Σάββατο 26 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Γερμανοί στηρίζουν «Αττίλα»

Δυσαρέσκεια και αντιδράσεις στη Λευκωσία

Τη δυσαρέσκεια και την απογοήτευσή της για το ψήφισμα του γερμανικού Κοινοβουλίου, για άρση της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων, έχει εκφράσει η κυπριακή κυβέρνηση. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Λιλλήκας, προσθέτοντας ωστόσο ότι στο κείμενο υπάρχουν και θετικά σημεία, η δε έγκρισή του από το Kοινοβούλιο δε σημαίνει και υιοθέτησή του από τη γερμανική κυβέρνηση.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε ως θετικά στοιχεία τις αναφορές για σταδιακή αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, για το περιουσιακό και κυρίως την ανάγκη αποκατάστασης της κρατικής ενότητας και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτά, υπέδειξε, δεν πρέπει να μας διαφεύγουν. Παράλληλα επισήμανε πως για να κατανοήσει κάποιος, γιατί υιοθετήθηκε το συγκεκριμένο ψήφισμα, θα πρέπει να δει και τις πραγματικότητες που ισχύουν στη Γερμανία και την κοινωνία της.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βασίλης Πάλμας χαρακτήρισε την έγκριση του ψηφίσματος ως αρνητική εξέλιξη. Η κυπριακή κυβέρνηση διαφωνεί και θεωρεί λανθασμένη την προσέγγιση αυτή, δήλωσε. Είπε επίσης ότι η Λευκωσία καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για οικονομική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων και δημιουργία προϋποθέσεων ενοποίησης της οικονομίας.

Συνέχισε ότι αν κάποιοι διαπιστώνουν απομόνωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας, δεν πρέπει να στρέφονται προς την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά προς τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή. Βέβαια, αναγνώρισε και αυτός κάποια θετικά στοιχεία στο ψήφισμα, όπως η πρόνοια για σταδιακή αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων στην πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ.

Τη λύπη του για το ψήφισμα εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης. Είπε ότι σε αυτό περιέχονται αρνητικά στοιχεία, προσθέτοντας ότι ο καθένας μπορεί να εικάσει τους λόγους και τις σκοπιμότητες για την έκδοσή του.

Σε αυτό το κλίμα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση του Κυπρο-ρωσικού Συνδέσμου και του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, τόνισε ότι προτεραιότητα της τουρκικής πλευράς είναι σήμερα η αναβάθμιση της παράνομης αποσχιστικής οντότητας στα Κατεχόμενα με την ανοχή και ορισμένων χωρών.

Υπογράμμισε ότι δόρυ των τουρκικών ενεργειών είναι η ανάγκη άρσης της δήθεν οικονομικής απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, η οποία εσχάτως, πρόσθεσε, για προφανείς λόγους έχει μετονομαστεί πονηρά από οικονομική σε διεθνή απομόνωση. Η πρόθεση πολιτικής αναβάθμισης της αποσχιστικής οντότητας, σημείωσε, προϋποθέτει τώρα για την Τουρκία και την ακύρωση των ψηφισμάτων 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία καταδικάζουν αποσχιστικές ενέργειες στην Κύπρο.

Τέλος ο Κύπριος πρόεδρος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη διαχρονική στήριξη της Ρωσίας στον αγώνα της Κύπρου, ιδιαίτερα τη δύσκολη εποχή των δημοψηφισμάτων. Ανέφερε ότι η ρωσική στήριξη υπήρξε καθοριστική στις προσπάθειες αποτροπής επιβολής μιας λύσης που δεν εξυπηρετούσε την Κύπρο και το λαό της και οδηγούσε στην υπονόμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ