Κυριακή 20 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ
Χαρισματικός άνθρωπος, μεγάλος κομμουνιστής

Με πόνο ψυχής τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, συγγενείς, φίλοι, ακόμα και πολιτικοί αντίπαλοι, αποχαιρέτησαν την περασμένη Πέμπτη μια εξέχουσα μορφή του μαζικού λαϊκού κινήματος, τον Βασίλη Εφραιμίδη, που «έφυγε» αιφνίδια από κοντά μας, προδομένος από την καρδιά του, σε ηλικία 85 ετών. Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε τη θλίψη όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Η κηδεία του από το Α΄ Νεκροταφείο πάνδημη. Εκατοντάδες ήταν αυτοί που θέλησαν να τον συνοδέψουν στην τελευταία του κατοικία, μην μπορώντας να κρύψουν την οδύνη τους για τη μεγάλη απώλεια. Παρόντες και πολιτικοί του αντίπαλοι, που υποκλίθηκαν μπροστά σε έναν άνθρωπο, στο πρόσωπο του οποίου ενσαρκώθηκαν οι έννοιες κομμουνιστής και αγωνιστής.

Τα αισθήματα όλων όσοι βρέθηκαν στην κηδεία εξέφρασε ο Θ. Τζιαντζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που, αποχαιρετώντας τον Β. Εφραιμίδη εκ μέρους του Κόμματος, τόνισε: «Σ' εκτιμήσαμε και σ' αγαπήσαμε - υπογράμμισε - για την αφοσίωσή σου στο Κόμμα, για τη συνέπειά σου στους αγώνες σου και τις αρχές μας. Για την ευρύτητα των γνώσεών σου, την πολύπλευρη πείρα σου, το ταλέντο και την ικανότητα να ανταποκρίνεσαι σε πολλούς τομείς δράσης, να εκφράζεις με τον όμορφο λόγο σου τις λαϊκές ανάγκες, να πείθεις με επιχειρήματα. Ο σ. Βασίλης ήταν ένας χαρισματικός άνθρωπος, μια προσωπικότητα που κέρδιζε το σεβασμό ακόμα και από τους πολιτικούς αντιπάλους του».

«Σ' αποχαιρετάμε με σεβασμό για την προσφορά σου στο Κόμμα, για την προσφορά σου στους αγώνες της εργατικής τάξης στη χώρα μας, στο λαό και την πατρίδα μας, για την προσφορά σου στους λαούς όλου του κόσμου για την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη», τόνισε.

«Σε αποχαιρετάμε - κατέληξε - υπογραμμίζοντας αυτό που και εσύ ξέρεις πολύ καλά: Η ζωή σου δε χάθηκε. Καταξιώθηκε στον αγώνα μας. Η ζωή σου δεν τέλειωσε... Συνεχίζεται μέσα σ' αυτόν. Γιατί ο θάνατος δεν μπορεί να σταματήσει το δικό μας ιστορικό ταξίδι για την απελευθέρωση του ανθρώπου. Δεν μπορεί να σβήσει τα σημάδια που έβαλες στην ιστορία μας, στη μνήμη και την καρδιά μας».

Μια ζωή αδιάκοπη πάλη

Η ζωή του Β. Εφραιμίδη ήταν μια αδιάκοπη πάλη. Το 1923, πρόσφυγας από τον Πόντο, έρχεται στην Αθήνα. Σπουδάζει στη Νομική, επιδίδεται με επιτυχία στον αθλητισμό, συμμετέχει στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα και παράλληλα εργάζεται.

Για τη δράση του στον Πόλεμο του '40, όπου υπηρέτησε στην πρώτη γραμμή του μετώπου, παρασημοφορήθηκε με το Αριστείο Ανδρείας. Το 1941 γίνεται μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας. Είναι ήδη μέλος του ΚΚΕ και εντάσσεται στο ΕΑΜ. Με την Απελευθέρωση συνεχίζει την πολιτική του δράση.

Μέσα σε συνθήκες σκληρών διώξεων αναλαμβάνει διευθυντής της «Ελεύθερης Ελλάδας», οργάνου της ΚΕ του ΕΑΜ. Ως διευθυντής της εφημερίδας διώκεται από την αντίδραση για «αδικήματα Τύπου». Καταδικάζεται το 1947 και οδηγείται στη φυλακή. Αποφυλακίζεται τον Ιούλη του 1951.

Το 1951 εκλέγεται πρώτη φορά βουλευτής της ΕΔΑ στην Αθήνα. Το 1952 αναλαμβάνει εκδότης, διευθυντής και αρθρογράφος της «Αυγής» - οργάνου της ΕΔΑ. Παραμένει στη θέση αυτή μέχρι το 1956. Στις εκλογές του '56 εκλέγεται βουλευτής της ΕΔΑ στη Θεσσαλονίκη. Επανεκλέγεται το 1958, το 1961, το 1963 και το 1964.

Η χουντική δικτατορία του 1967 τον καταδιώκει αλλά ο Β. Εφραιμίδης διαφεύγει τη σύλληψη. Αναπτύσσει έντονη αντιδικτατορική δράση στη Δυτική Ευρώπη, για την οποία η χούντα τού αφαιρεί την ελληνική ιθαγένεια και δεσμεύει τις συντάξεις του ως βουλευτή και δικηγόρου.

Μετά τη μεταπολίτευση ο Β. Εφραιμίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, συνεχίζει τη δραστήρια πολιτική του δράση. Ενεργοποιείται ιδιαίτερα στο κίνημα ειρήνης. Στις εκλογές του 1981 εκλέγεται ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Παραμένει ευρωβουλευτής ως το 1999. Από το 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ (Δεκέμβρης 1973) εκλεγόταν συνεχώς μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

Προσφορές στη μνήμη του

- Ο Ασημάκης Γιαλαμάς προσφέρει 100.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

- Ο Γιώργος Αδαμίδης από τον Καναδά προσφέρει 50.000 δρχ. αντί για στεφάνι στον τάφο του.

- Στη μνήμη του συντρόφου και πολύ αγαπημένου φίλου και πατριώτη μας ΒΑΣΙΛΗ ΕΦΡΑΙΜΙΔΗ προσφέρω στο ΚΚΕ 25.000 δρχ.

Τώνια Χαρατσίδου

- Στη μνήμη του αγωνιστή του προλεταριακού διεθνισμού και του σοσιαλισμού ΒΑΣΙΛΗ ΕΦΡΑΙΜΙΔΗ προσφέρω στο «Ριζοσπάστη» 20.000 δρχ.

Νικόλαος Μιχαλόπουλος από Πύργο Ηλείας

- Μέλη και οπαδοί του ΚΚΕ που παραθερίζουν στα Λουτρά Σμοκόβου αντί για στεφάνι στον τάφο του ΒΑΣΙΛΗ ΕΦΡΑΙΜΙΔΗ προσφέρουν στο KKE 13.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Νέου Κόσμου.

- O Αντρέας και η Φλώρα, τιμώντας την άσβεστη μνήμη του αγωνιστή κομμουνιστή και φίλου ΒΑΣΙΛΗ ΕΦΡΑΙΜΙΔΗ, προσφέρουν 20.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» για την επιτυχία του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

- Το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ προσφέρει στη μνήμη του Βασίλη Εφραιμίδη 10.000 δραχμές στο «Ριζοσπάστη» για τη συνέχιση του αγώνα.

- Τα μέλη του Παραρτήματος Σερρών της ΠΕΑΕΑ προσφέρουν 10.000 δρχ.

- Ο Γιώργος Αγγελίνας προσφέρει στην ΚΟΒ Λουτρακίου 10.000 δρχ.

- Ο Μίλτος Τσαμαλής προσφέρει στην ΚΟΒ Λουτρακίου 15.000 δρχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ