδότης της εφημερίδας,  μετά από μήνυση του Ε. Γιαννόπουλου

Νέα τροπή πήρε η πολιτική δίωξη σε βάρος του «Ριζοσπάστη» από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Ευάγγελο Γιαννόπουλο, που εκδηλώθηκε τον Δεκέμβρη του περασμένου χρόνου. Την Παρασκευή 11/8 ο διευθυντής (μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ) και ο εκδότης (μέλος της ΚΕ του Κόμματος) της εφημερίδας, Δ. Κουτσούμπας και Στ. Λουκάς αντίστοιχα, παρέλαβαν από αστυνομικό το κλητήριο θέσπισμα με το οποίο καλούνται να εμφανιστούν αυτοπροσώπως ενώπιον του Ε` Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, την Τρίτη 10 Οκτώβρη του 2000 και να δικαστούν ως υπαίτιοι της «διάδοσης διά του Τύπου ψευδών γεγονότων» σε βάρος του εγκαλούντος, Ε. Γιαννόπουλου.

Να υπογραμμιστεί ότι το δικαστήριο είναι ποινικό και καλείται να αποφανθεί για τις ποινικές ευθύνες των Δ. Κουτσούμπα και Στ. Λουκά, οι οποίες επισύρουν ποινές φυλάκισης!

Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα της μήνυσης που κατέθεσε εναντίον τους ο Ε. Γιαννόπουλος για «συκοφαντική δυσφήμιση» και «προσβολή προσωπικότητας», επειδή ο «Ριζοσπάστης» φιλοξένησε ως όφειλε, δηλώσεις και καταγγελίες του υπερνομάρχη Αθηνών - Πειραιώς Θ. Κατριβάνου, ο οποίος είχε ήδη μηνυθεί από τον Ε. Γιαννόπουλο. Εκτός της μήνυσης έχουν κατατεθεί και αγωγές σε βάρος της εφημερίδας με τις οποίες ο Ε. Γιαννόπουλος αιτείται αποζημίωσης ύψους 500 εκατομμυρίων δραχμών! Οι δύο αγωγές θα συζητηθούν το Φλεβάρη και το Μάη του 2001, η πρώτη εξ αναβολής.

Επιπλέον η εξέλιξη αυτή αποτελεί την κορύφωση της επίθεσης εναντίον του «Ρ» και εντάσσεται στις προσπάθειες να καταφερθεί ένα ισχυρό πλήγμα στο ίδιο το ΚΚΕ. Εξάλλου ευθύς εξαρχής το αυταρχικό ολίσθημα του υπουργού Δικαιοσύνης τότε, στόχο είχε την τρομοκράτηση κάθε φωνής που αντιπαλεύει την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Δεν είναι τυχαίο ότι οι απαράδεκτες ενέργειές του - που στηλιτεύτηκαν από κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, παράγοντες της δημόσιας ζωής της χώρας και του εξωτερικού - έτυχαν της πλήρους κάλυψης και στήριξης της κυβέρνησης, κάτι που αναμένεται να συμβεί και αυτή τη φορά.

Ωστόσο, ο κυβερνητικός αυταρχισμός απομονώθηκε, αφού γύρω από το «Ρ», από την πρώτη μέρα εκδήλωσης της εναντίον του επίθεσης, απλώθηκε μια ασπίδα προστασίας. Προστασίας του ίδιου, αλλά κυρίως της ελευθερίας του Τύπου, του δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, του δικαιώματος άσκησης πολιτικής κριτικής, που ο Ε. Γιαννόπουλος επιχείρησε να πλήξει ανεπανόρθωτα. Οι εκατοντάδες ανακοινώσεις συμπαράστασης στο «Ρ» επεσήμαναν τον κίνδυνο που διατρέχουν στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες του ελληνικού λαού και υπογράμμιζαν την ανάγκη υπεράσπισής τους. Το πλέον σίγουρο είναι ότι και αυτή τη φορά η προσπάθεια φίμωσης του «Ρ» θα πέσει στο κενό, ο ελληνικός λαός, κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενος άνθρωπος, θα σταθεί στο πλευρό του, γνωρίζοντας ότι ανέκαθεν οι επιθέσεις εναντίον του ΚΚΕ δε σταματούσαν σ' αυτό, αλλά προχωρούσαν σαρώνοντας τα λαϊκά δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ